AKTS - İspanyolca I
İspanyolca I (SPAN201) Ders Detayları
Ders Adı | Ders Kodu | Dönemi | Saati | Uygulama Saati | Laboratuar Hours | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
İspanyolca I | SPAN201 | Alan Dışı Seçmeli | 3 | 0 | 0 | 3 | 4 |
Ön Koşul Ders(ler)i |
---|
N/A |
Dersin Dili | İspanyolca |
---|---|
Dersin Türü | Seçmeli Dersler |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Ders Verilme Şekli | Yüz Yüze |
Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri | Anlatım, Gösteri, Tartışma, Soru Yanıt, Uygulama-Alıştırma, Sorun/Problem Çözme, Takım/Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Rol Oynama/Dramatize Etme, Proje Tasarımı/Yönetimi. |
Dersin Öğretmen(ler)i |
|
Dersin Amacı | Dersin genel amacı, öğrencilerin Avrupa Birliği Dil Ölçütleri’ne göre A1 seviyesinde (Başlangıç Düzeyinde) İspanyolca iletişim kurmasına yardımcı olacak temel dil becerilerini kazandırmaktır. |
Dersin Eğitim Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Dersin İçeriği | Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecekler ve içecekler, renkler ve giysiler ve günlük rutinler. |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Ders tanıtımı / İspanyol alfabesi; yazma, telaffuz, heceleme ve tonlama / Tanışma, selamlaşma ve vedalaşma / Sınıfta kullanılabilecek sözcük ve cümleler / Sayılar (1-10) | Ders kitabı 10-13 |
2 | Kişisel bilgiler, karşılıklı soru ve cevaplar / Ülkeler, uyruklar ve meslekler / Sayılar (11-100) | Ders kitabı 14-19 |
3 | İsim ve sıfatlarda cinsiyet (eril/dişil ayrımı) / Kişi zamirleri / Geniş zamanda fiiller (ser, tener, llamarse ) | Ders kitabı 20- 23 |
4 | Pratik ve iletişim: Sınıftaki öğrenciler ve diğer kişiler hakkında konuşmak / Video çalışması: ”Evde Bir Eğlence” | Ders kitabı 24- 27 |
5 | Boş zaman aktiviteleri ve lisanlar hakkında konuşmak; niyet, motivasyon ve plan ifadeleri / Belirli tanım edatları (el, la, los las,) / Geniş zamanda “-ar”, “-er” ve “-ir” ile biten düzenli fiillerin çekimleri (hablar, comprender, vivir) | Ders kitabı 28-33 |
6 | Belirsiz tanım edatları (un, una, unos, unas) / İsim ve sıfatların çoğul hali / “querer” ve “hacer” fiilerinin kullanımı | Ders kitabı 34-37 |
7 | İletişim ve kültür: Bir Ülke, İspanyolca ve Ben / Video çalışması: “Madrid’de Turistler” | Ders kitabı 38-41 |
8 | ARA SINAV | |
9 | Yer, kişi ve nesnelerin tanımlanması; ülkeler ve şehirler / Olmak fiili “ser” ve “estar” / Yer ve varlık belirtme: “Hay” ve “estar” fiilleri arasındaki farklar / “muy” ve “mucho” kullanımı | Ders kitabı 42-47 |
10 | Hava durumu, iklim, coğrafya ve yönler / Soru kelimeleri: “dónde, cómo, qué, cuál/cuáles, cuántos/as” / Yılın mevsimleri / Sıfatlarda üstünlük derecesi (superlativos) | Ders kitabı 48-51 |
11 | İletişim ve kültür: İspanya ve Latin Amerika’dan ilginç bilgiler / Video çalışması: “Venezüela’nın İlginç Özellikleri” | Ders kitabı 52-55 |
12 | Nesneleri belirlenmesi, mağazalarda alışveriş konuşmaları ve soruları / Renkler ve giysiler | Ders kitabı 56-61 |
13 | İhtiyaçlar ve tercihler hakkında konuşmak / Bazı düzensiz fiillerin kullanımı :“llevar”, “tener que + infinitivo” ve “preferir + ir” kalıpları / Renkler, günlük aksesuarlar ve giysiler / “llevar” fiilinin kullanımı | Ders kitabı 62-66 |
14 | İşaret sıfatları / Sayılar (100-1.000.000) / İletişim ve kültür: “Sınıfın Pazarı” / Video çalışması: “Favori Mağazalarım” | Ders kitabı 67-69 |
15 | Genel Tekrar | |
16 | FİNAL SINAVI |
Kaynaklar
Ders Kitabı | 1. Aula Internacional Plus 1, Curso de Español. Difusión, Barcelona, 2020. |
---|
Değerlendirme System
Çalışmalar | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | - | - |
Laboratuar | - | - |
Uygulama | - | - |
Alan Çalışması | - | - |
Derse Özgü Staj | - | - |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | - | - |
Ödevler | 2 | 30 |
Sunum | - | - |
Projeler | - | - |
Rapor | - | - |
Seminer | - | - |
Ara Sınavlar/Ara Juri | 1 | 30 |
