ECTS - - Hemşirelik
Zorunlu Bölüm Dersleri
ATU100 - Üniversite Hayatına Giriş (1 + 0) 1
Rektör'ün Konuşması; Atılım'da Yaşam (İdari Birim Sunumları); Kütüphane Seminerleri; Kitap Ödünç Alma-İade Etme Etkinliği; Bölüm Tanıtım Toplantıları; Spor Faaliyetleri Tanıtımı; Kulüp ve Topluluk Stantlarının Ziyareti; Eğitim Teknolojileri Bilgilendirme Sunumu; ATU 100 kapsamında düzenlenen etkinliklere katılım.
CMPE105 - Bilgisayara ve Bilgi Sistemlerine Giriş (1 + 2) 3
Bilişim sistemleri, sistem ve uygulama yazılımlarının temelleri; veri girişi, işlenmesi, saklanması, çıktıya dönüşümü ve iletişimi; Windows ortamı; öğrenme yönetim sistemi; internet uygulamaları; uygulama yazılımlarının kullanımı: kelime işleme, elektronik tablolama, sunum yaratma, uygulamalar arasında entegrasyon ve veri paylaşımı.
ENG102 - Akademik İngilizce II (4 + 0) 3.5
İleri akademik dil becerileri, okuduğunu anlama, sınıf içi tartışmalar, akademik kelime bilgisi geliştirme ve okuma metinlerinin eleştirel incelenmesi; araştırma ödevleri, İngilizce dil yapılarının gözden geçirilmesi, dinleme ve not alma, yazılı ürünlerin incelenmesi, yazma çalışması, sunumlar yapma ve teknoloji kullanımı.
ENG202 - Akademik İngilizce IV (3 + 0) 3
Etkin bir şekilde araştırma yapma, raporlama ve sunma becerileri; bilgi derleme ve düzenleme, uygun teknikler kullanarak rapor oluşturma, etki uyandıracak yazılı/sözlü bilgilendirici ya da ikna edici sunumlar yapma, süreçte doğru alıntılama teknikleri ve görsel kullanma ve gerektiğinde Evrik Öğrenme Modeli kullanma.
HIST101 - Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (2 + 0) 2
Fransız İhtilali; Osmanlı Devletinin yapısı ve jeopolitik konumu, çöküş nedenleri; Batılılaşma hareketleri ve I. Meşrutiyet; II. Meşrutiyet; Trablusgarp ve Balkan savaşları; I. Dünya Savaşı; Kurtuluş Savaşı öncesi dönemi, kongreler, Misak-ı Milli ve TBMM`nin açılışı.
MED184 - Patoloji (2 + 0) 4
Patolojinin tanımı, patolojide kullanılan yöntem ve teknikler, hücresel adaptasyon mekanizmaları, kök hücre, hücresel zedelenme mekanizmaları, nekroz, apoptoz, inflamasyon ve yara iyileşmesi, immunopatoloji, enfeksiyöz hastalıklar, epidemiyoloji, genetik hastalıklar, hemodinamik bozukluklar, neoplazi.
MED186 - Biyokimya (2 + 0) 4
Biyokimyanın konusu ve önemi, aminoasitler ve proteinlerin biyokimyası, sindirimi ve metabolizması, karbonhidratların biyokimyası, sindirimi ve metabolizması, lipitlerin biyokimyası, sindirimi ve metabolizması, nükleik asitler, hormonlar, vitaminler ve klinik biyokimya analizlerinin değerlendirilmesi.
MED281 - Farmakoloji (2 + 0) 4
Farmakoloji ve toksikolojiye giriş, farmakokinetik, farmakodinami, ilaçların toksik etkileri, otonom sinir sistemi ilaçları, kardiyovasküler sistem ilaçları, santral sinir sistemi ilaçları, analjezikler ve anestezikler, ilaç suistimali ve bağımlılığı, solunum sistemi ilaçları, gastrointestinal sistem ilaçları, endokrin sistemi ilaçları ve otokoidler, antibiyotik, antifungal, antiviral ve antiparaziter ilaçlar, kemoterapötikler.
