ECTS - - Endüstri Mühendisliği (İngilizce)

Zorunlu Bölüm Dersleri

ATU100 - Üniversite Hayatına Giriş (1 + 0) 1

Rektör'ün Konuşması; Atılım'da Yaşam (İdari Birim Sunumları); Kütüphane Seminerleri; Kitap Ödünç Alma-İade Etme Etkinliği; Bölüm Tanıtım Toplantıları; Spor Faaliyetleri Tanıtımı; Kulüp ve Topluluk Stantlarının Ziyareti; Eğitim Teknolojileri Bilgilendirme Sunumu; ATU 100 kapsamında düzenlenen etkinliklere katılım.

CE110 - Teknik Çizim ve Tasarım (1 + 3) 4.5

Mühendislik çizimine giriş, CAD sistemleri ve CAD yazılımı, geometrik çizimler, ortografik projeksiyonlar; 3D model asal görünümlerinin birinci ve üçüncü açısal projeksiyonu, verilen iki asal görünümden üçüncü görünümün projeksiyonu, yardımcı ve detay görünüm teknikleri, kesit alma: tam, yarım, kısmi boyutlandırma ve detaylandırma teknikleri.

CHE105 - Genel Kimya (3 + 2) 5

Madde ve ölçüm; atomlar, moleküller ve iyonlar; stokiyometri: kimyasal formüller ve eşitliklerle ilgili hesaplamalar; yükseltgenme indirgenme tepkimeleri; termokimya (ısı kimyası); atomlarıın elektronik yapısı; elementlerin periyodik özellikleri; kimyasal bağların temel kavramları; molekül geometrisi ve bağ teorileri; gazlar; moleküller arası kuvvetler, sıvılar ve katılar; kimyasal hız; kimyasal termodinamik; elektrokimya.

CMPE102 - Bilgisayar Programlama (2 + 2) 4

Programlama kavramları: veri tipleri, aritmetik ifadeler, atama ifadeleri; girdi/çıktı fonksiyonları; kütüphane fonksiyonları; seçme ve tekrarlı ifadeler; yerleşik veri saklama tipleri; kullanıcı tanımlı fonksiyonlar.

CMPE301 - Veritabanı Yönetim Sistemlerine Giriş (2 + 2) 5

Veritabanı kavramları; veritabanı yönetim sistemleri (VTYS); ilişkisel veritabanı sistemleri ve ilişkisel veritabanı yönetim sistemleri; nesne ilişki çizelgelerinin veritabanı tasarımında kullanılması; yapısal sorgulama dili (SQL); laboratuvarda yaygın kullanılan bir VTYS ile pratik uygulamalar yapılması.

ECON211 - Ekonominin Temelleri (4 + 0) 4

Talep, arz ve piyasa fiyatı gelişimine giriş; tüketici davranışı; esneklikler; üretim fonksiyonu; kâr maksimizasyonu yapan firma davranışı; tekel, tam rekabet ve oligopol piyasalar; milli gelir, GSYİH, deflatör, iş döngüleri, durgunluk, işşizlik, fiyat istikrarı, büyüme.

ENG101 - Akademik İngilizce I (4 + 0) 3.5

İngilizce dil becerileri ve akademik becerileri geliştirme; okuduğunu anlama, kelime bilgisi geliştirme ve okuma metinlerinin eleştirel incelenmesi; dinleme ve not alma, sınıf içi tartışmalar, sunumlar, yazma çalışmaları ve teknoloji kullanımı.

ENG102 - Akademik İngilizce II (4 + 0) 3.5

İleri akademik dil becerileri, okuduğunu anlama, sınıf içi tartışmalar, akademik kelime bilgisi geliştirme ve okuma metinlerinin eleştirel incelenmesi; araştırma ödevleri, İngilizce dil yapılarının gözden geçirilmesi, dinleme ve not alma, yazılı ürünlerin incelenmesi, yazma çalışması, sunumlar yapma ve teknoloji kullanımı.

ENG201 - Akademik İngilizce III (3 + 0) 3

Eleştirel okuma teknikleri ile tartışmalı kompozisyon yazma becerileri; bir okuma parçasının yapısını belirleme, metnin ya da durumun ana fikrini ve önemli noktalarını çıkarma, özetini yazma, tartışmalı kompozisyonun taslağını çıkarma ve yazma.

ENG202 - Akademik İngilizce IV (3 + 0) 3

Etkin bir şekilde araştırma yapma, raporlama ve sunma becerileri; bilgi derleme ve düzenleme, uygun teknikler kullanarak rapor oluşturma, etki uyandıracak yazılı/sözlü bilgilendirici ya da ikna edici sunumlar yapma, süreçte doğru alıntılama teknikleri ve görsel kullanma ve gerektiğinde Evrik Öğrenme Modeli kullanma.

FE301 - İş Sağlığı ve Güvenliği (3 + 0) 4

İş sağlığı ve güvenliğine giriş, ilkeler ve mevzuat, işyerinde uygulanacak iş sağlığı ve güvenliği gereklilikleri, iş kazaları, risk değerlendirmesi ve İSG denetimleri, iş sağlığı ve güvenliğine proaktif yaklaşım.

FE302 - Mühendislik Mesleğinin İlkeleri (3 + 0) 3

Genel Giriş, Takım Davranışı ve Araçları, İhtiyaç Belirleme, Bilgi Toplama, Problem Tanımlama ve Konsept Oluşturma, Karar Verme ve Konsept Seçimi, Proje Bütçesi Hazırlama ve Analizi, Proje Yönetimi, Risk, Güvenilirlik ve Güvenlik, Mühendislik Tasarımında Yasal ve Etik Konular, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

HIST101 - Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (2 + 0) 2

Fransız İhtilali; Osmanlı Devletinin yapısı ve jeopolitik konumu, çöküş nedenleri; Batılılaşma hareketleri ve I. Meşrutiyet; II. Meşrutiyet; Trablusgarp ve Balkan savaşları; I. Dünya Savaşı; Kurtuluş Savaşı öncesi dönemi, kongreler, Misak-ı Milli ve TBMM`nin açılışı.

HIST102 - Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi II (2 + 0) 2

Kurtuluş Savaşı; Lozan Antlaşması; Cumhuriyetin ilanı; saltanatın ve halifeliğin kaldırılması; Atatürk devrimleri; milli ekonominin kurulması; II. Dünya Savaşı, öncesi ve sonrası; 1960 aonrası Türkiye Cumhuriyeti.

HIST221 - Uygarlık Tarihi (3 + 0) 3

Kronolojik bir sıra içerisinde Sümer medeniyetinden Bilim Devrimine kadar geçen süreçte yükselen medeniyetler.

