ECTS - - Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans (Tezli)

Zorunlu Bölüm Dersleri

IE589 - Mezuniyet Semineri (0 + 0) 5

Bölümde araştırma kültürünü geliştirmek ve endüstri mühendisliği alanında yüksek lisans teori ve pratik bilginin ve deneyimin oluşturulması.

IE597 - Yüksek Lisans Tezi (0 + 0) 80

Problem tanımı ve analizi, araştırma yöntemleri, literatür tarama, sistem geliştirme yaşam döngüsü, gelişim raporu, araştırma metodolojileri, geliştirme, test, sistem geliştirme yaşam döngüsü, tez belgeleme.

MDES600 - Araştırma Yöntemleri ve İletişim Becerileri (3 + 0) 5

Titiz, bilimsel araştırma, özellikle tez veya doktora tezleri; literatür taraması; anketler; meta-analizler; deneysel araştırma tasarımı; araştırma sorularının hazırlanması; teori tasarlanması; nitel ve nicel verilerin toplanması ve analiz metotları; geçerlilik; güvenilirlilik; nirengi; bulguların tasarımı; araştırma önerisinin yazılması ve yayın

Seçmeli Dersler

CE564 - İnşaat Programlaması ve Maliyet Analizi (3 + 0) 5

MS Project gibi bir programlama paketinin ileri seviyede öğretilmesi, uluslararası inşaat sözleşmelerinde sure uzatımı hükümleri ve kabul edilebilir gecikme nedenleri , iş gecikmesinden doğan, tazminat, belirlenmiş tazminat ve cezaların incelenmesi ve uygulamaları, tazminat hesaplarında en önemli şart olan sebep-sonuç ilişkisinin açıklanması

CE565 - Proje Risk Yönetimi (3 + 0) 5

Riske giriş, risk analizi ve yönetimi, risk tanımlama, risk değerlendirme yöntemleri, olasılıksal risk analizi, Monte Carlo Simülasyonu, duyarlılık analizi, risk yanıt stratejileri.

CMPE543 - Büyük Veri Çözümlemeleri (3 + 0) 5

Servis olarak altyapı (IaaS), Hadoop çerçevesi, hive altyapısı, veri görselleştirme, MapReduce modeli, NoSQL veritabanları, geniş ölçekli veri iş akışları, sınıflandırma, R kullanımı.

CMPE566 - İleri Veri Madenciliği (3 + 0) 5

Veri madenciliğine giriş, girdi elemanları, veri işleme (temizleme, ekleme, boyut azaltma), veri madenciliği ve OLAP, veri madenciliği algoritmaları, güvenirlik, basit sınıflandırma algoritmaları (karar ağaçları) ve ileri örüntü madenciliği, ileri sınıflandırma konuları, veri madenciliği uygulamaları.

CMPE568 - İleri Yapay Zeka (3 + 0) 5

Zeki erkinle, arama yolu ile problem çözme, yönlendirilmiş/yönlendirilmemiş arama metodları, keşfetme, kural doyumu, bilgi ve çıkarım, birinci seviye mantık ve çıkarım, makina öğrenmesi, seçimli konular: sinir ağları, doğal hesaplama.

ENE412 - Yakıt Hücreleri Teknolojileri (3 + 0) 5

Giriş, yakıt pili çalışma ilkeleri,tarihçesi, çeşitleri, bileşenleri ve sistemleri;yakıt hücresi termodinamiği ve elektrokimya:Nernst denklemi,Tafel denklemi,hücre gerilimi, yakıt hücresi verimliliği ve operasyonel yakıt hücresi gerilimleri için kayıplar;proton değişim membranı yakıt pilleri:bileşenler ve sistem, yapım ve performans,kritiksorunlar ve son gelişmeler;yakıt hücresi istif tasarımı ve hesaplamaları;hidrojen üretimi, depolanması, güvenliği ve altyapısı;yakıt pili santralinin dengesi.

ENE430 - Binalarda Enerji Sistemleri (3 + 0) 5

Bina yapısı, ısıtma-havalandırma-iklimlendrime sistemleri, yüzeylerdeki ısı kayıplarının hesaplanması ve yalıtımı, binalarda su, akaryakıt ve elektrik tüketimi, binalarda enerji verimliliği üzerine ulusal ve uluslararası standartlar ve yönetmelikler.