MED283 - Biyoistatistik (2 + 0) 4
Temel istatistiksel kavramlar, biyoistatistiğe giriş, standartlaştırma, olasılık, kuramsal dağılımlar, örneklem dağılışları, örnekleme yöntemleri, tanımlayıcı istatistikler, veri toplama formları ve veri toplama yöntemleri, verilerin istatistiksel programlara girişi, hipotez testleri, tek örneklem testleri, iki örneklem ve k örneklem testleri (bağımlı, bağımsız), parametrik testler, nonparametrik testler, korelasyon ve regresyon analizleri, tablo ve grafik oluşturma, verilerin raporlanması.
NURS101 - Hemşirelikte Temel Kavram ve İlkeler (3 + 0) 6
Hemşireliğin tarihsel gelişimi ve tanımı, hemşirelik felsefesi ve meslekleşme süreci, hemşirenin rol ve işlevleri, hemşirelik kuram ve kuramcıları, etik değerler, hemşirelik eğitimi, sağlık bakım sistemi ve sağlık ekibi içinde hemşirenin rolü, hemşirelikte temel kavramlar, insan hakları ve hasta hakları, hemşirelikle ilgili mesleki organizasyonlar, yasa ve yönetmelikler.
NURS102 - Hemşirelik Esasları (4 + 12) 13.5
Hemşirelik mesleği, hemşirelerin rolleri ve görevleri, hemşirelikte temel kavramlar, hasta güvenliği, bireylerin mobilizasyon gereksinimleri, hijyen ihtiyacı, yaşam bulguları, doku onarımı, ilaç uygulamaları, oksijen ve sıvı gereksinimleri, beslenme ve boşaltım gereksinimleri, perioperatif bakım, ölüm ve keder süreci, eleştirel düşünme ve hemşirelik süreci, kanıta dayalı uygulamalar.
NURS201 - İç Hastalıkları Hemşireliği (4 + 12) 15
İç hastalıkları hemşireliği ve temel sağlık hizmetlerindeki yeri, sıvı elektrolit/asit baz dengesi, şok ve hemşirelik bakımı, endokrin sistem, solunum sistemi, kalp ve dolaşım sistemi, sinir sistemi, sindirim sistemi, üriner sistem hastalıkları ve hemşirelik bakımı, alerjik hastalıklar, eklem hastalıkları ve hemşirelik bakımı, yatağa bağımlı hasta bakımı, geriatri ve onkoloji hemşireliği.
NURS202 - Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği (4 + 12) 15
Cerrahinin tanımı ve cerrahi sürecin hasta üzerine etkileri, perioperatif bakım, yara iyileşmesi, cerrahide sıvı-elektrolit dengesi, homeostazis, şok, kardiyopulmoner resüsitasyon, aseptik yöntemler, hastane enfeksiyonlarının kontrolü, vücut sistemlerinin cerrahi hastalıkları ve hemşirelik bakımı, ortopedi, transplantasyon, meme hastalıkları, kulak-burun-boğaz, göz hastalıkları ve hemşirelik bakımı, yanık ve hemşirelik bakımı, cerrahide ağrı ve hemşirelik bakımı.
NURS203 - Sağlıkta İletişim (2 + 0) 4
İletişimin tanımı ve temel kavramları, davranış türleri, dinleme, algılama ve yorumlama, empati, sağlık personelinin hasta ile iletişimi, iletişim engelleri, başarılı iletişim teknikleri, özel durumlarda iletişim, ekip içi iletişim, iletişim çatışmaları, stres ile baş etme, problem çözme.
NURS204 - Hemşirelik ve Liderlik (2 + 1) 3
Liderlik kavramı, liderlik teorileri ve stilleri, liderliği etkileyen kuvvetler, liderliğe liderlik etme sürecinde hemşirelerin yetkinlikleri, yaşam boyu öğrenme ve profesyonel gelişim, hemşire liderlerden beklentiler, hemşire liderlere koçluk yapmak, öğrenci liderliğinin önemi, politikaya ve mükemmelliğe liderlik
NURS206 - Hemşirelikte Etik ve Deontoloji (2 + 0) 2
Hemşireliğin tarihsel gelişimi ve hukuki boyutu, etik kavramlar, etik teoriler, etik ikilem ve etik sorun kavramları, etik değerlendirme ve etik akıl yürütme süreçleri, yaşam dönemlerine göre etik sorunlar ve hemşirenin sorumlulukları, uygulama ortamındaki etik sorunlar
NURS301 - Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği (4 + 12) 15
Doğum ve kadın hastalıkları hemşireliğine giriş, üreme sisteminin anatomisi ve fizyolojisi, doğum öncesi bakım, riskli gebelikler, fetal sağlığın değerlendirilmesi, doğum eylemi ve riskli durumlar, yeni doğan fizyolojisi ve bakımı, özel bakım gerektiren yeni doğan, doğum sonu dönem ve riskli durumlar, laktasyon, aile planlaması, sık görülen kadın sağlığı sorunları, üreme sistemi kanserleri.
