AKTS - Çocuk Hastalıklarında Beslenme
Çocuk Hastalıklarında Beslenme (NUT302) Ders Detayları
Ders Adı | Ders Kodu | Dönemi | Saati | Uygulama Saati | Laboratuar Hours | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Çocuk Hastalıklarında Beslenme | NUT302 | 6. Dönem | 3 | 2 | 0 | 4 | 5 |
Ön Koşul Ders(ler)i |
---|
N/A |
Dersin Dili | İngilizce |
---|---|
Dersin Türü | Zorunlu Bölüm Dersleri |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Ders Verilme Şekli | Yüz Yüze |
Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri | Anlatım, Uygulama-Alıştırma. |
Dersin Öğretmen(ler)i |
|
Dersin Amacı | Çocukluk çağında görülen çeşitli akut ve kronik hastalıkları öğrenmek, çocuk hastalıklarında beslenmenin önemini kavramak, çocuk hastalıklarına ilişkin güncel diyet uygulamalarını öğrenmek ve araştırmaktır |
Dersin Eğitim Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Dersin İçeriği | Klinikte vaka izlemi, akut gastroenteritler, malnütrisyon, laktoz intoleransları-diğer karbonhidrat malabsorpsiyonları, çölyak hastalığı ve diğer protein malabsorpsiyonları, besin alerjileri, enteral-parenteral beslenme, onkolojik hastlıklarda beslenme tedavileri. |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Çocuk Beslenmesinin Önemi Prematüre Bebeklerde Beslenme Tedavisi | Konunun kaynaktan okunmasi |
2 | Akut Gastroenteritler ve Beslenme Tedavisi | Konunun kaynaktan okunmasi |
3 | Malnütrisyon ve Beslenme Tedavisi | Konunun kaynaktan okunmasi |
4 | Laktoz İntoleransı-Karbonhidrat Malabsorpsiyonları ve Beslenme Tedavisi | Konunun kaynaktan okunmasi |
5 | Çölyak Hastalığı-Protein Malabsorpsiyonları ve Beslenme Tedavisi | Konunun kaynaktan okunmasi |
6 | Kistik Fibrozis-Yağ Malabsorpsiyonlarında Beslenme | Konunun kaynaktan okunmasi |
7 | Çocuklarda Enteral – Parenteral Beslenme | Konunun kaynaktan okunmasi |
8 | Ara Sınav | Konunun kaynaktan okunmasi |
9 | Çocukluk Çağı Obezitesi ve Yeme Davranışı Bozuklukları Tedavisi | Konunun kaynaktan okunmasi |
10 | Tip 1 Diyabet ve Beslenme | Konunun kaynaktan okunmasi |
11 | Phenylketonuria and other inborn errors of protein metabolism and nutrition therapy | Konunun kaynaktan okunmasi |
12 | Karbonhidrat ve Yağ Metabolizması Bozuklukları ve Beslenme Tedavisi | Konunun kaynaktan okunmasi |
13 | Enfeksiyon Hastalıklarında Beslenme | Konunun kaynaktan okunmasi |
14 | Onkolojik Hastalıklarda Beslenme Nörolojik Hastalıklar ve Beslenme Tedavileri | Konunun kaynaktan okunmasi |
15 | Genel Değerlendirme, Tartışma | Konunun kaynaktan okunmasi |
16 | Genel Sınav | Konunun kaynaktan okunmasi |
Kaynaklar
Ders Kitabı | 1. Köksal G, Gökmen H. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi. Hatiboğlu Yayınevi, 2000. |
---|---|
Diğer Kaynaklar | 2. Kliegman RM (ed). Nelson Pediatrinin Temelleri (Çev. Ed.: Ovalı F, Altındiş M). Nobel Tıp, 2008. |
3. World Health Organization Publications. Infant and young child feeding. Model chapter for textbooks for medical students and allied health professionals, 2009. (online: http://www.who.int/nutrition/ publications/infantfeeding/9789241597494/en/index.html) | |
4. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi, 2007 | |
5. Elmacıoğlu F. Anne ve Bebek Beslenmesi. Hatiboğlu Yayınevi, 2008. | |
6. Baysal A, Arslan P. Çocuk Yemekleri. Özgür Yayınevi, 2007. | |
7. Symonds ME, Ramsay MM. Maternal Fetal Nutrition During Pregnancy and Lactation. Cambrigde University Press, 2010. (Hacettepe Kütüphaneleri, E-book) | |