IE320 - İş Süreçlerinin Yeniden Yapılandırılması (3 + 0) 5

İş süreçlerinin etkli bir şekilde ve ilgi metotlarla yeniden tasarlanması, mevcutların geliştirilmesi, ölçülmesinin sağlanması, kurumlara ve iş ortaklarının verimliliklerine katkı sağlanması; uluslararası en iyi uygulamalar, destek teknikleri ve diğer pratik bilgiler.

IE411 - İş Etüdü ve Tasarımı (3 + 0) 5

İş etüdüne giriş: etkinlik ve verimlilik kavramları, iş etüdü ve iş ölçümü kavramları ve aralarındaki ilişki, iş etüdü projesi yöntem bilimi, ölçüm, gözlem ve kayıt teknikleri ve olanakları, atık azaltma kavramları ile entegrasyonu, iş basitleştirme, yalın üretim, maliyet ve performans standartları oluşturma.

IE415 - Endüstriyel Ekonomi (3 + 0) 5

Rekabetçi pazarlar, dünyadaki yerleşmiş uygulamalar ve firmaların iç organizasyonları; farklı fiyat sınıfları; dikey kontrol; oligopoli kuramı; oligopolide ürün ayrımı; pazara giriş ve pazara giriş caydırıcılığı; yeni gözlemsel endüstri organizasyonu; işbirliği içermeyen oyun kuramı.

IE416 - Uzman Sistemler (3 + 0) 5

Uzman sistemlerin teknolojisi ve uygulamaları, basit bir uzman sistem kurulumu, yapay zeka kavramları, sezgisellik, problem çözme, akıllı nitelikler; mühendislik uygulamalarından örnek olay çalışmaları.

IE417 - Yöneylem Araştırmasında Özel Konular (3 + 0) 5

Belirlenecek bir problem alanına ilişkin yöneylem araştırması teknikleri uygulamalarının yapılması.

IE418 - Karar Analizi (3 + 0) 5

Karar verme ortamı, belirsizlik ortamında karar verme, karar verme problemlerinin yapılandırılması, karar ağaçları, duyarlılık analizleri, bilginin değeri, olasılıklı karar modelleri.

IE419 - Servis Sistemleri (3 + 0) 5

Verimli ve müşteri tatminini sağlayabilen hizmet sistemleri tasarımında kontrol kavramının teknikleri ve uygulamaları; hizmet stratejisi ve rekabet edebilirlik; hizmet sistemleri kurulumundaki temel konular; hizmet operasyonlarının yönetimi için kullanılan araç ve teknikler.

IE420 - Optimizasyon için Sezgisel Yöntemler (3 + 0) 5

Kombinatoryal problemlerin çözümü için çeşitli sezgisel teknikler; sezgisel tekniklerin varoluş sebepleri, yetenekleri ve uygulanabilirlikleri.

IE421 - E-Ticaret ve KKP (3 + 0) 5

ERP'ye Giriş, ERP Modülleri, ERP Seçimi, ERP Proje Yönetimi, Tedarik Zinciri Yönetimi ve Müşteri İlişkileri Yönetimi ile ERP Entegrasyonu

IE422 - Müşteri İlişkileri Yönetimi (3 + 0) 5

Müşteri ilişkileri yönetimini (CRM) anlamlandırma, CRM değer zinciri, CRM için bilgi teknolojisi, Müşteri portföyü analizi, Müşteri yakınlığı, Ağ oluşturma ve yönetme, Müşteriler için değer yaratma, Müşteri yaşam döngüsünü yönetme: müşteri edinme, müşteriyi elde tutma ve geliştirme, CRM için örgütlenme.

IE423 - Yönetim ve Organizasyon (3 + 0) 5

Yönetim süreci; planlama, organize etme, kontrol, yönlendirme; organizasyonel tasarımın temel unsurları; organizasyonel yapının tasarımı; organizasyonel değişiklik.

