Dersin Amacı |
Kardiyovasküler hastalığı olan hastaya yaklaşmak, öykü almak, fizik muayene yapmak, uygun tıbbi tetkikleri istemek ve yorumlamak, sık görülen dolaşım sistemi hastalıkları ön tanı/tanıları, birinci basamak tedavi, önleyici tedbirlerin alınması, hastaların takibi. Dersin amacı, dolaşım sistemi ile ilgili acil durumları anlamak, ilk müdahale ve ileri sağlık birimine uygun ulaşım için gerekli klinik bilgi, beceri ve tutumları kazandırmak, güncel yaklaşımlar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi vermektir. |
Dersin Eğitim Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
-
Dolaşım sisteminin anatomisi ve fizyolojisi ile ilgili temel kavramları hatırlar.
-
Dolaşım sistemi hastalıklarının nedenlerini (genetik, gelişimsel, çevresel, otoimmün, neoplastik, vb) ve fizyopatolojisini açıklar.
-
Dolaşım sistemi bozukluklarının (göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, senkop, ödem) sık görülen belirti ve bulgularını öğrenir ve ayırıcı tanı yapar.
-
Dolaşım sistemi şikayetleri ile başvuran hastanın öyküsünü etkili iletişim becerilerini kullanarak alır ve uygun fizik muayene (muayene, temel oskültasyon, palpasyon ve nabız değerlendirmesi, tansiyon ölçme tekniği ve değerlendirmesi, sistemik muayene) yapar.
-
Dolaşım sistemi hastalıklarının tanı ve takibinde kullanılan testleri (elektrokardiyografi, egzersiz elektrokardiyografisi, miyokard perfüzyon sintigrafisi raporu, akciğer grafisi, ekokardiyografi raporu, bilgisayarlı tomografi, ayak bileği-kol indeksi ölçümü, damar doppler ultrason raporu, konvansiyonel anjiyografi raporları, elektrofizyolojik çalışma, tam kan, biyokimyasal testler) uygun sırayla ve sonuçları yorumlar.
-
Fizik muayeneyi anamnez ve tanısal testler ile değerlendirerek dolaşım sistemi hastalıklarının ön tanı/tanısına karar verir.
-
Birinci basamakta arteriyel hipertansiyon ve hipertansif acilleri teşhis eder, önleyici tedbirleri uygular, acil ve temel tedavileri yapar ve takibini yapar.
-
Angina pektoris ve miyokard enfarktüsü tanısını kesinleştirir, önleyici tedbirleri uygular, acil tedaviyi yapar ve hastayı uygun şekilde ileri sağlık birimine sevk eder.
-
Koroner arter hastalığının girişimsel, cerrahi tedavi yöntemleri ve takip sürecini tanır.
-
Kardiyovasküler riski hesaplar, yorumları ve korunma yöntemlerini uygular (temel risk faktörleri ve korunma, metabolik sendromu ve diğer yeni risk faktörlerini tanıma).
-
Kalp kapak hastalıkları ve doğumsal kalp hastalıkları ön tanısını alır, önleyici tedbirleri uygular ve hastayı ileri sağlık birimine yönlendirir (tanı, tedavi, sonradan edinilmiş ve izole doğumsal aort, mitral, triküspit, pulmoner kapak fizyopatolojisi ve takibi).
-
Endokardit, perikardit, miyokardit/kardiyomiyopati ön tanısını koyar ve hastayı uygun şekilde (semptom, muayene, tanı, tedavi, takip, korunma) ileri sağlık birimine sevk eder.
-
Endokardit profilaksisini açıklar.
-
Kalp kapak hastalığı olan hastaların takipleri sırasında acil klinik durumlarını teşhis eder, temel tedavileri uygular ve hastayı uygun şekilde ileri sağlık birimine sevk eder.
-
Kalp yetmezliğini teşhis eder, önleme tedbirlerini uygular, acil tedavi uygular, uygun sevk prosedürlerini bilir ve birinci basamak sağlık düzeyinde takibini (tanı, sınıflandırma, tedavi, takip) yapar.
-
Kalp yetmezliğinde girişimsel (ICD vb.), cerrahi tedaviler (dolaşım destek cihazları, kalp nakli vb.) ve takip süreçlerini açıklar.
-
Kalp ritim bozukluklarını teşhis eder, acil tedaviyi yapar ve hastayı uygun şekilde (sınıflandırma, semptom, muayene, tanı, tedavi ve takip) ileri sağlık birimine sevk eder.
-
Periferik arter hastalığını teşhis eder, önleyici tedbirler alır, temel tedaviyi uygular ve uygun şekilde hastayı ileri sağlık birimine sevk eder.
-
Kronik venöz hastalık, vasküler malformasyon ve lenfödem ön tanısını koyar ve hastayı ileri sağlık birimine sevk eder.
-
Akut ven trombozu, kronik ven trombozu ve pulmoner tromboemboli ön tanısını koyar, temel tedavi sürecini düzenler, hastanın sevkini sağlar. Tıbbi ve güncel girişimsel/cerrahi tedavi yöntemlerini öğrenir.
-
Pulmoner hipertansiyonun nedenlerini sıralar, ön tanı koyar ve buna göre yönlendirir (tanı, sınıflandırma, tedavi, takip).
-
Akciğer ödemini teşhis eder, acil tedaviyi yapar ve hastayı uygun şekilde ileri sağlık birimine sevk eder.
-
Şok tanısını ve ayırıcı tanısını yapar, acil tedavisini yapar ve hastayı uygun şekilde (kardiyojenik şok, inotropik ve vazopressör ilaçlar) ileri sağlık birimine sevk eder.
-
Gebeliğe bağlı kalp ve dolaşım sistemi sorunlarını tanır.
-
Dolaşım sistemi şikayeti olan hastanın anamnez, fizik muayene ve tanısal test sonuçlarını düzenler ve sunar.
-
Toplumda sık görülen dolaşım sistemi hastalıklarının sıklığını azaltmak için açıklar ve önleyici tedbirler alır.
-
Hasta yönetiminde (tanı, tedavi, takip) kanıta dayalı tıp ve hasta merkezli bakım ilkelerini uygular.
-
Hasta ve hekim ilişkilerinde etik kurallara uyar.
-
Hasta ve hasta yakınları ile etkili iletişim becerilerini kullanarak iletişim kurar.
-
Sağlık ekibinin bir parçası olarak ekibin diğer üyeleriyle etkili iletişim kurar.
-
Farklı kaynaklardan bilimsel verileri toplar, düzenler ve sunar.
-
Dolaşım sistemi sorunu olan bireylere multidisipliner yaklaşımın önemini kavrar.
|
Dersin İçeriği |
Semptomlar, anamnez, fizik muayene, tanı yöntemleri, kardiyopulmoner by-pass, aterosklerotik kardiyovasküler hastalık, koroner arter hastalığı, endokardit, kapak hastalıkları, perikardiyal hastalıklar, aritmi, anevrizma, kalp yetmezliği, miyokardit, kardiyomiyopati, tromboz, hipertansiyon, kardiyopulmoner resustasyon. |