Genel Sınav/Final Juri | 1 | 40 |
Toplam | 4 | 100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı | 60 |
---|---|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 40 |
Toplam | 100 |
Kurs Kategorisi
Temel Meslek Dersleri | X |
---|---|
Uzmanlık/Alan Dersleri | |
Destek Dersleri | |
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | |
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır. | |||||
2 | Biyopsikososyal bir yaklaşımla, sosyodemografik ve sosyokültürel geçmişlerini dikkate alarak, evrensel insani değerler, etik ilkeler ve mesleki görevlere odaklanarak; dil, din, ırk veya cinsiyete dayalı ayrımcılık uygulamadan hastalara sağlık hizmeti sunar. | |||||
3 | Sağlık hizmetlerini sunarken birey ve toplum sağlığını korumayı, iyileştirmeyi ve geliştirmeyi amaçlar. | |||||
4 | Sağlığın sürdürülmesi ve iyileştirilmesi için gerekli çalışmaları, sağlığı etkileyecek bireysel, toplumsal, toplumsal ve çevresel faktörleri dikkate alarak yapar. | |||||
5 | Hedef kitlesinin özelliklerini, gereksinimlerini ve beklentilerini belirleyerek sağlıklı/hasta bireylere, yakınlarına ve diğer sağlık çalışanlarına sağlık eğitimi verir. | |||||
6 | Sağlık hizmetleri sunarken önlem, teşhis, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde güvenli, akılcı ve etkili bir yaklaşım sergiler. | |||||
7 | Teşhis, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde girişimsel ve/veya girişimsel olmayan uygulamaları hastalar için güvenli ve etkili olacak şekilde uygular. | |||||
8 | Hastaların ve çalışanların sağlık ve güvenliğini göz önünde bulundurarak sağlık hizmeti sunar. | |||||
9 | Sağlık hizmetini sunarken, fiziksel ve sosyoekonomik ortamlardaki sağlığı etkileyecek bölgesel ve küresel değişiklikleri, kendisine başvuran hastaların bireysel özellik ve davranışlarındaki değişiklikleri dikkate alır. | |||||
10 | Görevlerini yerine getirirken iyi hekimlik uygulamalarını dikkate alır. | |||||
11 | Mesleki etik kurallar çerçevesinde görev ve sorumlulukları ile yasal hak ve yükümlülüklerini üstlenir. | |||||
12 | Birey ve toplum sağlığını korumak ve geliştirmek amacıyla sosyal güvenilirlik ve sorumluluk kavramlarını dikkate alarak sağlık hizmetlerinin sunulma biçimindeki iyileştirmeleri ifade eder. | |||||
13 | Sağlık politikalarının ve sağlık uygulamalarının halk sağlığı göstergeleri üzerindeki etkilerini değerlendirir ve gerektiğinde sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılmasına yardımcı olmak amacıyla değerlendirmelerini bilimsel ve sosyal ihtiyaçlar temelinde değiştirir. | |||||
14 | Sağlık hizmeti sunarken katılımcı ve iş birliği içinde sağlık ekibine liderlik eder. | |||||
15 | Sağlık ekibi içinde olumlu ilişkiler kurar ve gerektiğinde ekibindeki çeşitli pozisyonlara kolayca uyum sağlar. | |||||
16 | Hasta, hasta yakınları, sağlık çalışanları ve diğer meslek grupları ile kurum ve kuruluşlarla etkili iletişim kurar. | |||||
17 | Hizmet ettiği toplumla ilgili bilimsel çalışmalar planlar ve yürütür ve bu veya diğer çalışmalardan elde edilen sonuçları toplumun yararına kullanır. | |||||
18 | Mesleği ile ilgili güncel literatüre ulaşır ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | |||||
19 | Sundukları sağlık hizmetini geliştirmek için doğru öğrenme kaynaklarını seçer ve kendi öğrenme sürecini düzenler. | |||||
20 | Mesleki yaşamı boyunca yeni bilgileri elde etme ve değerlendirme, yeni bilgileri mevcut bilgilerle bütünleştirme, aynı zamanda değişen koşullara uyum sağlama becerilerini gösterir. |
ECTS/İş Yükü Tablosu
Aktiviteler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Derse Özgü Staj | |||
Alan Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 16 | 2 | 32 |
Sunum/Seminer Hazırlama | |||
Projeler | |||
Raporlar | |||
Ödevler | 2 | 5 | 10 |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi | 1 | 5 | 5 |
Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi | 1 | 5 | 5 |
Toplam İş Yükü | 100 |