NURS302 - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği (4 + 12) 15
Türkiye'de çocuk sağlığı sorunları, yaşlara göre büyüme ve gelişme, pediatride taramalar, aşılar ve ilaç uygulamaları, normal yenidoğan, yüksek riskli yenidoğan, sıvı/elektrolit dengesizlikleri, kaza ve zehirlenmeler, çocukluk çağında vücut sistemlerinin hastalıkları ve hemşirelik bakımı, çocuklarda onkolojik hastalıklar, kan hastalıkları ve ruhsal sorunlar, yüksek riskli çocuk ve ailesi.
NURS303 - Hemşirelikte Araştırma Yöntemleri (2 + 0) 2
Hemşirelikte bilimsel araştırmalar ve hemşirelik hizmetlerinde kullanımı, araştırma süreci, kaynak tarama yöntemleri, araştırma probleminin yazılması, niteliksel ve niceliksel araştırmalar, örnekleme yöntemleri, veri toplama yöntemleri, veri toplama aracının uygulanması, verilerin kayıt edilmesi, çözümlenmesi ve raporlanması, tablo ve grafikler, hemşirelik araştırmalarında etik.
NURS304 - Hemşirelikte Öğretim (1 + 3) 4
Eğitim ve öğretimde temel tanımlar ve teoriler, eğitim-öğretim sürecinin basamakları, öğrenmeye engel olan durumlar, eğitim planı, içeriği ve materyali hazırlama, eğitim-öğretim yöntemleri, ölçme ve değerlendirme, yetişkin eğitim ilkeleri, temel hemşirelik eğitimi ve eğitim modelleri, eğiticinin özellikleri, klinik öğretim ve etik ilkeler, teknolojinin eğitimde kullanımı.
NURS305 - Sağlığın Yükseltilmesi ve Sağlık Politikaları (2 + 0) 2
Sağlığın tanımı, temel sağlık hizmetleri, 1., 2. ve 3. basamak sağlık hizmetleri,0-1 yaş çocuğun,1-3 yaş çocuğun,3-6 yaş çocuğun, 6-12 yaş çocuğun sağlığının yükseltilmesi,adölesanın sağlığının yükseltilmesi, yetişkin kadının ve erkeğin sağlığının yükseltilmesi, yaşlı sağlığının yükseltilmesi,kronik hastalıklarda sağlığın yükseltilmesi,WHO, UNICEF, FAO, Sağlık Bakanlığının görev,yetki ve sorumlulukları,yasalarla sağlık,genel sağlık sigortası,politika ve sağlık,hemşirelik yasa ve yönetmelikleri
NURS313 - Bulaşıcı Hastalıklar Hemşireliği (3 + 0) 3
Bu ders; bulaşıcı hastalıklara giriş, bulaşıcı hastalıklar ile ilgili kavramlar, epidemiyoloji ve sürveyans çalışmaları,bulaşıcı hastalıkların özellikleri ve enfeksiyon oluşumu, bulaşıcı hastalıklarda bağışıklamanın önemi, dünya?da ve Türkiye?de bağışıklama, hava yolu ile bulaşan, temasla bulaşan,zoonoslarla bulaşan,vektörlerle bulaşan, su ve besinlerle bulaşan, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve hemşirelik bakımı, hastane enfeksiyonları, bulaşıcıhastalıklarda evde bakım ve afetl
NURS401 - Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği (4 + 8) 15
Ruh sağlığında genel ilkeler, ruh sağlığı ve gelişim dönemleri, grup ilkeleri ve dinamiği, anksiyete bozuklukları, somatoform bozukluklar, disosiyatif bozukluklar, psikotik bozukluklar, yeme bozuklukları, uyku bozuklukları, kişilik bozuklukları, duygu durum bozuklukları, acil psikiyatrik durumlar, psikiyatride tedaviler, konsültasyon liyezon hemşireliği, yasal ve etik konular.