IE-AE4SP2-Çokdisiplinli Dersler - Alan Seçmelii (0 + 0) 5

IE-AE4SP2-ÇokdisiplinliDersler - Alan Seçmeli (0 + 0) 5

IE-AE4SP3 - Alan Seçmelii (0 + 0) 5

IE-GE4SP1-Girişimcilik Havuzu - Alan Dışı Seçmeli (0 + 0) 4

IE-GE4SP1-GirişimcilikHavuzu - Alan Dışı Seçmeli (0 + 0) 4

IE103 - Endüstri Mühendisliğine Giriş (2 + 0) 3.5

Mühendisliğe giriş, mühendislik süreçleri, mühendislik etiği; endüstri mühendisliği tarihi; endüstri mühendisliği uzmanlaşma alanları, problem çözümünde endüstri mühendisliği yaklaşımı; endüstri mühendisliği modellerine ve çözüm tekniklerine giriş.

IE122 - Nicel Analiz ve Modellemeye Giriş (2 + 0) 3

Optimizasyon, optimizasyon problemlerinin sınıflandırılması, tam ve yaklaşık çözümler, simülasyon.

IE201 - Olasılık ve İstatistik I (3 + 0) 7

Mühendislikte istatistiğin rolü, olasılık, rassal değişkenler, rassal değişkenin beklenen değer vevaryansı, kesikli ve sürekli olasılık dağılımları, ortak olasılık dağılımları.

IE202 - Olasılık ve İstatistik II (3 + 1) 6.5

Örneklem dağılımları, nokta tahmini, güven aralıkları ve aralık tahmini, hipotez testi, basit doğrusal regresyon ve korelasyon, çoklu doğrusal regresyon, tek faktörlü varyans analizi.

IE206 - Mühendislik Maliyet Analizi (3 + 0) 3

Organizasyon, ekonomik verinin ölçüm ve yorumlanması, finansal muhasebenin temelleri, maliyet kavramları ve maliyetlendirme yöntemleri, maliyet-üretim hacmi-kârlılık analizi, bütçeleme.

IE222 - Yöneylem Araştırması I (3 + 2) 7.5

Yöneylem araştırmasının doğuşu ve gelişimi, modelleme, grafik çözüm, Simpleks ve dual Simpleks metodu, dualite ve duyarlılık analizleri, ulaşım modeli, aktarmalı ulaşım modeli ve atama problemleri.

IE304 - Bilgi Yönetimi (3 + 0) 6

Enformasyon teknolojisinin işletmelerdeki kullanımının teknik ve sosyal yönlerden katkısı; farklı uygulama alanları ile ilgili sunular ve tartışmalar: enformasyon teknolojileri altyapısı, veri tabanları, veri madenciliği, internet teknolojileri standartları, elektronik ticaret, enformasyon teknolojileri kapsamında tedarik zincir yönetimi;

IE305 - Mühendislik Ekonomisi (2 + 0) 5

Mühendislik ve yönetimsel karar vermede ekonomik analiz; nakit akışı, para ve fiziksel varlık üzerinde zamanın ve faiz oranının etkisi; alternatif değerlendirme metotları: şimdiki değer, gelecek değer, yıllık sabit değer, geri dönüş ve fayda/maliyet oranları; amortisman ve vergi; enflasyon etkisi.

IE307 - Üretim Planlama ve Kontrol (3 + 0) 5

Üretim ve servis sistemlerine giriş, tahmin yöntemleri, karar verme sürecinde üretim planlama ve kontrol, kapasite planlama, malzeme ihtiyaç planlama, çizelgeleme, üretim ve servis sistemlerinin tasarlanmasında modern üretim planlama ve kontrol yaklaşım ve teknikleri.

IE316 - Ergonomi (2 + 1) 4

Temel ergonomik kavramlar; insanın, sistem tasarımı ve performansı açısından dikkate alınması gerekli anatomik ve fizyolojik özellikleri; bilgi işleme süreci ve gösterge ve kontrol sistemlerinin tasarımıyla ilişkisi; antropometri ve makine-teçhizat, araç-gereç, iş istasyonu ve büro tasarımında antropometrik veri kullanımı; gösterge ve kontrollerin

IE323 - Yöneylem Araştırması II (3 + 2) 8

Tamsayı programlama ile modelleme, şebeke modelleri: modeli formüle etme, en az yayılan ağac, en kısa yol, maksimum akış problemleri, kritik iz yöntemi, program değerlendirme ve gözden geçirme tekniği, doğrusal olmayan programlama.

IE324 - Rassal Modeller (3 + 0) 6

Stokastik süreçlerin tanımı ve sınıflandırmaları, Markov zincirleri, kuyruk sistemleri, stokastik envanter modelleri.

IE326 - Kalite Kontrol ve Güvencesi (3 + 0) 6

Kalite yönetimini temelleri, toplam kalite yönetimi, kalite iyileştirme teknikleri, kalite maliyeti, istatistiksel kalite kontrol yöntemleri, ürün kabulü, kabul örnekleme planları.

IE399 - Yaz Stajı I (0 + 0) 6

20 iş günü bir üretim şirketinden fiilen çalışma ve Bölüm tarafından hazırlanmış staj rehberi doğrultusunda yazılı bir staj raporu hazırlama.

IE403 - Simülasyon (2 + 2) 5

Simülasyon metodolojisi, girdi analizi; rassal sayı üretimi; simülasyon modelleri geliştirme; çıktı analizi; simülasyon deney tasarımı; çözüm alternatiflerinin karşılaştırılması.

IE405 - Endüstri Mühendisliği Tasarım I (3 + 1) 6

Üretim veya servis sistemlerinde karşılaşılan gerçek bir hayat problemine ilişkin saha çalışmaları yapılarak veya bu alanlarda belirlenecek teorik bir problemin bilimsel problem tanımlama süreçlerinin uygulanarak tanımlanması

IE406 - Endüstri Mühendisliği Tasarım II (3 + 1) 9

IE 401 dersi kapsamında tanımlanmış problemin endüstri mühendisliği ve yöneylem araştırması teknikleri kullanılarak çözümlenmesi ve önerilen çözümün uygulanabilirliliğinin gösterilmesi.

IE407 - Tesis Planlama (3 + 1) 7

Üretim ve hizmet sektöründeki tesislerin yer seçimi, mevcut olanakların tahsisi ve işyeri düzenleme; alternatif işyeri düzenlemelerin oluşturulması ve değerlendirilmesinde kullanılan analitik ve bilgisayar destekli işyeri düzenleme teknikleri; ambarların, malzeme taşıma ve dağıtım sistemlerinin analizi ve tasarlanması.

IE499 - Yaz Stajı II (0 + 0) 10

30 iş günü bir üretim veya hizmet şirketinde fiilen çalışma ve bölüm tarafından hazırlanmış staj rehberi doğrultusunda yazılı bir staj raporu hazırlama.

KRY111 - Kariyer Planlama (1 + 0) 1

Atılımlı olmak, Öğrenci odaklı programlar, Fakülte, Bölüm tanıtımları, Kariyer Planlama ve Ortak Eğitim, Erasmus, CV yazım türleri, Mülakat teknikleri, Etkili İletişim ve sunum teknikleri

MATE207 - Malzeme Mühendisliğine Giriş (3 + 0) 5

Malzemelerin sınıflandırılması ve tarihçesi, atomik yapısı ve teorisi; katılarda bağlanmalar; kristal katıların yapısı; malzemelerin temel mekanik özellikleri; faz diyagramları; metal alaşımlarının termal prosesi; seramiklerin, camların ve kompozitlerin özellikleri ve kullanım alanları; malzeme seçimi; tasarım ve ekonomik yaklaşımlar.