IE425 - Yatırım Projeleri Analizi (3 + 0) 5

Mevcut durum analizi, problem tanımı, vaka çalışması; talep tahmini, proje için alternatifler geliştirmek, projenin yatırım ve işletme maliyetlerinin kestirimi, işletme sermayesinin hesaplanması, proje alternatiflerinin karşılaştırılması, stratejik planın formüle edilmesi ve performans ölçümü.

IE426 - İş Hukuku (3 + 0) 5

Genel konular, İş Yasası kapsamı, işe alma mukaveleleri, iş yerinde işçiler için sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının tesisi, iş yerinde kaza ve riskler, yükümlülük ve tazminatlar, sosyal güvenlik, sendikalar, işçi-işveren toplu görüşmeleri, grev ve lokavt.

IE427 - Stratejik Yönetim (3 + 0) 5

Stratejik yönetime bakış, strateji türleri, strateji oluşturma (kurum misyon bildirimi, strateji analizi ve seçimi, dış değerlendirme, iç değerlendirme), strateji uygulama, strateji değerlendirme ve kurumsal karne.

IE428 - Sistem Mühendisliğine Giriş (3 + 0) 5

Sistem ve sistem mühendisliği tanımı, sistem mühendisliği kapsamı önemi ve gelişimi, sistem ömür devri, sistem geliştirme modelleri, sistem ömür devri süreçleri.

IE429 - Güvenilirlik (3 + 0) 5

Sistem güvenilirliği kavramları ve yöntemleri, sistem güvenilirliğinin hesaplanmasına ilişkin teknikler ve bazı güvenilirlik optimizasyon problemleri.

IE430 - İnsan Kaynakları Yönetiminde Endüstri Mühendisliği Uygulamaları (3 + 0) 5

İnsan kaynakları yönetimine giriş, stratejik insan kaynakları yönetim (İKY) sistemi ve fonksiyonları, iş analizi, insan kaynakları planlaması, işe alma, eğitim ve değerlendirme, performans yönetimi, kariyer planlama, iş değerlendirme, ücret ve mali haklar yönetimi.

IE434 - Çizelgeleme (3 + 0) 5

Çizelgeleme ve sıralama problemleri, temel formülasyon, tek makine-çok makina çizelgeleme prosedürleri ve sezgisel yöntemleri.

IE435 - Lojistik Yönetimi (3 + 0) 5

Terimler ve Kavramlar, Lojistiğin Tanımı, Tarihçesi ve gelişimi, Lojistik Unsurları,Temel Lojistik Faaliyetler, Lojistik İlkeleri, Tedarik Zinciri Yönetimi ile İlişkisi, Ömür Devri ve Maliyeti, UlaştırmaYönetimi, Sipariş ve Stok Yönetimi, Depo Yönetimi, Paketleme, Bilgi Teknolojileri, Lojistikte Risk Yönetimi ve Sürdürebilirlik, Yeni Eğilimler.

IE438 - Proje Finans ve Döngü Yönetimi (3 + 0) 5

Proje Finans ve Döngü Yönetimi dersi, proje geliştirme ve finansman ilişkisi, yatırım projelerinin özellikleri ve türleri, yatırım kararlarını etkileyen kritik faktörler, proje finansmanı kavramı, finansal modelleme ve proje değerlendirme, uluslararası proje riskleri, yatırım projelerinin özelliklerine uygun finansman stratejisinin geliştirilmesini amaçlamaktadır.

IE441 - Veri Biliminde Eniyileme (3 + 0) 5

Doğrusal cebir, olasılık, ve istatistik tekrarı ile veri biliminde doğrusal programlama, tamsayılı programlama, karma tamsayılı programlama, doğrusal olmayan programlama uygulamaları, Python diline giriş ve çeşitli Python kütüphanelerinin veri bilimi problemlerinde kullanımı.

IE442 - Endüstri Mühendisliğinde İstatistiksel Uygulamalar (3 + 0) 5

Endüstri mühendisliği problemlerinin çözümünde basit ve çoklu doğrusal regresyon, deney tasarımı ve analizi, çok değişkenli analiz ve parametrik olmayan testlerin uygulamaları.