NURS402 - Halk Sağlığı Hemşireliği (4 + 8) 15
Halk sağlığı hemşireliğinin tarihsel gelişimi, toplum sağlığı hemşireliğinin amaçları, fonksiyon ve rolleri, temel sağlık hizmetleri, toplumu tanıma süreci ve ev ziyaretleri, ana çocuk sağlığı, çevre sağlığı, okul sağlığı hemşireliği, iş sağlığı hemşireliği, evde bakım, olağanüstü olaylar ve afetlerde halk sağlığı, risk gruplarının değerlendirilmesi, geleneksel uygulamalar ve alternatif tıp.
NURS405 - Hemşirelikte Yönetim (2 + 2) 5
Yönetim ile ilgili temel kavramlar ve kuramlar, etkin yönetim ve liderlik, bir sağlık bakım ünitesinin yönetimi ve organizasyonu, hemşirelik misyonu ve felsefesi, yönetim hedefleri, planları ve standartları, risk yönetimi, personel planlaması, bütçe hazırlama, kariyer planlama, performans değerlendirme, iletişim, iş doyumu, motivasyon, kalite yönetimi, akreditasyon ve raporlama.
TURK401 - Türk Dili I (2 + 0) 2
Yeryüzündeki diller ve sınıflandırılmaları; Türk diilinin tarihi, dünyadaki dağılışı ve diğer diller arasındaki yeri; Cumhuriyet döneminde Türk dili; yazım dili; Türkçenin söyleyiş özellikleri; yabancı kelimeler ve ekler; noktalama işaretleri; metinlerde dil ve anlatım.
Seçmeli Dersler
ART201 - Fotoğrafçılığa Giriş (3 + 0) 4
Fotoğraf ve fotoğrafçının genel tanımı; fotoğrafı oluşturan temel unsurlar, fotoğrafın farklı kullanım alanları, fotoğraf makinesi türleri, parçaları (gövde, objektif) ve değişkenler arası (iso, diyafram, enstantane) bağlantılar; fotoğrafın temel öğesi ışık, renk ve ışığın farklı kullanımları; fotoğrafta temel kompozisyon kuralları; dünya fotoğraf
ART222 - Caz Tarihi (3 + 0) 4
1900`lü yıllar öncesindeki müziğin tarihçesini; Blues ve Ragtime müzikleri; caz müziğinin, New Orleans`ta ortaya çıkışından önce bölgenin müzikal, sosyal ve kültürel yapısı; bu yapının doğacak bu yeni müziğe etkileri; caz müziğinin ilk ana akımı olan Dixieland müziğinden, günümüzdeki Fusion caz akımına kadar farklı ana caz akımları.
ART252 - Serbest Seramik Şekillendirme (3 + 0) 4
Seramik çamuru; elle şekillendirmeye yardımcı malzemeler; form tasarımları örnek alınarak seramik çamurunu serbest elle şekillendirme; bireysel yaratıcılığı sınırlamadan özgün seramik formlar oluşturabilme; seramik çamurunu kullanarak serbest şekillendirme yöntemi ile iki veya üç boyutlu biçim tasarımları oluşturma.
ART266 - Takı Tasarımı (3 + 0) 4
Biçimi oluşturan elemanlar, nokta-çizgi- yüzey ilişkisi, çizim teknikleri, form-biçim, ölçü-oran, açık-koyu, gölge- ışık, hacim bilgisi, doku çeşitleri ve dokunun tasarımdaki yeri ve önemi; takı tezgahı ve tezgahta çalışma koşulları; el aletleri; basit modelleme teknikleri ile üretim; kesim ve tesviye teknikleri, montaj ve patinaj işlemleri;
ART269 - Çağdaş Sanatın Girişimci Dünyası (3 + 0) 4
Dünyada son yıllardaki en önemli yatırım araçlarından biri olarak kabul edilen çağdaş sanatın işlevi ve uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından küresel örgütlenmesi, etkinliklerin sosyo-ekonomik boyutu, sanat dünyası ile ilşkileri: kolleksiyoner, sponsor ve girişimcilik.
ART270 - Doğadan Esinlenen Girişimcilik: Disiplinlerarası Yaklaşımlar (3 + 0) 5
Biomimkri; yeryüzündeki yaşamı sürdürmenin ve onu sosyal ve ekonomik yenilikler için bir model olarak kullanmanın doğal süreçleri; ekosistem bileşenleri arasındaki entegrasyon: canlı organizmalar; iklim ve kimyasal çevre; disiplinler arası yaklaşımlarla yenilikçi girişimcilik uygulamaları için fırsatları keşfetmek; yenilikçi ve yaratıcı girişimcilik fırsatları için 21. yüzyıl becerileri ve doğanın ilkeleri.
