Dersin Eğitim Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
-
Dolaşım sisteminin anatomisi ve fizyolojisi ile ilgili temel kavramları hatırlar.
-
Dolaşım sistemi bozukluklarının nedenlerini (genetik, gelişimsel, çevresel, otoimmün, neoplastik vb.) ve fizyopatolojisini açıklar.
-
Dolaşım sistemi bozukluklarının (göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, senkop, ödem) sık görülen belirti ve bulgularını öğrenir ve ayırıcı tanı yapar.
-
Dolaşım sistemi şikayetleri ile başvuran hastanın öyküsünü etkili iletişim becerilerini kullanarak alır ve uygun fizik muayene (muayene, temel oskültasyon, palpasyon ve nabız değerlendirmesi, tansiyon ölçme tekniği ve değerlendirmesi, sistemik muayene) yapar.
-
Dolaşım sistemi hastalıklarının tanı ve takibinde kullanılan testleri (elektrokardiyografi, egzersiz elektrokardiyografisi, miyokard perfüzyon sintigrafisi raporu, akciğer grafisi, ekokardiyografi raporu, bilgisayarlı tomografi, ayak bileği-kol indeksi ölçümü, damar doppler ultrason raporu, konvansiyonel anjiyografi raporları, elektrofizyolojik çalışma, tam kan, biyokimyasal testler) uygun sırayla ve sonuçları yorumlar.
-
Fizik muayeneyi anamnez ve tanısal testler ile değerlendirerek dolaşım sistemi hastalıklarının ön tanı/tanısına karar verir.
-
Birinci basamakta arteriyel hipertansiyon ve hipertansif acilleri teşhis eder, önleyici tedbirleri uygular, acil ve temel tedavileri yapar ve takibini yapar.
-
Angina pektoris ve miyokard enfarktüsü tanısını kesinleştirir, önleyici tedbirleri uygular, acil tedaviyi yapar ve hastayı uygun şekilde ileri sağlık birimine sevk eder.
-
Koroner arter hastalığının girişimsel, cerrahi tedavi yöntemleri ve takip sürecini tanır.
-
Kardiyovasküler riski hesaplar, yorumları ve korunma yöntemlerini uygular (temel risk faktörleri ve korunma, metabolik sendromu ve diğer yeni risk faktörlerini tanır).
-
Kalp kapak hastalıkları ve doğumsal kalp hastalıkları ön tanısını alır, koruyucu önlemleri uygular ve hastayı ileri sağlık birimine yönlendirir (tanı, tedavi, sonradan edinilmiş ve izole doğumsal aort, mitral, triküspit, pulmoner kapak fizyopatolojisi ve takibi).
-
Kalp kapak hastalıkları ve doğumsal dolaşım sistemi hastalıklarının girişimsel, cerrahi tedavileri ve takip süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
-
Endokardit, perikardit, miyokardit/kardiyomiyopati ön tanılarını alır ve hastayı uygun şekilde (semptom, muayene, tanı, tedavi, takip, korunma) ileri sağlık birimine yönlendirir.
-
Endokardit profilaksisini öğrenir ve uygular.
-
Kalp kapak hastalığı olan hastaların takipleri sırasında acil klinik durumlarını teşhis eder, temel tedavileri uygular ve hastaları uygun şekilde ileri sağlık birimlerine sevk eder.
-
Perikardiyal efüzyon, kardiyak tamponad, konstriktif perikardit hakkında bilgi sahibi olur; bu durumların ilaç tedavisi ve girişimsel/cerrahi yöntemleri.
-
Kalp yetmezliğini teşhis eder, önleyici tedbirleri uygular, acil tedaviyi yapar, uygun sevk prosedürlerini bilir ve birinci basamak sağlık düzeyinde takibini (tanı, sınıflandırma, tedavi, takip) yapar.
-
Kalp yetmezliğinde girişimsel (ICD vb.), cerrahi tedaviler (dolaşım destek cihazları, kalp nakli vb.) ve takip süreçlerini öğrenir.
-
Kalp ritim bozukluklarını teşhis eder, acil tedaviyi yapar ve hastayı uygun şekilde (sınıflandırma, semptom, muayene, tanı, tedavi ve takip) ileri sağlık birimine sevk eder.
-
Kalp ritim bozukluklarının girişimsel, cerrahi tedavileri ve takip süreçlerini öğrenir.
-
Aort anevrizması ve aort diseksiyonu durumlarını önceden teşhis eder ve hastayı uygun şekilde ileri sağlık birimine sevk eder.
-
Aort anevrizması ve diseksiyonunun girişimsel, cerrahi tedavileri ve takip süreçlerini öğrenir.
-
Periferik arter hastalığını teşhis eder, önleyici tedbirler alır, temel tedaviyi uygular ve uygun şekilde hastayı ileri sağlık birimine sevk eder.
-
Kronik ve akut periferik arter hastalıklarında yapılacak müdahaleleri, cerrahi tedavilerini ve takip süreçlerini öğrenir.
-
Karotis arter hastalığı ve mezenterik arter hastalığı hakkında bilgi sahibi olur, tanı ve girişimsel/cerrahi yöntemler kavramını öğrenir.
-
Kronik venöz hastalık, vasküler malformasyon ve lenfödem ön tanısını koyar ve hastayı ileri sağlık birimine sevk eder.
-
Kronik venöz hastalık, vasküler malformasyon ve lenfödem hastalıklarının girişimsel işlemleri, cerrahi tedavileri ve takip süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
-
Akut ven trombozu, kronik ven trombozu ve pulmoner tromboemboli ön tanısını koyar, temel tedavi sürecini düzenler, hastanın sevkini sağlar. Tıp hakkında bilgi edinir
|
Dersin İçeriği |
Kardiyovasküler anatomi, fizyoloji, anamnez, fizik muayene, hastaya yaklaşım; cerrahi hazırlık, miyokardiyal koruma, aterosklerotik kardiyovasküler hastalık, koroner arter hastalığı, miyokard enfarktüsü, endokardit, travmatik kapak ve aort hastalığı, kalp aritmiler, pulmoner hipertansiyon, pulmoner tromboembolizm.
|