AKTS - Beslenme İlkeleri II
Beslenme İlkeleri II (NUT102) Ders Detayları
Ders Adı | Ders Kodu | Dönemi | Saati | Uygulama Saati | Laboratuar Hours | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Beslenme İlkeleri II | NUT102 | 2. Dönem | 2 | 2 | 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Ders(ler)i |
---|
N/A |
Dersin Dili | İngilizce |
---|---|
Dersin Türü | Zorunlu Bölüm Dersleri |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Ders Verilme Şekli | Yüz Yüze |
Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri | Anlatım, Tartışma. |
Dersin Öğretmen(ler)i |
|
Dersin Amacı | Vitamin ve minerallerin yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, yaş ve cinsiyete göre günlük alım önerileri, yetersizliği, aşırı alım ve toksisitelerini değerlendirmek, besinlerin vitamin-mineral içeriklerini değerlendirmek. Bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemlerini uygulamak ve sağlıklı beslenme için öneriler geliştirmek. |
Dersin Eğitim Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Dersin İçeriği | Vitamin ve minerallerin sağlıklı beslenmedeki önemi, yapısı, özellikleri, sınıflandırması; besinlerin vitamin ve mineral içerikleri, hazırlama ve pişirme yöntemleri sırasında oluşan besin ögesi kayıpları, bazı temel ve geleneksel yemek tariflerinin beslenme ilkelerine uygun şekilde laboratuvar ortamında uygulanması. |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Su ve elektrolitler (Sodyum, Potasyum, Klor) Laboratuvarda genel çalışma ilkeleri | Konunun kaynaktan okunması |
2 | Kalsiyum, Magnezyum, Fosfor, Kükürt Süt ve süt ürünleri ile ilgili uygulamalar Uygulamaların enerji ve besin ögesi içeriklerinin hesaplanması | Konunun kaynaktan okunması |
3 | Demir,Bakır,İyot,Flor Et, tavuk ve balık ile ilgili uygulamalar Uygulamaların enerji ve besin ögesi içeriklerinin hesaplanması | Konunun kaynaktan okunması |
4 | Çinko, Mangan, Krom ve diğerleri Besinlerin mineral içeriklerine göre değerlendirilmesi I | Konunun kaynaktan okunması |
5 | A ve D vitaminleri Besinlerin mineral içeriklerine göre değerlendirilmesi II | Konunun kaynaktan okunması |
6 | 1.Ara sınav | Konunun kaynaktan okunması |
7 | E ve K vitaminleri Besinlerin yağda çözünür vitamin içeriklerine göre değerlendirilmesi | Konunun kaynaktan okunması |
8 | Tiamin, Riboflavin, Niasin vitaminleri Besinlerin suda çözünür vitamin içeriklerine göre değerlendirilmesi | Konunun kaynaktan okunması |
9 | B6 vitamini, B12 vitamini, Folik asit Kurubaklagiller ile ilgili uygulamalar Uygulamaların enerji ve besin ögesi içeriklerinin hesaplanması | Konunun kaynaktan okunması |
10 | C vitamini ve pantotenik asit Sebze ve meyveler ile ilgili uygulamalar Uygulamaların enerji ve besin ögesi içeriklerinin hesaplanması | Konunun kaynaktan okunması |
11 | Diğer suda çözünen vitaminler Menü planlama uygulamaları | Konunun kaynaktan okunması |
12 | 2.Ara Sınav | Konunun kaynaktan okunması |
13 | Besin işleme yöntemlerine ilişkin uygulamalar | Konunun kaynaktan okunması |
14 | Besin tüketim kayıtlarının sunumu | Konunun kaynaktan okunması |
15 | Besin tüketim kayıtlarının sunumu | Konunun kaynaktan okunması |
16 | Final Sınavı | Konunu kaynaktan okunması |
Kaynaklar
Ders Kitabı | 1. Baysal, A. (2011) Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık |
---|---|
2. Mahan, L.K.,Escott-Stump, S., Raymond, J. (2011) | |
3. Krause'sFood&theNutritionCareProcess (13.baskı). Washington: Elseiver | |
Diğer Kaynaklar | 4. Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi. (2004). T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara. |
5. Szefer, P., Nriagu JO. (2007). Mineral Components in Foods, (Ed by), CRC Press. | |