ART284 - Tiyatro Reji ve Film Eleştirisi (3 + 0) 4
Dünya tiyatro tarihine yön vermiş oyunların felsefi izlek üzerinden incelenmesi, ana fikirlerinin bulunması ve boşluğa düşmüş dünya sanat yolculuğunun tiyatro uzam arayışlarının belirlenmesi, Dünya tarihinde çığır açmış ve önceden belirlenmiş filmlerin Sartre/Varoluşçuluk ve Spinoza/Ethica kapsamında tartışılması.
ART285 - Yenilikçi Görsel Anlatı (3 + 0) 4
Görsel anlatım süreçlerinin seçilen örnek eserler aracılığı ile irdelenmesi; belirlenen bir görsel anlatım türüne yönelik araştırma raporunun hazırlanması; görsellerin ve/veya görsel anlatımın düşünme, karar verme, kişisel ifade ve iletişimdeki etkinliğine yönelik bilgilendirme ve değerlendirme; yenilikçi yaklaşımların görsel anlatı uygulamalarına etki
ART297 - Dijital Sanatlarda Yaratıcı Sunum (3 + 0) 4
3D modelleme tekniklerinin bilgisayar destekli 3D tanıtım animasyonu alanında kullanımı; modellerin animasyonlarının programlar arası geçiş yöntemleri; sahne ışık ve render ayarları; montaj aşamasında farklı render katmanlarının birleştirilmesi; renk düzenlemesi sırasında kullanılan yöntemler.
ENG395 - İleri İngilizce Konuşma Becerileri (3 + 0) 4
Bu ders, öğrencilere çeşitli iletişimsel bağlamlarda etkili bir şekilde yer almak için mevcut becerilerini ilerletmeyi amaçlayan çeşitli etkinlikler sunar. Uygun biçim ve ifadelerin edinilmesini vurgulayarak, öğrencilerin akademik ya da profesyonel ortamlara güvenle katılmalarını ve konuşarak etkili olmalarını sağlar.
HUM105 - Güvenlik, Espiyonaj ve İstihbarat Tarihi (3 + 0) 4
Güvenlik kavramının tarihsel gelişimi, dönemlere göre farklılık gösteren güvenlik sorunları ve tehditleri; dünya ve özellikle Türkiye tarihinde espiyonaj ve istihbarat faaliyetlerinin küreselleşmeyle birlikte yaşadığı dönüşümün güncel kavramlarla yeniden yapılandırılması.
HUM108 - Erken Modern Dönem Akdeniz Tarihi (1450-1789) (3 + 0) 4
Coğrafi keşiflerden Fransız Devrimine kadar olan dönemde, Akdeniz?in genel manada betimlemesi; Erken Modern Dönem Akdeniz?inde siyasi, sosyal, tarihsel ve ekonomik gelişmeler, dönüşümler; havzadaki Osmanlı-İspanyol egemenlik mücadelesi ekseninde savaşlar ve ticaret.
HUM204 - Gönüllülük Çalışmaları (1 + 0) 4
Çocuklar, yaşlılar, engelliler ve dezavantajlı gruplar başta olmak üzere, zorluklarla karşılaşanlara destek amacıyla kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları bünyesinde oluşturulan yardım kuruluşlarının çalışmalarına gönüllü olarak katılmak, üniversite eğitiminden elde edilen kazanımları paylaşmak.
HUM211 - Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Hakları (3 + 0) 4
Giriş; toplumsal cinsiyet algıları; kadın ve sağlık; kadın ve siyaset; kadın ve hukuk; modernleşme, toplumsal cinsiyet ve kadın hakları; kadına yönelik şiddet türleri ve önlenmesi; kadın ve edebiyat; küresel ekonomide kadın emeği; çalışma yaşamı ve kadın; kadın ve girişimcilik; kadın ve çevre.
HUM310 - Toplumsal Dilbilimine Giriş (3 + 0) 4
Dile sosyal yaklaşımın ortaya çıkmasına katkıda bulunan faktörler; dil değişimi süreci; dillerin bölgesel ve sosyal türlerinin oluşumundan sorumlu olan faktörler; çeşitli çokdillilik modelleri ve diller arasındaki güç ilişkileri; çokdilliliği etkileyen küresel eğilimler; çeşitli siyasi ve sosyo-kültürel faktörlerin dilin korunmasına yaptığı katkı; dilbilimi araştırmalarında kullanılan çeşitli yöntemler; alan çalışması.
