AKTS - Fransızca I
Fransızca I (FRE201) Ders Detayları
Ders Adı | Ders Kodu | Dönemi | Saati | Uygulama Saati | Laboratuar Hours | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Fransızca I | FRE201 | Alan Dışı Seçmeli | 3 | 0 | 0 | 3 | 4 |
Ön Koşul Ders(ler)i |
---|
N/A |
Dersin Dili | Fransızca |
---|---|
Dersin Türü | Seçmeli Dersler |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Ders Verilme Şekli | Yüz Yüze |
Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri | Anlatım, Gösteri, Tartışma, Soru Yanıt, Uygulama-Alıştırma, Sorun/Problem Çözme, Takım/Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Rol Oynama/Dramatize Etme, Proje Tasarımı/Yönetimi. |
Dersin Öğretmen(ler)i |
|
Dersin Amacı | Dersin genel amacı, öğrencilerin Avrupa Birliği Dil Ölçütleri’ne göre A1 seviyesinde (Başlangıç Düzeyinde) iletişim kurmasına yardımcı olacak temel Fransızca dil becerilerini kazandırmaktır. |
Dersin Eğitim Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Dersin İçeriği | Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecekler ve içecekler, renkler ve giysiler ve günlük rutinler. |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Oryantasyon | Ders Tanıtım Kitapçığı |
2 | Unité 0 / Leçon 1-2-3 / Commencez en français Dinleme: Kendini ve birini tanıtma Okuma: Fransızca 1’den 10’a kadar sayılar Konuşma: Fransızca yönergeler ve kullanımları Yazma: Kibarlık bildiren ifadeler Samimi ve resmi hitap şekilleri | Ders kitabı 11-18 |
3 | Unité 1 / Leçon 1-2-3-4 / Arrivée dans un pays francophone Dinleme: Bir kişiyi tanıtma (milliyetini, yaşını, mesleğini ve yaşadığı yeri vs. öğrenme) Okuma: "Être" ve “-er” takısıyla biten 1. grup düzenli fiillerin geniş zamana göre çekimleri, Féminin ve Masculin Belirli, belirsiz ve bileşik artikeller (le ,la, l’, les, un ,une, des, du, de la, de l’, des) Yazma: Olumsuzluk belirten yapıyı öğrenme Konuşma: Connaitre, Comprendre ve Écrire fiilleri Qui, Que, Où, Comment ve Quel kalıpları ile soru-cevap | Ders kitabı 19-32 |
4 | Unité 2 / Leçon 1 / Découvrir une ville Okuma: Yol tarifini anlama, Yazma: Aller fiili, Dinleme: Fransızca 11’den 60’a kadar sayılar ve sıra sayıları, Konuşma: Yol tarif etme. | Ders kitabı 33-35 |
5 | Unité 2 - Leçon 2 / Trouver une adresse Okuma: Adresi anlama Yazma: Yer ve yön zarfları İsmin önüne gelen sıfatlar | Ders kitabı 36-37 |
6 | Unité 2 – Leçon 3 / Faire une rencontre Dinleme: Sohbete başlama Konuşma: "Est-ce que" ve tonlama ile soru kalıpları "Si, Oui ve Non" ile cevap verme İş yerinde tanışmak için kurulan diyalog Yazma: Venir, Voir, Dire Fiilleri | Ders kitabı 38-39 |
7 | Unité 2 – Leçon 4 / Connaître les manifestations de l’année Okuma: Takvimi anlama (Aylar, günler ve mevsimler) Dinleme: Planların tarihini anlama Konuşma: Tarih sorma ve söyleme Yazma: 60-1000 aralığındaki sayılar Parler, Travailler ve Écouter fiilleri | Ders kitabı 40-42 |
8 | ARA SINAV | |
9 | Unité 2 – Projet / Présenter une ville Okuma: Bir şehrin tanıtımı "Il y a" yapısı | Ders kitabı 42-44 |
10 | Unité 2 – Outils Okuma ve Yazma: 2. ünitede öğrenilen dil bilgisi konuları ile ilgili aktiviteler | Ders kitabı 44-46 |
11 | Unité 3 – Leçon 1 / Vivre dans une famille Dinleme: Ailesini aitlik sıfatları kullanarak tanıtma Okuma: Aile bireylerini belirtme | Ders kitabı 46-48 |
12 | Unité 3 – Leçon 2 / Organiser son temps Dinleme: Doğum tarihini anlama Yazma: Avoir ve Faire fiilleri Okuma: Broşürdeki bilgileri anlama | Ders kitabı 48-51 |
13 | Unité 3 – S’informer sur un horaire Dinleme: Saatler hakkında bilgi edinmek Yazma: Commencer, Fermer, Ouvrir ve Finir fiilleri Konuşma: Kurumların çalışma saatleri ile ilgili soru-cevap | Ders kitabı 51-52 |