MATH151 - Kalkülüs I (4 + 2) 7

Temel bilgiler, limit ve süreklilik, türev, türevin uygulamaları, L`Hopital kuralı, integral, integralin uygulamaları, integral ve transendental fonksiyonlar, integral teknikleri, has olmayan integraller, diziler

MATH152 - Kalkülüs II (4 + 2) 7

Sonsuz seriler, düzlemde vektörler ve kutupsal fonksiyonlar, uzayda vektörler ve hareket, çok değişkenli fonksiyonlar ve türevleri, çok katlı integraller: çift katlı integraller, alan hesapları, kutupsal koordinatlarda çift katlı integraller, Kartezyen, silindirik ve küresel koordinatlarda üç katlı integraller, eğrisel integraller

MATH275 - Lineer Cebir (4 + 0) 6

Doğrusal denklemler ve matrisler, gerçel vektör uzayları, iç çarpım uzayları, doğrusal dönüşümler ve matrisler, determinantlar, özdeğerler ve özvektörler.

MATH276 - Diferansiyel Denklemler (4 + 0) 6

Birinci basamaktan, yüksek basamaktan doğrusal adi diferansiyel denklemler, diferansiyel denklemlerin seri çözümleri, Laplace dönüşümleri, doğrusal adi diferansiyel denklemlerin sistemleri, Fourier analiz ve kısmi diferansiyel denklemler.

ME205 - Üretim Yöntemlerine Giriş (2 + 2) 5

Malzemelerin mekanik ve fiziksel özellikleri, metal dökümü, mekanik deformasyon yöntemleri, talaşlı imalat ve birleştirme işlemleri, toz metalurjisi, alışılmamış imalat yöntemleri, mikro ve nano imalat teknolojileri.

PHYS101 - Genel Fizik I (3 + 2) 6

Ölçme, doğrusal hareket, vektörler, iki ve üç boyutta hareket, kuvvet ve hareket I, kuvvet ve hareket II, kinetik enerji ve iş, kütle merkezi ve doğrusal momentum, dönme, yuvarlanma, tork ve açısal momentum, denge ve elastiklik.

PHYS102 - Genel Fizik II (3 + 2) 6

Elekrik yükü, elektrik alanı, Gauss kanunu, elektrik potansiyel, kapasitans, akım ve direnç, devreler, manyetik alan, akımdan kaynaklanan manyetik alan, indüksiyon ve indüktans.

TURK401 - Türk Dili I (2 + 0) 2

Yeryüzündeki diller ve sınıflandırılmaları; Türk diilinin tarihi, dünyadaki dağılışı ve diğer diller arasındaki yeri; Cumhuriyet döneminde Türk dili; yazım dili; Türkçenin söyleyiş özellikleri; yabancı kelimeler ve ekler; noktalama işaretleri; metinlerde dil ve anlatım.

TURK402 - Türk Dili II (2 + 0) 2

Yazılı anlatım ve türleri; kaynaklardan yararlanma; cümlenin yapısı ve türleri; anlatım bozuklukları; sözlü anlatım türleri.

Seçmeli Dersler

ART226 - Dünya Müzik Kültürleri (3 + 0) 4

Dünyanın belli başlı bölgelerindeki müziklerin özellikleri ve bu özellikleri kazandıran coğrafi, kültürel, dinsel, sosyal, iktisadi ve siyasi etmenler bağlamında ele alınması.

ART227 - Opera Tarihi (3 + 0) 5

Belli başlı operaların bestecilerinin müzik yazım dilindeki benzer ve farklı özellikleri; operaların coğrafi, kültürel, dinsel, sosyal, iktisadi ve siyasi etmenler bağlamında yazılış amacı.

ART228 - İş Hayatında Müzik (3 + 0) 5

Müzik yoluyla iş hayatında verimliliğin yükseltilmesi

ART265 - İş Hayatında Yaratıcılık (3 + 0) 4

Yaratıcılık teknikleri; yaratıcılığın iş hayatımızda uygulanması; sektöre dışardan bakma ve eleştirme; sanat aracılığıyla yeni yaklaşımlar oluşturma; yenilikçi fikirler.

ART268 - Girişimcilik Becerilerinin Gelişimi için Tiyatro (3 + 0) 4

Tiyatro sanatı yoluyla girişimcilik becerilerinin geliştirilmesi.

ART269 - Çağdaş Sanatın Girişimci Dünyası (3 + 0) 4

Dünyada son yıllardaki en önemli yatırım araçlarından biri olarak kabul edilen çağdaş sanatın işlevi ve uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından küresel örgütlenmesi, etkinliklerin sosyo-ekonomik boyutu, sanat dünyası ile ilşkileri: kolleksiyoner, sponsor ve girişimcilik.

ART270 - Doğadan Esinlenen Girişimcilik: Disiplinlerarası Yaklaşımlar (3 + 0) 5

Biomimkri; yeryüzündeki yaşamı sürdürmenin ve onu sosyal ve ekonomik yenilikler için bir model olarak kullanmanın doğal süreçleri; ekosistem bileşenleri arasındaki entegrasyon: canlı organizmalar; iklim ve kimyasal çevre; disiplinler arası yaklaşımlarla yenilikçi girişimcilik uygulamaları için fırsatları keşfetmek; yenilikçi ve yaratıcı girişimcilik fırsatları için 21. yüzyıl becerileri ve doğanın ilkeleri.

ART285 - Yenilikçi Görsel Anlatı (3 + 0) 4

Görsel anlatım süreçlerinin seçilen örnek eserler aracılığı ile irdelenmesi; belirlenen bir görsel anlatım türüne yönelik araştırma raporunun hazırlanması; görsellerin ve/veya görsel anlatımın düşünme, karar verme, kişisel ifade ve iletişimdeki etkinliğine yönelik bilgilendirme ve değerlendirme; yenilikçi yaklaşımların görsel anlatı uygulamalarına etki

ART297 - Dijital Sanatlarda Yaratıcı Sunum (3 + 0) 4

3D modelleme tekniklerinin bilgisayar destekli 3D tanıtım animasyonu alanında kullanımı; modellerin animasyonlarının programlar arası geçiş yöntemleri; sahne ışık ve render ayarları; montaj aşamasında farklı render katmanlarının birleştirilmesi; renk düzenlemesi sırasında kullanılan yöntemler.

ATU400 - Araştırma Projesine Katılım (2 + 0) 6

Proje önerisi hazırlama, Proje iş paketleri dahilinde görev ve sorumlulukların yerine getirilmesi.