IE444 - Karar Destek Sistemleri (3 + 0) 5

Karar destek sistemleri ve iş zekası kavramları, karar destek sistemleri ve iş zekası, karar verme, sistem modellemesi ve analizi, veri ambarı, veri görselleştirme, veri, yazı ve web madenciliği, iş performans yönetimi, etkileşimli ve bilgisayar destekli teknolojiler, karar destek sistemleri uygulamaları.

IE522 - Yalın Üretim (3 + 0) 5

Yalın felsefenin ortaya çıkışı, yalın üretim prensipleri, üretimdeki israf çeşitleri, üretim sürecindeki problemlerin değer akışı haritalandırma kullanılarak görünür hale getirilmesi, bir üretim sürecinin yalınlaştırılması amacıyla kullanılabilecek teknikler.

ISE422 - E-Devlet (3 + 0) 5

Devlet ve internet, e-devlete giriş, temel kavram ve tanımlar, e-devlet bileşenleri, e-devlet projelerinin yönetimi, e-devlet için altyapı gereksinimleri, e-kurum/e-kuruluş, e-devlet olgunluk ölçütleri e-devlet: Türkiye?de ve dünyada durum, Avrupa Birliği ve e-Avrupa+ kıstasları, e-devlet projelerindeki riskler.

ISE423 - E-Devlette Teknolojik Gelişmeler (3 + 0) 5

E-Devletin teorik altyapısı, e-devletin kullanımı: yerel ve global, e-devlet sistemlerinin gerçeklenmesinde teknik ve organizasyonel yaklaşımlar ve sosyoteknolojik metodolojiler, kurumsal mimariler, referans modeller ve çerçeve yapılar: Zachman, TOGAF, MoDAF ve DoDAF, birlikte çalışabilirlik standartları: yerel profil ile karşılaştırmalı eGIF, EIF,

ISE424 - Uzaktan Eğitim ve E-Öğrenme (3 + 0) 5

Uzaktan eğitim ve e-öğrenmenin tanımları, tarihçesi ve kuramları; öğretim tasarımı, uzaktan eğitimde kullanılan araç ve teknolojiler, çoklu ortamdan öğrenme. bilgisayar-destekli işbirlikli öğrenme, öğrenme yönetim sistemleri. yeni gelişmeler ve yönelimler.

ISE432 - Bilişim Teknolojilerinde Yenilik ve Girişimcilik (3 + 0) 5

Girişimciliğe giriş, fırsatların belirlenmesi ve fikir üretme, yapılabilirlik çözümlemesi, etkili bir iş modeli geliştirme, endüstri ve rekabetçi çözümlemesi, iş planı yazma, uygun etik ve yasal temellerin hazırlanması, yeni girişimin finansal gücünün ve yaşanabilirliğinin değerlendirilmesi, yeni girişim takımının kurulması, disiplin içinde ekipler ile çalışma, disiplinlerarası ekipler ile çalışma, finansal ya da maddi destek alınması.

ISE501 - Bilgi Teknolojileri Hizmetlerinde Temeller (3 + 0) 5

Bilişim altyapısı özeti; BT hizmetlerine giriş: olay ve hata yönetimi; sorun yönetimi; değişiklik yönetimi; konfigürasyon yönetimi; varlık yönetimi (envanter ve yazılım dağıtımı); performans ve kapasite yönetimi; güvenlik yönetimi; ağ yönetimi; depolama yönetimi; işyükü yönetimi; yedekleme ve geri alma yönetimi; son kullanıcı hizmetleri

ISE502 - Kurumsal Yönetim ve Değişim (3 + 0) 5

Kurumsal davranış ve yönetim; kişilik ve öğrenme; algılama, atıf ve diğerlerinin kararı; iş motivasyonu teorileri; uygulamada motivasyon; gruplar ve takım çalışması, liderlik; iletişim; karar verme; anlaşmazlık ve stres; kurumsal yapı; değişim yönetimi ilkeleri: sponsorluk, planlama, ölçme, sözleşme (yükümlülük), destek yapıları; değişim yönetimi s

ISE507 - Mobil Uygulama Geliştirme (3 + 0) 5

Mobil cihazlar, mobil platformlar, mobil işletim sistemleri, mobil uygulama geliştirme, mobil cihazlarda arayüz tasarımı, mobil cihazlarda veri depolama, harita ve konum tabanlı uygulamalar, arkaplan servisler, telefon ve kısa mesaj servisleri, sensörler.