14 | Unité 3 – Leçon 3 / Prendre de nouvelles habitudes Leçon 4 / S’adapter à un rythme de vie Okuma: İnternet sitesinde bir form Konuşma: Hobilerini, sevmediği şeyleri ve günlük hayattaki alışkanlıklarını ifade etme Yazma: Prendre, Comprendre ve Apprendre fiilleri Dönüşümlü (Se ile olan) fiiller | Ders kitabı 52-55 |
15 | GENEL TEKRAR | |
16 | FİNAL SINAVI |
Kaynaklar
Ders Kitabı | 1. Tendance méthode de français A1 CLE INTERNATIONAL ( Jacky Girardet-Jacques Pécheur-Colette Gibbe-Marie Louise PARİZET.) |
---|---|
Diğer Kaynaklar | 2. MDB Diğer Dil görevlileri tarafından hazırlanan ek materyaller |
Değerlendirme System
Çalışmalar | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | - | - |
Laboratuar | - | - |
Uygulama | - | - |
Alan Çalışması | - | - |
Derse Özgü Staj | - | - |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | - | - |
Ödevler | 2 | 30 |
Sunum | - | - |
Projeler | - | - |
Rapor | - | - |
Seminer | - | - |
Ara Sınavlar/Ara Juri | 1 | 30 |
Genel Sınav/Final Juri | 1 | 40 |
Toplam | 4 | 100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı | 60 |
---|---|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 40 |
Toplam | 100 |
Kurs Kategorisi
Temel Meslek Dersleri | X |
---|---|
Uzmanlık/Alan Dersleri | |
Destek Dersleri | |
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | |
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Diyetisyenlik eğitiminde edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri bireysel ve toplumsal düzeyde, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve gerektiğinde tedavisi için kullanabilir. | X | ||||
2 | Beslenme ve diyetetik alanında bilimsel olarak kanıtlanmış bilgiye ulaşır, bu alana özgü bilgisayar programlarını ilgili teknoloji ve eğitim araçlarını kullanarak değerlendirir, yorumlar ve bilgiyi paylaşabilir. | X | ||||
3 | Beslenmeye dayalı sağlık sorunlarını bireysel ve toplumsal düzeyde belirleyebilir, sorunların çözümü için mesleki ve etik değerleri gözeterek ve toplum katılımını sağlayarak çözümü için stratejiler plan ve programlar geliştirebilir. | X | ||||
4 | Bireylerin besin tüketim durumlarını analiz edebilir, yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik, hastalık, kişisel özellikler ve sağlık durumlarını göz önünde bulundurarak bireye özgü beslenme planları oluşturabilir ve onları bu yönde eğitebilir. | X | ||||
5 | Besinlerin içerdiği tüm ögeleri tanımlayıp bu ögelerin sağlık ve hastalıklarla ilişkilerini kurabilir ve bireylere besin seçiminde yardımcı olabilir. | X | ||||
6 | Edindiği bilgiler yardımıyla çalışmalarını bağımsız olarak yürütebilir, uygulamada karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alabilir ve sağlık ekibinin diğer üyeleri ile işbirliği yapabilir. | X | ||||
7 | Ailesel ve kurumsal besin hazırlama ve pişirme sırasında oluşabilecek besin kayıplarını en aza indirecek yöntemleri açıklayabilir. | X | ||||
8 | Özel beslenme gerektiren durumlarda kullanılabilecek diyet düzenlemeleri yapabilir. | X | ||||
9 | Beslenme politikalarını, gıda mevzuatını tartışabilir, dünya ve ülke deneyimlerini karşılaştırabilir. | X | ||||
10 | Bireylerin ve grupların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelerini sağlamak üzere eğitim programları düzenleyebilir ve eğitim için gerekli iletişim yöntemlerini etkin bir biçimde kullanabilir. | X | ||||
11 | Ülkelerin gelenekleri ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olmak yoluyla bireysel ve kültürel farklılıkları değerlendirebilir. | X |
ECTS/İş Yükü Tablosu
Aktiviteler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Derse Özgü Staj | |||
Alan Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 16 | 2 | 32 |
Sunum/Seminer Hazırlama | |||
Projeler | |||
Raporlar | |||
Ödevler | 2 | 5 | 10 |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi | 1 | 5 | 5 |
Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi | 1 | 5 | 5 |
Toplam İş Yükü | 100 |