HUM319 - Mantığa Giriş (3 + 0) 4
Temel mantık kavramları, akıl yürütme, argüman çözümlemesi, biçimsel olmayan mantık, dil ve tanımlar, safsatalar, tasımlar mantığı, kategorik önermeler, gündelik dilde tasımlar, modern sembolik mantık, önermeler mantığı, doğruluk değerleri ve bağlaçlar, türetim yöntemleri, yüklemler mantığı.
HUM323 - Eleştirel Düşünmeye Giriş (3 + 0) 4
Anlaşılır şekilde yazma ve düşünme, uslamlamaların ve savunuların çeşitlerini öğrenme ve analiz etme, akılcı kararlar alma, yanlış düşünme biçimlerini öğrenme gibi konuların irdelenmesi ve tartışılması, tüm bunları anlaşılır kılmak adına yapılacak olan alıştırmalar.
KOR301 - Korece III (3 + 0) 4
Bu ders öğrencilerin başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmalarına yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel becerilere yönelik etkinlikleri içerir. Bu etkinlikler, meslekler, hobiler, ülkeler gibi temalar ve soru sorma ve bilgi verme, teklif ve kabul etme gibi fonksiyonlar çerçevesindedir.
MAN313 - 21. YY'da Yönetsel Yetkinlikler (3 + 0) 5
Kişisel Yönetim, Kişisel Finansal Yönetim , Zaman ve Stress Yönetimi ve Örgütsel Yetenekler, Etiket ve Profesyonel Giyim, Etik, Politika ve Çeşitlilik, Hesap verebilirlik ve İşyeri İlişkileri, İletişim ve Elektronik İletişim, Motivasyon, Liderlik ve Takımlar, Çatışma ve Müzakere, Sosyal Ağ Oluşturma, İş arama Yeteneği geliştirme, Özgeçmiş hazırlama, Mülakat teknikleri, Kariyer yönetimi
MAN328 - Girişimciler İçin Finansal Okur Yazarlık ve Mevzuat (3 + 0) 5
İş kurma aşamasında gerekli olan vergi mevzuatı, Ticaret kanunu bilgileri, yasal mevzuata ilişkin yükümlülükler, değişik şirket ve işletme türleri ve seçim esasları, mali tabloların (bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu) yorumlanması.
MAN409 - Girişimcilik (4 + 0) 5
Girişimcilik kavramının tanıtımı, girişimcilik kavramı ve tarihsel süreci, girişimci özellikleri, iç girişimcilik, yeni bir iş kurma, aile işletmeleri, kadın ve genç girişimciler, iş planı hazırlama aşamaları, iş ahlakı ve sosyal sorumluluk, girişimcilik fikrinin toplumda yaygınlaştırılması.
MAN414 - Girişimcilik ve İş Planı (3 + 0) 5
Girişimciliğin temel kavramları, girişimci kişilik özellikleri, yaratıcı düşünme biçimleri ve teknikleri, stratejik yönetim ve planlama, iş kurma alternatifleri, iş planı ve temel öğeleri, iş planı hazırlama teknikleri, iş planını uygulamaya taşıma yöntemleri, pazarlama, üretim yönetimi süreçleri, insan kaynakları yönetimi, finansal planlama
MAN437 - Girişimcilik ve Yenilikçilik Seminerleri (3 + 0) 5
Girişimcilik ve girişimcilik kavramları, girişimci kişilik özellikleri, yaratıcı düşünme biçimleri, yaratıcılığı destekleyen ve geliştiren teknikler, yaratıcılığın önündeki engeller, girişimciliği etkileyen içsel ve dışsal faktörler, içgirişimcilik kavramı, stratejik yönetim ve planlama, iş kurma alternatifleri, iş planı ve temel öğeleri
NURS306 - Geriatri Hemşireliği (3 + 0) 4
Dünyada ve Türkiye'de geriatrinin önemi ve geriatri hemşireliği, yaşlanma ve yaşlılıkta sık görülen fizyolojik değişiklikler, yaşlı bireyin değerlendirilmesi ve izlemi, geriatrik hastalıklar ve hemşirelik bakımı, geriatrik aciller, geriatride ilaç kullanımı, geriatride iletişim, geriatrik bireyde yaşam kalitesi, geriatrik bireyin evde ve kurumda bakımı, geriatrik rehabilitasyon, yaşlı istismarı.