AVM490 - Havacılık Tarihi (3 + 0) 4

Havacılık tarihine özlü bir bakış ve giriş, mitolojide havacılık, havadan hafif araçlarla uçuşun öncüleri, aerodinamiğe özlü bir bakış, havadan ağır araçlarla uçuşun öncüleri, Birinci Dünya Savaşı?na kadar havacılığın gelişimi, Osmanlı/Türk havacılığının kuruluşu, Birinci Dünya Savaşı yıllarında (1914 ? 1918) havacılık, iki savaş arası dönemde

CHIN201 - Çince I (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecekler ve içecekler, renkler ve giysiler ve günlük rutinler.

CHIN202 - Çince II (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ulaşım, seyahat, tarihler, tatiller, para ve alışveris konuları.

CHIN301 - Çince III (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; meslekler, hobiler, ülkeler gibi temalar ve soru sorma ve bilgi verme, teklif ve kabul etme gibi fonksiyonlar.

CHIN302 - Çince IV (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; seyahat, mekânlar, fiziksel görünüş, sağlık, hava durumu, planlar, telefon konuşmaları ve kültürel olgular.

CMPE468 - Mühendisler için Makine Öğrenmesi (3 + 0) 5

Yapay zeka, makine öğrenmesi, denetimli ve denetimsiz öğrenme, ikili sınıflandırma, çoklu sınıflandırma, kestirim, kümeleme, modellerin başarımını ölçmek.

E300 - Popular Science (3 + 0) 4

Bilgi yok

ECON318 - Dijital Ekonomi (3 + 0) 6

Dijital platformların ekonomik, hukuki ve finansal boyutları hakkında genel bilgiler; dijital piyasaların hukuki, ekonomik ve finansal altyapıları; start-up?tan unicorn?a dönüşen popüler paylaşım ekonomi şirketleri olan Airbnb, Uber gibi örneklerin yanısıra finansal piyasalardaki benzerler (fintek) ve blockchain gibi kripto paraların geldiği nokta.

ECON325 - Ekonomik Göstergeler ve Sermaye Piyasası Analizi (3 + 0) 5

Ekonomik göstergelerin tanımlanması, takibi, anlamlandırılması, ekonomik göstergelerin finansal piyasalara etkisi, hisse senedi piyasalarının işleyişi, hisse senedi değerlenmesi, portföy yönetim stratejisi.

ECON442 - Yenilik İktisadı (3 + 0) 6

Mikro ve makro seviyelerde bilim, teknoloji ve yeniliğin ekonomi ile ilişkisi; yeniliğin yayılması ve içselleştirilmesi, ölçümünde karşılaşılan sorunlar; ulusal ve bölgesel seviyelerde yenilik ve kümeler; AR-GE destek mekanizmaları ve Türkiye`deki ekonomik performans.

EE449 - Mühendisler için Örüntü Sınıflandırma ve Duyarga Uygulamaları (3 + 0) 5

Algılayıcılar, algılayıcı türleri ve çalışma prensipleri hakkında bilgi; örüntü nedir; örüntü sınıflandırma uygulamaları; örüntü sınıflandırma kuramı ve yöntemleri; MATLAB Classification Learner yazılım aracı; sınıflandırıcıların analizi ve başarımı; RFID konusuna giriş.

ENE308 - Güneş Enerjisi Teknolojileri (3 + 1) 5

Güneş enerjisinin dönüşümü, güneş ışınımının temelleri, güneş enerjisinin toplanması yöntemleri ve ısıl çevrimi, güneş ile ısıtma sistemleri, güneş ile ısıl güç elde edilmesi, biyokütle kullanılarak güneş enerjisinin elde edilmesi.

ENE312 - Rüzgar Enerjisi Teknolojileri (3 + 1) 5

Rüzgar nitelikleri, rüzgar enerjisi, rüzgar türbinleri, rüzgar türbinlerinin tasarımı, projelendirilmesi, planlaması ve ekonomisi, dalga enerjisi ve dalga enerjisi dönüşüm sistemleri.

ENE430 - Binalarda Enerji Sistemleri (3 + 0) 5

Bina yapısı, ısıtma-havalandırma-iklimlendrime sistemleri, yüzeylerdeki ısı kayıplarının hesaplanması ve yalıtımı, binalarda su, akaryakıt ve elektrik tüketimi, binalarda enerji verimliliği üzerine ulusal ve uluslararası standartlar ve yönetmelikler.

ENG395 - İleri İngilizce Konuşma Becerileri (3 + 0) 4

Bu ders, öğrencilere çeşitli iletişimsel bağlamlarda etkili bir şekilde yer almak için mevcut becerilerini ilerletmeyi amaçlayan çeşitli etkinlikler sunar. Uygun biçim ve ifadelerin edinilmesini vurgulayarak, öğrencilerin akademik ya da profesyonel ortamlara güvenle katılmalarını ve konuşarak etkili olmalarını sağlar.

FRE201 - Fransızca I (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecekler ve içecekler, renkler ve giysiler ve günlük rutinler.

FRE202 - Fransızca II (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ulaşım, seyahat, tarihler, tatiller, para ve alışveris konuları.

FRE301 - Fransızca III (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; meslekler, hobiler, ülkeler gibi temalar ve soru sorma ve bilgi verme, teklif ve kabul etme gibi fonksiyonlar.

FRE302 - Fransızca IV (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; seyahat, mekânlar, fiziksel görünüş, sağlık, hava durumu, planlar, telefon konuşmaları ve kültürel olgular.

FRE401 - Fransızca V (3 + 0) 4

İletişim becerileri geliştirme, sözcük ve dil yapıları pekiştirme, kitap, gazete, öykü okuma, anlama ve aktarma.

FRE402 - Fransızca VI (3 + 0) 4

Orta altı düzeyde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; kutlamalar, hastane süreçleri, müze, banka ve kütüphane işlemleri ve kültürel ögeler.

GER201 - Almanca I (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecekler ve içecekler, renkler ve giysiler ve günlük rutinler.

GER202 - Almanca II (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ulaşım, seyahat, tarihler, tatiller, para ve alışveris konuları.

GER301 - Almanca III (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; meslekler, hobiler, ülkeler gibi temalar ve soru sorma ve bilgi verme, teklif ve kabul etme gibi fonksiyonlar.

GER302 - Almanca IV (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; seyahat, mekânlar, fiziksel görünüş, sağlık, hava durumu, planlar, telefon konuşmaları ve kültürel olgular.

GER401 - Almanca V (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; seyahat, mekânlar, fiziksel görünüş, sağlık, hava durumu, planlar, telefon konuşmaları ve kültürel olgular.

GER402 - Almanca VI (3 + 0) 4

Orta altı düzeyde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; kutlamalar, hastane süreçleri, müze, banka ve kütüphane işlemleri ve kültürel ögeler.

HUM105 - Güvenlik, Espiyonaj ve İstihbarat Tarihi (3 + 0) 4

Güvenlik kavramının tarihsel gelişimi, dönemlere göre farklılık gösteren güvenlik sorunları ve tehditleri; dünya ve özellikle Türkiye tarihinde espiyonaj ve istihbarat faaliyetlerinin küreselleşmeyle birlikte yaşadığı dönüşümün güncel kavramlarla yeniden yapılandırılması.