ISE511 - Bilgi Teknolojileri Stratejik Planlama ve Yönetimi (3 + 0) 5

Bilgi teknolojileri stratejik planlama; iş ortamı analizi; misyon ve organizasyon yeterliliklerin belirlenmesi; IT portföyleri gözden geçirme; BT yönetim değerlendirme; iş hedeflerine uygun BT planlama; iş merkezli IT vizyon tanımlama, kritik başarı faktörleri belirleme; stratejik girişimleri seçme; BT vizyon tanımlama; BT yatırım ve bütçelendirme;

ISE512 - BT Portföy Yönetimi ve BT Standartları (3 + 0) 5

Entegre proje yaşamı süreçleri (onay, tanımlama ve planlama, uygulama, yönetim ve takip, denetim ve iyileştirme); BT projelerini önceliklendirme; kaynak atama; risk ve maliyetlerin yönetimi; denetim ve yönetişim; yatırımın geri dönüşüne yönelik standart ölçümler; ITIL, COBIT, Val IT, Sarbanes Oxley ve ilgili IEEE ve ISO standartları.

ISE515 - Süreç Analizi ve İyileştirme (3 + 0) 5

İş süreç kavramları, süreç değişim sürücüleri, iş süreç planlaması, iş süreç stratejisi, iş kuralı analizi, süreç değerlendirmesi, iş süreç analizi, süreç iyileştirme yaklaşımları, altı Sigma, süreç yapılandırması, teknoloji olanaklarına genel bakış.

ISE516 - İş Süreci Yönetimi (3 + 0) 5

Bu dersin amacı, iş süreci yönetiminin (BPM) temel kavramlarını ve iş süreç yönetiminin, ihtiyaçları sürekli değişen ortamlarda nasıl kullanılacağını öğretmektir.

ISE552 - E-Ticaret - Bir Yönetimsel Perspektif (3 + 0) 5

E-iş ve e-ticarete giriş, elektronik pazar yerleri, e-ticaretin teknik bakış açıları ve altyapısı, e-ticaret iş modelleri, şu anki teknolojik durum, çevrimiçi pazarlama, e-ticarette yasal çevre, e-ticarette mali çevre; fırsat veren teknoloji ve standartlara giriş; e-ticaret için iş-akış sitemleri; şu anki B2B e-ticaret çatıları: açık internetten al

ISE553 - Sağlık Hizmetinde Bilişim Teknolojileri (3 + 0) 5

Sağlık hizmetlerinde veri yönetimi; kişisel sağlık kaydı; sağlık istatistikleri, biyomedikal araştırma ve kalite yönetimi; sağlık hizmetlerinin organizasyonu ve dağıtımı; bilgi teknolojileri ve sistemleri.

ISE554 - E-Devlette BT Stratejileri (3 + 0) 5

e-devletin teorik altyapısı, e-devletin kullanımı: yerel ve global; e-devlet sistemlerinin gerçeklenmesinde teknik ve organizasyonel yaklaşımlar ve sosyoteknolojik metodolojiler; kurumsal mimariler, referans modeller ve çerçeve yapılar: Zachman, TOGAF, MoDAF ve DoDAF; birlikte çalışabilirlik standartları: yerel profil ile karşılaştırmalı eGIF, EIF,

ISE555 - BT Ekonomisi (3 + 0) 5

Ekonomi ve muhasebenin temelleri; stratejik karar verme; dış kaynak kullanımı; proje değerlendirme teknikleri; BT operasyonel bütçesi: SaaS, fiyatlandırma modelleri; hizmet ekonomisi; maliyet takip ve yönetimi; BT harcamaları ve kadrosuna yönelik gösterge ve ölçümler; performans değerlendirmesi.

ISE563 - Uygulama Yönetimi (3 + 0) 5

Uygulama ve servis yönetimine giriş; servis kalitesi (QoS), ITIL ve COBIT, olay yönetimi; sorun yönetimi; konfigürasyon yönetimi; değişiklik yönetimi; versiyon yönetimi; hizmet yönetimi; mali yönetim; kapasite yönetimi; BT servislerinin devamlılık ve kullanılabilirlik yönetimi; güvenlik yönetimi; uygulama servis sağlayıcıları.