NURS307 - Onkoloji Hemşireliği (3 + 0) 4
Kanserin tanımı, önemi, dünyada ve ülkemizde epidemiyolojisi, etiyolojik risk faktörleri, karsinogenezis süreci, kanserin sınıflandırılması, kanserde koruyucu sağlık hizmetleri, tanı ve tedavi yöntemleri, semptom kontrolü, onkolojik aciller, terminal dönem hasta bakımı ve palyatif bakım, onkoloji hemşiresinin rol ve sorumlulukları ile yasal ve etik konular.
NURS308 - Palyatif Bakım ve Yaşam Sonu Bakım (3 + 0) 4
Palyatif bakım kavramlarının tanımı, ilkeleri ve hemşirenin rolleri, multidisipliner yaklaşım ve ekip üyelerinin rolleri, ağrı yönetimi, semptom yönetimi, palyatif bakımda hemşirelik girişimleri, ölüm belirtileri ve ölüme hazırlık, yaşam sonu dönemde bilişsel değişimler, yaşam sonu dönemdeki bireyin ve ailesinin bakımı, palyatif bakım hizmeti veren kuruluşlar, palyatif bakımda etik yaklaşımlar ve karar verme konuları.
NURS309 - Afetlerde Hemşirelik ve İlk Yardım (2 + 2) 4
Afet ve afetlerin sınıflandırılması, Dünya?da ve Türkiye?de afetler, afet hemşireliği ve afetlerde hemşirenin görevleri, afet yönetimi, olay yerinin ve hasta/yaralının değerlendirilmesi, afet triajı yaralının kaza ortamından çıkarılması ve taşıma, temel yaşam desteği, tıbbi acil durumlar ve ilk yardım, afetlerin sağlık üzerine etkileri, kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer maddeler ve hemşirelik uygulamaları, afetlere toplumsal hazırlık, hastane afet planları.
NURS310 - Hasta ve Çalışan Güvenliği (3 + 0) 4
Hasta güvenliğinin kapsamı ve temel kavramları, hastaların doğru kimliklendirilmesi, etkili iletişimin iyileştirilmesi, ilaç güvenliği, cerrahi güvenliği, sağlık bakımı ilişkili enfeksiyonların önlenmesi, transfüzyon güvenliği, düşmeler, çalışan güvenliğinin kapsamı ve temel kavramları, çalışan güvenliğini tehdit eden riskler ve önlemler, iş kazaları, olay bildirim süreci.
NURS311 - Üreme Sağlığı ve Hakları (3 + 0) 4
Cinsel sağlık, üreme sağlığı ve üreme hakları, üreme sağlığı hizmetleri, kadın ve erkek üreme organları anatomisi, gebelik süreci, ergenlerde cinsel sağlık, güvenli annelik, aile planlaması, infertilite ve infertil çiftlerde hemşirelik, güvenli cinsellik, cinsel sorunlar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel sağlığın korunması, kültürün üreme sağlığına etkisi, evlilik öncesi danışmanlık.
NURS312 - Cinsel Sağlık (3 + 0) 4
Cinsellik ve cinsel sağlık kavramı, cinsel haklar ve yasal boyutu, cinselliğin psikososyal boyutu, yaşam evrelerine göre cinsel gelişim, kadın ve erkek cinsel yapı ve fonksiyonları, cinsel eylem fizyolojisi, cinsel fonksiyon bozuklukları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve korunma yolları, gebelikten korunma yöntemleri, gençlerde sık görülen cinsel sağlık sorunları ve norm dışı davranışlar, cinselliği etkileyen faktörler.
NURS407 - Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon (3 + 0) 4
Kalite ve akreditasyon sürecinin tarihi gelişimi ve temel kavramlar, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim süreci, kalite ve akreditasyon standartları, dünyada ve ülkemizde toplam kalite yönetimi uygulamaları, kalite indikatörleri, sağlık ve hemşirelik hizmetlerinde kalite yönetimi, hasta güvenliği.