HUM108 - Erken Modern Dönem Akdeniz Tarihi (1450-1789) (3 + 0) 4

Coğrafi keşiflerden Fransız Devrimine kadar olan dönemde, Akdeniz?in genel manada betimlemesi; Erken Modern Dönem Akdeniz?inde siyasi, sosyal, tarihsel ve ekonomik gelişmeler, dönüşümler; havzadaki Osmanlı-İspanyol egemenlik mücadelesi ekseninde savaşlar ve ticaret.

HUM310 - Toplumsal Dilbilimine Giriş (3 + 0) 4

Dile sosyal yaklaşımın ortaya çıkmasına katkıda bulunan faktörler; dil değişimi süreci; dillerin bölgesel ve sosyal türlerinin oluşumundan sorumlu olan faktörler; çeşitli çokdillilik modelleri ve diller arasındaki güç ilişkileri; çokdilliliği etkileyen küresel eğilimler; çeşitli siyasi ve sosyo-kültürel faktörlerin dilin korunmasına yaptığı katkı; dilbilimi araştırmalarında kullanılan çeşitli yöntemler; alan çalışması.

HUM312 - Dünya Edebiyatı Çalışmaları: Başyapıtlar (3 + 0) 4

İngiliz, Fransız, Rus gibi dünya edebiyatının önde gelen eserlerinden seçilen bir roman, iki kısa öykü, iki şiir ve bir oyun.

HUM316 - Dünya Edebiyatından Seçmeler: Kısa Öykü (3 + 0) 4

Farklı kültürler ve farklı ülkelere ait yazarların ürettiği İngilizce veya İngilizceye çevrilmiş kısa öyküler, ders sorumlusunun vereceği genel edebiyat ve edebiyat eleştirisi metinleri

HUM319 - Mantığa Giriş (3 + 0) 4

Temel mantık kavramları, akıl yürütme, argüman çözümlemesi, biçimsel olmayan mantık, dil ve tanımlar, safsatalar, tasımlar mantığı, kategorik önermeler, gündelik dilde tasımlar, modern sembolik mantık, önermeler mantığı, doğruluk değerleri ve bağlaçlar, türetim yöntemleri, yüklemler mantığı.

HUM320 - Estetik (3 + 0) 4

Sanat, estetik, güzellik, çirkinlik, etik tanımları ve tanımlara bağlı içeriklerin incelenmesi, farklı filozofların görüşlerinin tartışılması ve karşılaştırılması, sanatta ve doğada estetiğin yerinin irdelenmesi.

HUM321 - Felsefe Tarihine Giriş (3 + 0) 4

Antik Çağ, Ortaçağ, Modern Felsefe ile 19. ve 20. Yüzyıl felsefesinden seçili düşünürler.

HUM322 - Etiğe Giriş (3 + 0) 4

Egoizm, eudaimonizm, faydacılık, ahlak yasası ve özbelirlenim etiği gibi etiğin temel kavramlarını analiz etmek ve tartışmak; ayrıca, Platon, Aristoteles, Hume, Kant, Mill, Bentham ve Sartre'ın etik düşüncelerini incelemek.

HUM323 - Eleştirel Düşünmeye Giriş (3 + 0) 4

Anlaşılır şekilde yazma ve düşünme, uslamlamaların ve savunuların çeşitlerini öğrenme ve analiz etme, akılcı kararlar alma, yanlış düşünme biçimlerini öğrenme gibi konuların irdelenmesi ve tartışılması, tüm bunları anlaşılır kılmak adına yapılacak olan alıştırmalar.

HUM331 - Go (3 + 0) 4

Go oyununun genel tanıtımı, Gonun kuralları, Go tarihçesi, Go kültürü ve etiği, Go felsefesi, Türkiye?de ve dünyada Go, Go terim ve kavramları, Go oyunu açılışı, Go oyunu içi stratejiler.

HUM360 - Bilim Tarihi (3 + 0) 4

Modern bilimin ve bilimsel düşüncenin tarihsel temelleri ve gelişim süreci; Dünyayı tanımanın farklı toplumlar ve kültürler üzerindeki etkisi; bilimin gelişiminin sanat ve dinler gibi farklı alanlarla ilişkisi ve etkileri; eski çağlardan günümüze bilimsel ilerlemenin ana konuları ve kazanımları.

HUM412 - İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları (3 + 0) 4

İş kazası ve meslek hastalıkları ile ilgili temel kavramlar, hukuki sonuçlar ile iş kazası ve meslek hastalıklarından korunma yöntemleri.

IE-AE3SP1 - Alan Seçmelii (0 + 0) 5

IE-AE4FA1 - Alan Seçmelii (0 + 0) 5

IE-AE4FA2 - Alan Seçmelii (0 + 0) 5

IE-AE4SP1 - Alan Seçmelii (0 + 0) 5

IE-GE2SP1 - Alan Dışı Seçmeli (0 + 0) 4

IE-GE3FA1 - Alan Dışı Seçmeli (0 + 0) 4

IE306 - Tedarik Zinciri Modelleme (3 + 0) 5

Tedarik zinciri yönetimine giriş, lojistiğe giriş, satın alma ve planlama kararları, envanter politikası kararları, bilgi sistemleri, tedarik zinciri organizasyonu ve kontrolü, performans metrikleri.

IE314 - Proje Yönetimi (3 + 0) 5

Proje yönetiminin elemanları ve fazları; proje yönetiminin fonksiyonları (planlama, personel atama, çizelgeleme, takip ve kontrol) ve teknikleri (CPM, PERT); proje yönetimi için yazılım araçları; proje maliyet kontrolü ve zaman/kaynak yönetimi; liderlik türleri, çatışma ve risk yönetimi.

IE320 - İş Süreçlerinin Yeniden Yapılandırılması (3 + 0) 5

İş süreçlerinin etkli bir şekilde ve ilgi metotlarla yeniden tasarlanması, mevcutların geliştirilmesi, ölçülmesinin sağlanması, kurumlara ve iş ortaklarının verimliliklerine katkı sağlanması; uluslararası en iyi uygulamalar, destek teknikleri ve diğer pratik bilgiler.

IE322 - Enerji Sektöründe Endüstri Mühendisliği Uygulamaları (3 + 0) 5

Günümüz dünyasında enerjinin etkisi; enerji planlaması ve kullanım prensipleri; enerji arz ve talebinin yön vericileri; bir mühendisin enerji endüstrisinde yönetim, kaynak planlama ve faydalanmadaki rolü; enerji planlaması için yön verici olarak sürdürülebilirlik; enerji yönetiminde ortak kavramlar; karar verme paradigması: nükleer ve yenilenebilir enerji dahil geleneksel ve yeni enerji kaynakları; enerji yatırımlarının ekonomik değerlendirilmesi, elektrik maliyetinin arttırılması,

IE411 - İş Etüdü ve Tasarımı (3 + 0) 5

İş etüdüne giriş: etkinlik ve verimlilik kavramları, iş etüdü ve iş ölçümü kavramları ve aralarındaki ilişki, iş etüdü projesi yöntem bilimi, ölçüm, gözlem ve kayıt teknikleri ve olanakları, atık azaltma kavramları ile entegrasyonu, iş basitleştirme, yalın üretim, maliyet ve performans standartları oluşturma.