ISE564 - Bilgi Teknolojileri Mimarisi ve Danışmanlığı (3 + 0) 5

İş hedefleri ile bilgi teknolojilerinin girişimlerinin uyumu; verimlilik ve bilgi teknolojileri altyapısının etkinliği; kurumsal mimari; büyük ölçekli yazılım sistemi geliştime; ürün alternatifleri analizi; sistem entegrasyonu; etik ve mesleki gösterim.

MATH490 - Optimizasyona Giriş (3 + 0) 6

Optimizasyonun temelleri, lineer kısıtların gösterimi, lineer programlama, Simpleks yöntemi, dualite ve duyarlılık, kısıtsız optimizasyonun temelleri, kısıtlı problemler için optimallik koşulları.

MDES631 - Mühendislik Risk ve Karar Analizi (3 + 0) 5

Olasılıktaki temel kavramlar, rastgele değişkenler ve fonksiyonları, mühendislik analizi için olasılık modelleri, istatistiksel çıkarım, regresyon ve korelasyon analizi.

MDES650 - İleri Sistem Benzetimi (3 + 0) 5

Karmaşık sistemler için ayrık benzetim modelleri, olasılık dağılımları, rastsal değişken üretimi, istatistiki çıkarım, varyans azaltılması, sürekli süreçler, doğrulamak, ileri modeller.

MDES654 - Karar Verme Analizi (3 + 0) 5

Karar verme ve çelişkili hedefler; kesinlik halinde karar verme problemleri; karar analizinde tek-amaçlı ve çok-amaçlı problemler için fayda teorisi; tek kişi ve grup kararları.

MDES655 - Doğrusal Optimizasyon (3 + 0) 5

Doğrusal denklemler, doğrusal fizibilite ve optimizasyon, lokal ve global çözümler, Simplex yöntemi ve çeşitleri, ikillik teorisi ve ikil-Simplex yöntemi, şebeke-Simplex algoritmaları, algoritmik karmaşa konuları ve iç nokta algoritmaları.

MDES674 - Tedarik Zinciri Yönetimi (3 + 0) 5

Tedarik zinciri yönetiminin amacı ve süreçleri; tedarik zinciri tasarlanması, değerlendirme ve ölçme modelleri; stratejik harekâtlarda eğilimler ve tedarik zinciri içinde lojistik uygulamaları.

MFGE420 - İmalat Mühendisliğinde Proje Yönetimi (3 + 0) 5

Proje yönetimi standartları;proje,portföy,program ve işletme yönetimi kavramları;katılımı, takım çalışmasını ve çatışmayı yönetmek;kimlik tespiti ve değerlendirmesi,problem tanımı;yaratıcılık ve fikir üretme; işlevsel/fiziksel/görev ayrıştırma yöntemleri ve araçları;zihin haritalama;planlama yöntemleri; maliyet tahmini ve bütçeleme;zaman yönetimi;proje kalite yönetimi;kaynak tahsisi;proje risk yönetimi teknikleri;proje yürütme,izleme ve kontrol teknikleri;proje rolleri, sorumluluk ve otorite.

MFGE577 - Kalite Kontrol ve Metroloji (3 + 0) 5

Metrolojiye giriş, doğrusal, açısal ve karşılaştırmalı ölçümler, doğrusallık, düzlemsellik, karelik, paralellik ölçümlerinde kullanılan cihaz ve müşirler, sınırlar, müşirler, teftiş, sanayide kalite kavramı, kalite control de istatiksel kavramlar, SQC?de kontrol tabloları, numune teftişleri, operasyon karakteristiği (OC) diyagramı.