6. Zempleni J., Rucker RB., McCormick DB., Suttie JW.(2007). Handbook of Vitamins,(Ed by), Fourth Edition, CRC Press. | |
7. Berdarier, CD. ,Dwyer JT., Heber D. (2013). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), Third Edition, CRC Press. | |
8. Wiseman G. (2002).Nutrition and Health (Ed by), First Edition, CRC Press. |
Değerlendirme System
Çalışmalar | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | - | - |
Laboratuar | - | - |
Uygulama | - | - |
Alan Çalışması | - | - |
Derse Özgü Staj | - | - |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | - | - |
Ödevler | - | - |
Sunum | - | - |
Projeler | - | - |
Rapor | - | - |
Seminer | - | - |
Ara Sınavlar/Ara Juri | 2 | 50 |
Genel Sınav/Final Juri | 1 | 50 |
Toplam | 3 | 100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı | 50 |
---|---|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 50 |
Toplam | 100 |
Kurs Kategorisi
Temel Meslek Dersleri | X |
---|---|
Uzmanlık/Alan Dersleri | |
Destek Dersleri | |
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | |
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Diyetisyenlik eğitiminde edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri bireysel ve toplumsal düzeyde, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve gerektiğinde tedavisi için kullanabilir. | X | ||||
2 | Beslenme ve diyetetik alanında bilimsel olarak kanıtlanmış bilgiye ulaşır, bu alana özgü bilgisayar programlarını ilgili teknoloji ve eğitim araçlarını kullanarak değerlendirir, yorumlar ve bilgiyi paylaşabilir. | X | ||||
3 | Beslenmeye dayalı sağlık sorunlarını bireysel ve toplumsal düzeyde belirleyebilir, sorunların çözümü için mesleki ve etik değerleri gözeterek ve toplum katılımını sağlayarak çözümü için stratejiler plan ve programlar geliştirebilir. | X | ||||
4 | Bireylerin besin tüketim durumlarını analiz edebilir, yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik, hastalık, kişisel özellikler ve sağlık durumlarını göz önünde bulundurarak bireye özgü beslenme planları oluşturabilir ve onları bu yönde eğitebilir. | X | ||||
5 | Besinlerin içerdiği tüm ögeleri tanımlayıp bu ögelerin sağlık ve hastalıklarla ilişkilerini kurabilir ve bireylere besin seçiminde yardımcı olabilir. | X | ||||
6 | Edindiği bilgiler yardımıyla çalışmalarını bağımsız olarak yürütebilir, uygulamada karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alabilir ve sağlık ekibinin diğer üyeleri ile işbirliği yapabilir. | X | ||||
7 | Ailesel ve kurumsal besin hazırlama ve pişirme sırasında oluşabilecek besin kayıplarını en aza indirecek yöntemleri açıklayabilir. | X | ||||
8 | Özel beslenme gerektiren durumlarda kullanılabilecek diyet düzenlemeleri yapabilir. | X | ||||
9 | Beslenme politikalarını, gıda mevzuatını tartışabilir, dünya ve ülke deneyimlerini karşılaştırabilir. | X | ||||
10 | Bireylerin ve grupların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelerini sağlamak üzere eğitim programları düzenleyebilir ve eğitim için gerekli iletişim yöntemlerini etkin bir biçimde kullanabilir. | X | ||||
11 | Ülkelerin gelenekleri ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olmak yoluyla bireysel ve kültürel farklılıkları değerlendirebilir. | X |
ECTS/İş Yükü Tablosu
Aktiviteler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuar | 16 | 2 | 32 |
Uygulama | |||
Derse Özgü Staj | |||
Alan Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 16 | 2 | 32 |
Sunum/Seminer Hazırlama | 1 | 20 | 20 |
Projeler | |||
Raporlar | |||
Ödevler | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi | 2 | 10 | 20 |
Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 151 |