IE415 - Endüstriyel Ekonomi (3 + 0) 5

Rekabetçi pazarlar, dünyadaki yerleşmiş uygulamalar ve firmaların iç organizasyonları; farklı fiyat sınıfları; dikey kontrol; oligopoli kuramı; oligopolide ürün ayrımı; pazara giriş ve pazara giriş caydırıcılığı; yeni gözlemsel endüstri organizasyonu; işbirliği içermeyen oyun kuramı.

IE416 - Uzman Sistemler (3 + 0) 5

Uzman sistemlerin teknolojisi ve uygulamaları, basit bir uzman sistem kurulumu, yapay zeka kavramları, sezgisellik, problem çözme, akıllı nitelikler; mühendislik uygulamalarından örnek olay çalışmaları.

IE417 - Yöneylem Araştırmasında Özel Konular (3 + 0) 5

Belirlenecek bir problem alanına ilişkin yöneylem araştırması teknikleri uygulamalarının yapılması.

IE418 - Karar Analizi (3 + 0) 5

Karar verme ortamı, belirsizlik ortamında karar verme, karar verme problemlerinin yapılandırılması, karar ağaçları, duyarlılık analizleri, bilginin değeri, olasılıklı karar modelleri.

IE419 - Servis Sistemleri (3 + 0) 5

Verimli ve müşteri tatminini sağlayabilen hizmet sistemleri tasarımında kontrol kavramının teknikleri ve uygulamaları; hizmet stratejisi ve rekabet edebilirlik; hizmet sistemleri kurulumundaki temel konular; hizmet operasyonlarının yönetimi için kullanılan araç ve teknikler.

IE420 - Optimizasyon için Sezgisel Yöntemler (3 + 0) 5

Kombinatoryal problemlerin çözümü için çeşitli sezgisel teknikler; sezgisel tekniklerin varoluş sebepleri, yetenekleri ve uygulanabilirlikleri.

IE421 - E-Ticaret ve KKP (3 + 0) 5

ERP'ye Giriş, ERP Modülleri, ERP Seçimi, ERP Proje Yönetimi, Tedarik Zinciri Yönetimi ve Müşteri İlişkileri Yönetimi ile ERP Entegrasyonu

IE422 - Müşteri İlişkileri Yönetimi (3 + 0) 5

Müşteri ilişkileri yönetimini (CRM) anlamlandırma, CRM değer zinciri, CRM için bilgi teknolojisi, Müşteri portföyü analizi, Müşteri yakınlığı, Ağ oluşturma ve yönetme, Müşteriler için değer yaratma, Müşteri yaşam döngüsünü yönetme: müşteri edinme, müşteriyi elde tutma ve geliştirme, CRM için örgütlenme.

IE423 - Yönetim ve Organizasyon (3 + 0) 5

Yönetim süreci; planlama, organize etme, kontrol, yönlendirme; organizasyonel tasarımın temel unsurları; organizasyonel yapının tasarımı; organizasyonel değişiklik.

IE425 - Yatırım Projeleri Analizi (3 + 0) 5

Mevcut durum analizi, problem tanımı, vaka çalışması; talep tahmini, proje için alternatifler geliştirmek, projenin yatırım ve işletme maliyetlerinin kestirimi, işletme sermayesinin hesaplanması, proje alternatiflerinin karşılaştırılması, stratejik planın formüle edilmesi ve performans ölçümü.

IE426 - İş Hukuku (3 + 0) 5

Genel konular, İş Yasası kapsamı, işe alma mukaveleleri, iş yerinde işçiler için sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının tesisi, iş yerinde kaza ve riskler, yükümlülük ve tazminatlar, sosyal güvenlik, sendikalar, işçi-işveren toplu görüşmeleri, grev ve lokavt.

IE427 - Stratejik Yönetim (3 + 0) 5

Stratejik yönetime bakış, strateji türleri, strateji oluşturma (kurum misyon bildirimi, strateji analizi ve seçimi, dış değerlendirme, iç değerlendirme), strateji uygulama, strateji değerlendirme ve kurumsal karne.

IE428 - Sistem Mühendisliğine Giriş (3 + 0) 5

Sistem ve sistem mühendisliği tanımı, sistem mühendisliği kapsamı önemi ve gelişimi, sistem ömür devri, sistem geliştirme modelleri, sistem ömür devri süreçleri.

IE429 - Güvenilirlik (3 + 0) 5

Sistem güvenilirliği kavramları ve yöntemleri, sistem güvenilirliğinin hesaplanmasına ilişkin teknikler ve bazı güvenilirlik optimizasyon problemleri.

IE430 - İnsan Kaynakları Yönetiminde Endüstri Mühendisliği Uygulamaları (3 + 0) 5

İnsan kaynakları yönetimine giriş, stratejik insan kaynakları yönetim (İKY) sistemi ve fonksiyonları, iş analizi, insan kaynakları planlaması, işe alma, eğitim ve değerlendirme, performans yönetimi, kariyer planlama, iş değerlendirme, ücret ve mali haklar yönetimi.

IE434 - Çizelgeleme (3 + 0) 5

Çizelgeleme ve sıralama problemleri, temel formülasyon, tek makine-çok makina çizelgeleme prosedürleri ve sezgisel yöntemleri.

IE435 - Lojistik Yönetimi (3 + 0) 5

Terimler ve Kavramlar, Lojistiğin Tanımı, Tarihçesi ve gelişimi, Lojistik Unsurları,Temel Lojistik Faaliyetler, Lojistik İlkeleri, Tedarik Zinciri Yönetimi ile İlişkisi, Ömür Devri ve Maliyeti, UlaştırmaYönetimi, Sipariş ve Stok Yönetimi, Depo Yönetimi, Paketleme, Bilgi Teknolojileri, Lojistikte Risk Yönetimi ve Sürdürebilirlik, Yeni Eğilimler.

IE438 - Proje Finans ve Döngü Yönetimi (3 + 0) 5

Proje Finans ve Döngü Yönetimi dersi, proje geliştirme ve finansman ilişkisi, yatırım projelerinin özellikleri ve türleri, yatırım kararlarını etkileyen kritik faktörler, proje finansmanı kavramı, finansal modelleme ve proje değerlendirme, uluslararası proje riskleri, yatırım projelerinin özelliklerine uygun finansman stratejisinin geliştirilmesini amaçlamaktadır.

IE441 - Veri Biliminde Eniyileme (3 + 0) 5

Doğrusal cebir, olasılık, ve istatistik tekrarı ile veri biliminde doğrusal programlama, tamsayılı programlama, karma tamsayılı programlama, doğrusal olmayan programlama uygulamaları, Python diline giriş ve çeşitli Python kütüphanelerinin veri bilimi problemlerinde kullanımı.