SE554 - Yazılım Kalite Yönetimi (3 + 0) 5

Yazılım kalite ve güvencesine giriş; yazılım kalite metrikleri; yazılım kalite güvencesi oluşturmak; konfigürasyon yönetimi; yazılım onaylama ve doğrulama; gözden geçirme, denetim ve kontrol; yazılım süreçlerinin geliştirme modelleri; yazılım test stratejileri ve test teknikleri; yazılım süreç geliştirme ve kalite metrikleri üzerine örnek çalışmala

SE556 - Yazılım İnşası ve Evrimi (3 + 0) 5

Yazılım inşası temelleri; yazılım karmaşıklığı; yazılım inşası yönetimi; yazılım inşası modelleri; yazılım inşası dilleri; kodlama; yazılım inşası testi; tekrar kullanma; doğrulama ve standart inşa; yazılım inşası kalitesi; entegrasyon.

Teknik Seçmeli Dersler

IE502 - Doğrusal Programlama (3 + 0) 5

Simplex algoritması, doğrusal programlama, ikillik teorisi ve ekonomik anlamı, simplex, büyük-m, revize simplex, ikil-simplex yöntemleri, hassasiyet ve post-optimalite analizleri, doğrusal programlama için özel durumlar ve çözüm yaklaşımları.

IE503 - Sistem Analizi ve Tasarımı (3 + 0) 5

Sistem mimarisi, gereksinim analizi, modelleme, kullanıcı ara yüzü tasarımı, proje planlaması ve yönetimi.

IE504 - Sistem Simülasyonu (3 + 0) 5

Dinamik sistem modelleri ve simülasyonu, simülasyonda istatistiksel yöntemler, gerçek dinamik sistemlerin Monte-Carlo simülasyonu.

IE506 - Kesikli Programlama (3 + 0) 5

Teori, hesaplama, endüstriyel çalışmalara deterministik modellerin uygulanması, tamsayılı programlama, karmaşık tamsayılı programlama, 1-0 programlama, knapsack problemi, dal sınır algortiması, Lagrange esnetmeleri, sezgisel algoritmalar, karar analizi, oyun teorisi, doğrusal olmayan tam sayılı programlama.

IE508 - Stokastik Süreçler (3 + 0) 5

Stokastik süreçlerin tanımı ve sınıflandırılması, Poisson, yenileme, Markov gibi özel stokastik süreçleri ve bu gibi süreçlerin güvenilirlik ve envanter uygulamaları.

IE509 - Üretim Sistemleri (3 + 0) 5

Organizasyonel sistemlerde üretim yönetimi ve kontrol, farklı yaklaşımlarla malzeme yönetimi, master planlama ve üretim planlama kavramları, tümleşik planlama, parti miktarı belirleme, imalat sistemlerinde çizelgeleme, hizmet sistemlerinde çizelgeleme: tasarım ve uyarlama, malzeme-ihtiyaç-planlama (MRP) ve tam-zamanında-üretim (JIT) uygulama kıyasl

IE510 - Şebeke Modelleri (3 + 0) 5

Akış problemleri, özel amaçlı algoritmalar, sevkiyat modelleri için gelişmiş yöntemler, maksimum akış problemi için teori, algoritma ve uygulamalar, en kısa patika, minimum maliyet akış modelleri, şebeke simplex yöntemi, çok-ürünlü akış problemleri, genelleştirilmiş şebeke modeli, şebeke modellerinin üretim planlama uygulamaları, gezgin satıcı prob

IE511 - Sezgisel Yöntemler (3 + 0) 5

Optimizasyon amaçlı sezgisel yaklaşımlar ve çeşitli uygulama alanları, karmaşık optimizasyon problemleri ve sezgisel yöntemlerle çözüm stratejileri, sezgisel çözüm arama yöntemleri, benzetimli tavlama, tabu arama yapı, algoritmalar ve uygulama, yapay sinir ağları yapı, algoritmalar ve uygulama, tam sayılı ve sürekli uygulamalar.

IE512 - Çalışma Alanı Çevre Düzenlemesi (3 + 0) 5

Uygulamalı antropometri, çalışma alanı tasarımı, oturma tasarımı, görsel çevre, gürültü, çevre sıcaklığı, kimyasal maddeler, fiziki çalışma ve elle malzeme taşıma, tasarım için niosh yaklaşımı ve yük kaldırma görevlerinin değerlendirilmesi, biyomekanik, titreşim ve hız kazanma.