NURS408 - Özel Dal Hemşireliği (3 + 0) 4
Hemşirelikte sertifika programları ve özel alanlar, sertifika programlarına ilişkin yasal düzenlemeler, özel dal hemşirelerinin rol ve sorumlulukları, diyabet hemşireliği, enfeksiyon kontrol hemşireliği, stoma ve yara bakım hemşireliği, nutrisyon hemşireliği, hemodiyaliz ve periton diyaliz hemşireliği, hemovijilans hemşireliği, iş yeri hemşireliği ve emzirme danışmanlığı, konsültasyon liyezon hemşireliği, evde bakım hemşireliği.
NURS409 - Hemşirelikte Kanıta Dayalı Uygulamalar (3 + 0) 4
Kanıta dayalı uygulama ve kanıta dayalı hemşirelik, kanıt, kanıt düzeyleri ve kanıta dayalı merkezler, hemşirelikle ilgili kanıt kaynakları ve merkezlerini inceleme, randomize kontrollü çalışma, meta analiz ve sistematik derleme, klinik sorun oluşturma ve çözme, kanıt kaynaklarını araştırma, hemşirelikle ilgili kanıta dayalı kılavuzlar, kanıta dayalı hemşirelikte engeller, kanıta dayalı hemşirelik stratejileri, kanıta dayalı uygulama örnekleri.
NURS410 - İş Sağlığı ve Güvenliği (3 + 0) 4
İş sağlığı ve güvenliğinin tanımı, iş ve sağlık ilişkisi, iş sağlığı ve güvenliği ile işyeri hemşireliğinin tarihsel gelişimi, çalışan sağlığının değerlendirilmesi, işyeri ortamının değerlendirilmesi ve risk analizi, meslek hastalıkları ve yaygın iş sağlığı sorunları ve iş kazaları, işyerinde sağlık eğitimi/danışmanlık, mevzuat ve etik konular, iş sağlığı hemşireliğinde vaka yönetimi.
NURS411 - Alternatif ve Tamamlayıcı Tedavi Yaklaşımları (3 + 0) 4
Alternatif ve tamamlayıcı tedavi tanımı ve tarihçesi, zihin-beden temelli uygulamalar, manipülatif-beden temelli uygulamalar, enerji temelli uygulamalar, biyolojik temelli uygulamalar, alternatif ve tamamlayıcı tedavilerin etik ve yasal boyutu, alternatif ve tamamlayıcı tedavilerde hemşirenin rolü ve hemşirelik araştırmalarında tamamlayıcı tedaviler.
NURS412 - Okul Sağlığı Hemşireliği (3 + 0) 4
Okul sağlığı hizmetlerinin tarihsel gelişimi, okul sağlığı ekibi, Türkiye'de okul sağlığı hemşireliği, okul sağlığı hizmetinde okul toplumu, güvenli okul çevresi, besin güvenliği, okul çağı çocuklarında yaygın sağlık sorunları, riskli davranışlar, özel gereksinimli çocuklar ve aileleri, okul sağlığı taramaları, okulda acil durumlar, sağlık eğitimi ve okul sağlığını geliştirme programları.
NURS413 - Evde Bakım Hemşireliği (3 + 0) 4
Evde bakım ile ilgili temel kavramlar, evde bakım hizmetlerinde mevcut durum, evde bakım ekibinin görev, yetki ve sorumlulukları, evde bakım hemşireliği ile ilgili yasal düzenlemeler, evde bakım gereksinimi olan bireyler ve öncelikli gruplar, evde bakım vericiler ve yaşadıkları sorunlar, evde bakım modelleri, evde bakım süreci, evde bakım ve sağlığın geliştirilmesi, evde bakımda yaşanan etik sorunlar.
NUT409 - Genel Beslenme Bilgisi (2 + 0) 4
Makro ve mikro besin öğelerinin sağlıklı beslenmedeki önemi, yapısı, özellikleri, sınıflaması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, yetersizliği, aşırı alım ve toksisiteleri; özel durumlarda beslenme ve besin gruplarında yer alan besinlerin tanımlanması.
PR419 - Medya Okuryazarlığı (3 + 0) 4
Bu ders sosyoloji ile ilgili temel kavramları ve yaklaşımları ele almaktadır. Bu anlamda medya okuryazarlığı kavramından başlayarak önemli kuramsal yaklaşımlar incelenmektir. Daha sonra farklı medya materyalleri üzerinden şiddet, toplumsal cinsiyet, azınlıkların temsili analiz edilmektedir.