IE442 - Endüstri Mühendisliğinde İstatistiksel Uygulamalar (3 + 0) 5

Endüstri mühendisliği problemlerinin çözümünde basit ve çoklu doğrusal regresyon, deney tasarımı ve analizi, çok değişkenli analiz ve parametrik olmayan testlerin uygulamaları.

IE443 - İş Sağlığı ve Güvenliği (3 + 0) 5

İş sağlığı ve güvenliğine giriş, ilkeleri ve mevzuatı, işyerinde uygulanması gereken iş sağlığı ve güvenliği gereklilikleri, iş kazaları, risk değerlendirme ve İSG denetimleri, iş sağlığı ve güvenliğine proaktif bir yaklaşım.

IE444 - Karar Destek Sistemleri (3 + 0) 5

Karar destek sistemleri ve iş zekası kavramları, karar destek sistemleri ve iş zekası, karar verme, sistem modellemesi ve analizi, veri ambarı, veri görselleştirme, veri, yazı ve web madenciliği, iş performans yönetimi, etkileşimli ve bilgisayar destekli teknolojiler, karar destek sistemleri uygulamaları.

IE445 - Teknoloji Yönetimi (3 + 0) 5

Bu dersteki konular a) teknoloji yönetimindeki (TY) stratejik konuların belirlenmesi; b)TY fonksiyonlarının ve ilgili insan unsurunun düzenlenmesi; c) TY-Aktiviteler ve Araçlardaki sorunları belirleme d) profesyonel hayattaki TY sorunlarını tanımlayabilme, formüle edebilme ve çözebilme.

IE446 - Yenilikçi Ürün Servis ve Sistemler (3 + 0) 5

Yenilik, yenilikçi ürünler, hizmetler ve servisler; yenilikçi organizasyonlar, ürünler, hizmetler ve sistemler veya tasarım, geliştirme ve yenilik ile ilgili herhangi bir konu.

IE447 - Teknoloji Girişimciliği (3 + 0) 5

Teknoloji Girişimciliği dersi, öğrencilerin fikir üretme, iş planı oluşturma, girişim finansmanı kaynakları, pazarlama ve pazara açılma stratejileri gibi girişimciliğin çeşitli temel alanlarını ve kavramlarını öğrenmelerini ve öğrenilen kavramları gerçek hayattan vakalar ve bir dönem projesi aracılığıyla uygulamalarını amaçlamaktadır

IE491 - Ortak Eğitim Uygulaması I (3 + 0) 5

Üretim ve/ya hizmet sektöründeki şirketin çalışma sahalarının tanınması ve değerlendirilmesi. Şirketin süreçleri, işleyişi ve temel yetkinlikleri konusunda farkındalık geliştirilmesi. Şirketin stratejik, taktiksel ve operasyonel öncelliklerinin belirlenmesi ve öğrenilmesi. Şirket içi birimler arası takım çalışma kültürünün oluşturulması ve şirketin diğer paydaşları ve iş etiği konusunda farkındalık.

IE493 - Ortak Eğitim Uygulaması II (3 + 0) 5

Şirket politikaları ve değer zincirinin tanınması. Şirketin (örneğin üretim, satış ve pazarlama, temel altyapı, tedarik, insan kaynakları ve hizmet gibi) birincil ve ikincil temel faaliyetlerinin öğrenilmesi. Şirketin ve tedarik zinciri yapısının verimliliğinin değerlendirilmesi . Saha çalışması.Sorunlu alanların tespiti. Proje yönetimi farkındalığı ve sorumluluğuyla yeni ürün ve hizmet geliştirme süreçlerinin başlatılması .

IE495 - Ortak Eğitim Uygulaması III (3 + 0) 4

İmalat veya servis sistemindeki soruna endüstri mühendisliği prensipleriyle çözüm üretilmesi. Saha çalışmasının veri analizi doğrultusunda, sorunu çözmeye yönelik modelleme ve tasarım geliştirilmesi. Şirketin gelecek planları dahilinde kapasite planlaması, ürün ve hizmet çeşitliliğinin değerlendirimesi ve yatırım faaliyetlerinin ve sorumluluklarının değerlendirilmesi. Tanımlanan problem(ler) üzerinden çözüme yönelik bir rapor ve sunum hazırlaması.

IR423 - Enerji Politikaları (3 + 0) 5

Küresel ve bölgesel olarak enerji konuları; enerji kaynakları; enerji güvenliği ve enerji jeopolitiği; Türkiye'nin enerji politikaları ve siyaseti.

ISE353 - Bilgi Sistemleri Geliştirilmesi (3 + 0) 10

Bilişim sistemleri, strateji ve bilişim sistemleri, iş bilgi teknolojileri, dağıtık sistemler, intenet ve WWW, e-ticaret ve iş, iş zekası, dosya organizasyonu ve veritabanları, süreç analizi ve modelleme, veri analizi, sistem tasarımı, detaylı tasarım ve gerçekleştirme, nesne tabanlı yaklaşımlar, sistem geliştirme, uzman sistemler ve bilgi tabanı

ISE422 - E-Devlet (3 + 0) 5

Devlet ve internet, e-devlete giriş, temel kavram ve tanımlar, e-devlet bileşenleri, e-devlet projelerinin yönetimi, e-devlet için altyapı gereksinimleri, e-kurum/e-kuruluş, e-devlet olgunluk ölçütleri e-devlet: Türkiye?de ve dünyada durum, Avrupa Birliği ve e-Avrupa+ kıstasları, e-devlet projelerindeki riskler.

ISE423 - E-Devlette Teknolojik Gelişmeler (3 + 0) 5

E-Devletin teorik altyapısı, e-devletin kullanımı: yerel ve global, e-devlet sistemlerinin gerçeklenmesinde teknik ve organizasyonel yaklaşımlar ve sosyoteknolojik metodolojiler, kurumsal mimariler, referans modeller ve çerçeve yapılar: Zachman, TOGAF, MoDAF ve DoDAF, birlikte çalışabilirlik standartları: yerel profil ile karşılaştırmalı eGIF, EIF,

ISE424 - Uzaktan Eğitim ve E-Öğrenme (3 + 0) 5

Uzaktan eğitim ve e-öğrenmenin tanımları, tarihçesi ve kuramları; öğretim tasarımı, uzaktan eğitimde kullanılan araç ve teknolojiler, çoklu ortamdan öğrenme. bilgisayar-destekli işbirlikli öğrenme, öğrenme yönetim sistemleri. yeni gelişmeler ve yönelimler.

ISE432 - Bilişim Teknolojilerinde Yenilik ve Girişimcilik (3 + 0) 5

Girişimciliğe giriş, fırsatların belirlenmesi ve fikir üretme, yapılabilirlik çözümlemesi, etkili bir iş modeli geliştirme, endüstri ve rekabetçi çözümlemesi, iş planı yazma, uygun etik ve yasal temellerin hazırlanması, yeni girişimin finansal gücünün ve yaşanabilirliğinin değerlendirilmesi, yeni girişim takımının kurulması, disiplin içinde ekipler ile çalışma, disiplinlerarası ekipler ile çalışma, finansal ya da maddi destek alınması.