IE513 - Stratejik Planlama (3 + 0) 5

İleri yönetim konuları, firmaların görev ve amaçlarına ulaşabilmesini sağlayan formülasyon, uygulama ve değerlendirme işlemleri, stratejik yönetimin metod ve teknikleri, stratejik seçim ve karar verme, süreç yapısının stratejik uyarlanması ve planlama türü, stratejileri gözden geçirme, yeni bir araç olan kurumsal karne aracı kullanılarak değerlendi

IE514 - Karar Destek Sistemleri (3 + 0) 5

Karar destek sistemleri ve iş zekası kavramları, karar destek sistemleri ve iş zekası, karar verme, sistem modellemesi ve analizi, veri ambarı, veri görselleştirme, veri, yazı ve web madenciliği, yapay sinir ağları, iş performans yönetimi, etkileşimli ve bilgisayar destekli teknolojiler, grup karar destek sistemleri, bilgi yönetim sistemleri, yapay

IE515 - Çok Ölçütlü Karar Verme (3 + 0) 5

Karar vermeye giriş, belirsizlik ve risk altında karar verme, karar ağaçları, karar problemlerinin yapılandırılması, çok ölçütlü karar verme yöntemleri, temel yöntemler, etkileşimli yöntemler, electre yaklaşım, üstünlüğe dayalı yöntemler, pareto analizi, değer-fayda temelli yöntemler, hedef programlama ve uygulamaları.

IE516 - E-İş (3 + 0) 5

Stratejik seçim ve karar verme, süreç yapısının stratejik uyarlanması ve planlama türü, stratejileri gözden geçirme, yeni bir araç olan kurumsal karne aracı kullanılarak değerlendirme ve kontrol.

IE517 - Müşteri İlişkileri Yönetimi (3 + 0) 5

Operasyonel, analitik ve işbirlikçi müşteri ilişkileri yönetimi analizi, operasyonel CRM, analitik ve işbirlikçi CRM?e bağlantısı, müşterilerle ilişki kurmanın ve sürdürmenin önemi, müşteri sadakati, müşteri değeri ve karlılığı analizi, bireysel müşterilerle efektif ilişkilerin sağlanmasında teknolojinin kullanım olanaklarının araştırılması, CRM sü

IE518 - Mühendislik Tasarım Ekonomisi (3 + 0) 5

Yatırım projeleri ve akış diyagramları, faiz ve denklik, yatırım değerlendirme teknikleri, enflasyonist ortamda yatırım değerlendirme, çeşitli deterministik anapara bütçeleme modelleri (lineer programlama modelleri, kesikli modeller, dynamic modeller, çok kriterli optimizasyon modelleri), kazanç teorisi, risk altında yatırım değerlendirme teknikler

IE519 - Tahmin (3 + 0) 5

Genel tahmin metot ve teknikleri; dinamik Bayesian modellemesi; metodolojik tahmin ve analiz; varyans öğrenme; tahmin izleme ve uygulamaları; zaman serisi analizi ve tahmin; hareketli ortalamalar; arma modelleri için tahmin; arma modelleri; mevsimsel ve mevsimsel olmayan Box-Jenkins modelleri; Winter?ın üstsel yumuşatması; çözümleme modelleri; diğe

IE520 - Lojistik ve Envanter Sistemleri (3 + 0) 5

Büyük ölçekli imalat ve iş çevrelerinde lojistik için gereksinimleri belirlemek, lojistik performansı ve fiyat kontrolü, üretim sistem tasarımında lojistik kavramı; tedarik kavramına bir bakış, malzeme alınması, fiziki dağılım, satış sonrası servisler; paketleme imkanları, tamir, bakım ve lojistikte otomasyon; envanter kavramı ve envanter fiyatları

IE521 - Yönetim Bilgi Sistemlerinde İlerlemeler (3 + 0) 5

Bilgi sistemlerini ileri konuları, bilgi sistemleri teknolojisi, bilgi teknolojileri geliştirilmesi ve bilgi sistemleri yönetimi, yeni uygulamalar ve kullanılabilecek yöntemler.

IE530 - Araştırma Konusu (3 + 0) 5

Araştırma yöntemleri, alana yönelik alt yapı bilgi tarama, akademik okuma, bir araştırma çalışmasını sonlandırma.