8. Thomas B. Manual of Dietetic Practice, Third Edition, 2001. | |
9. Katkı Pediatri Dergisi | |
10. Beslenme ve Diyet Dergisi | |
11. The American Journal of Clinical Nutrition? (http://www.ajcn.org/) dergisi |
Değerlendirme System
Çalışmalar | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | - | - |
Laboratuar | - | - |
Uygulama | 1 | 10 |
Alan Çalışması | - | - |
Derse Özgü Staj | - | - |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | - | - |
Ödevler | - | - |
Sunum | - | - |
Projeler | - | - |
Rapor | - | - |
Seminer | - | - |
Ara Sınavlar/Ara Juri | 1 | 40 |
Genel Sınav/Final Juri | 1 | 50 |
Toplam | 3 | 100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı | 50 |
---|---|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 50 |
Toplam | 100 |
Kurs Kategorisi
Temel Meslek Dersleri | X |
---|---|
Uzmanlık/Alan Dersleri | |
Destek Dersleri | |
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | |
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Diyetisyenlik eğitiminde edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri bireysel ve toplumsal düzeyde, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve gerektiğinde tedavisi için kullanabilir. | X | ||||
2 | Beslenme ve diyetetik alanında bilimsel olarak kanıtlanmış bilgiye ulaşır, bu alana özgü bilgisayar programlarını ilgili teknoloji ve eğitim araçlarını kullanarak değerlendirir, yorumlar ve bilgiyi paylaşabilir. | X | ||||
3 | Beslenmeye dayalı sağlık sorunlarını bireysel ve toplumsal düzeyde belirleyebilir, sorunların çözümü için mesleki ve etik değerleri gözeterek ve toplum katılımını sağlayarak çözümü için stratejiler plan ve programlar geliştirebilir. | X | ||||
4 | Bireylerin besin tüketim durumlarını analiz edebilir, yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik, hastalık, kişisel özellikler ve sağlık durumlarını göz önünde bulundurarak bireye özgü beslenme planları oluşturabilir ve onları bu yönde eğitebilir. | X | ||||
5 | Besinlerin içerdiği tüm ögeleri tanımlayıp bu ögelerin sağlık ve hastalıklarla ilişkilerini kurabilir ve bireylere besin seçiminde yardımcı olabilir. | X | ||||
6 | Edindiği bilgiler yardımıyla çalışmalarını bağımsız olarak yürütebilir, uygulamada karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alabilir ve sağlık ekibinin diğer üyeleri ile işbirliği yapabilir. | X | ||||
7 | Ailesel ve kurumsal besin hazırlama ve pişirme sırasında oluşabilecek besin kayıplarını en aza indirecek yöntemleri açıklayabilir. | X | ||||
8 | Özel beslenme gerektiren durumlarda kullanılabilecek diyet düzenlemeleri yapabilir. | X | ||||
9 | Beslenme politikalarını, gıda mevzuatını tartışabilir, dünya ve ülke deneyimlerini karşılaştırabilir. | X | ||||
10 | Bireylerin ve grupların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelerini sağlamak üzere eğitim programları düzenleyebilir ve eğitim için gerekli iletişim yöntemlerini etkin bir biçimde kullanabilir. | X | ||||
11 | Ülkelerin gelenekleri ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olmak yoluyla bireysel ve kültürel farklılıkları değerlendirebilir. | X |
ECTS/İş Yükü Tablosu
Aktiviteler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuar | |||
Uygulama | 14 | 2 | 28 |
Derse Özgü Staj | |||
Alan Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 2 | 28 |
Sunum/Seminer Hazırlama | |||
Projeler | |||
Raporlar | |||
Ödevler | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi | 1 | 10 | 10 |
Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 124 |