JAP201 - Japonca I (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecekler ve içecekler, renkler ve giysiler ve günlük rutinler.

JAP202 - Japonca II (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ulaşım, seyahat, tarihler, tatiller, para ve alışveris konuları.

JAP301 - Japonca III (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; meslekler, hobiler, ülkeler gibi temalar ve soru sorma ve bilgi verme, teklif ve kabul etme gibi fonksiyonlar.

JAP302 - Japonca IV (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; seyahat, mekânlar, fiziksel görünüş, sağlık, hava durumu, planlar, telefon konuşmaları ve kültürel olgular.

KOR201 - Korece I (3 + 0) 4

Kelime bilgisi, dil bilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecek ve içecekler, boş zaman aktiviteleri, renkler ve giysiler ve günlük rutinler.

KOR202 - Korece II (3 + 0) 4

Kelime bilgisi, dil bilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecek ve içecekler, boş zaman aktiviteleri, renkler ve giysiler ve günlük rutinler.

KOR301 - Korece III (3 + 0) 4

Bu ders öğrencilerin başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmalarına yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel becerilere yönelik etkinlikleri içerir. Bu etkinlikler, meslekler, hobiler, ülkeler gibi temalar ve soru sorma ve bilgi verme, teklif ve kabul etme gibi fonksiyonlar çerçevesindedir.

LAW250 - Bilişim ve Teknoloji Hukuku (3 + 0) 4

Bilişim hukukuna ilişkin mevzuatın incelenmesi ile bu bağlamda toplumsal süreç ve araçların değerlendirilmesi; güncel olaylar, mahkeme kararları ve mevcut sorunlar.

MAN206 - Örgütsel Davranış (3 + 0) 6

Tarihsel ve küresel bağlamda örgütsel davranış; örgütlerde bireyler, kişilik, motivasyon, gruplar, iletişim, liderlik, çatışma, örgütsel sistem, örgüt yapısı, teknoloji ve iş tasarımı, sosyo-teknik sistem, örgütsel kültür, örgütsel değişme ve gelişme.

MAN213 - Örgüt Teorisi (3 + 0) 5

Örgütsel yapı ve tasarımındaki temel kavramlar, örgüt teorisinin gelişimi, örgütsel yapı ve çevre.

MAN313 - 21. YY'da Yönetsel Yetkinlikler (3 + 0) 5

Kişisel Yönetim, Kişisel Finansal Yönetim , Zaman ve Stress Yönetimi ve Örgütsel Yetenekler, Etiket ve Profesyonel Giyim, Etik, Politika ve Çeşitlilik, Hesap verebilirlik ve İşyeri İlişkileri, İletişim ve Elektronik İletişim, Motivasyon, Liderlik ve Takımlar, Çatışma ve Müzakere, Sosyal Ağ Oluşturma, İş arama Yeteneği geliştirme, Özgeçmiş hazırlama, Mülakat teknikleri, Kariyer yönetimi

MAN317 - İnsan Kaynakları Yönetimi (3 + 0) 5

Stratejik insan kaynakları yönetimi, insan kaynaklarında etik, yasal ve sosyal yönler, personel istihdamı, insan kaynaklarının geliştirilmesi, ödenek ve yan yardımlar, iş sağlığı, iş güvenliği, çalışanlarla ilişkiler.

MAN320 - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku (3 + 0) 5

İş hukukunun temel kavramları, uygulama alanları, bireysel iş hukuku ve toplu iş hukuku.

MAN328 - Girişimciler İçin Finansal Okur Yazarlık ve Mevzuat (3 + 0) 5

İş kurma aşamasında gerekli olan vergi mevzuatı, Ticaret kanunu bilgileri, yasal mevzuata ilişkin yükümlülükler, değişik şirket ve işletme türleri ve seçim esasları, mali tabloların (bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu) yorumlanması.

MAN374 - Dijital Çağ ve Endüstri 4.0. (3 + 0) 5

Endüstri 4.0 bileşenleri: Büyük veri, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, robotik teknolojiler, yapay zeka, entegre sistemler, 3d yazıcılar, bulut uygulamalar.

MAN402 - Stratejik Yönetim (3 + 0) 7

İşletmenin stratejik planlaması, işletmenin faaliyetlerin kapsamı, organizasyonu, koordinasyonu, uygulanması ve kontrolü, stratejik yönetim, işletmenin dış çevre analizi ve amaç belirleme.

MAN408 - Sürdürebilirliğe Giriş (3 + 0) 5

Sürdürülebilirlik nedir; sürdürülebilirlik ve ilgili politikalar, iklim ve küresel değişim; çevre ve kaynak ekonomisi, sürdürülebilir iş uygulamaları, sürdürülebilirlik: etik, kültür ve tarih; sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilirlik göstergeleri.

MAN409 - Girişimcilik (4 + 0) 5

Girişimcilik kavramının tanıtımı, girişimcilik kavramı ve tarihsel süreci, girişimci özellikleri, iç girişimcilik, yeni bir iş kurma, aile işletmeleri, kadın ve genç girişimciler, iş planı hazırlama aşamaları, iş ahlakı ve sosyal sorumluluk, girişimcilik fikrinin toplumda yaygınlaştırılması.

MAN412 - Ürün Geliştirme ve Marka Yönetimi (3 + 0) 5

Ürün ve marka kavramları, ürün sınıflandırması ve stratejileri, yeni ürün geliştirme, stratejik marka yönetimi, marka değeri ve marka yaratma stratejileri.

MAN414 - Girişimcilik ve İş Planı (3 + 0) 5

Girişimciliğin temel kavramları, girişimci kişilik özellikleri, yaratıcı düşünme biçimleri ve teknikleri, stratejik yönetim ve planlama, iş kurma alternatifleri, iş planı ve temel öğeleri, iş planı hazırlama teknikleri, iş planını uygulamaya taşıma yöntemleri, pazarlama, üretim yönetimi süreçleri, insan kaynakları yönetimi, finansal planlama

MAN415 - Yönetimde Yeni Yaklaşımlar (3 + 0) 5

Bu ders örgütlerin, çeşitli ve güncel yönetsel yaklaşım ve uygulamaları, belirli kaynakları elde etmek, yönetmek ve sürdürmek adına nasıl kullandıkları ve çevresel koşullarda rekabete katkısına dair derinlemesine bilgi sunmaktadır.

MAN419 - Uluslararası İşletmecilik (3 + 0) 5

Uluslararası işletmecilik literatürünü anlamak için araçsal olan kavramlar; küreselleşme ve firmanın uluslararasılaşması; uluslararası işletmeciliği olanaklı kılan örgütsel paydaşlar; uluslararası işletmeciliğin kültürel çevresi; etik ve uluslararası işletmecilik; uluslararası ticaret ve yatırım teorileri; ulusal çevrelerin siyasi ve yasal sisteml

MAN428 - Marka Yönetimi (3 + 0) 5

Marka tanımı, marka adı, marka özellikleri, marka konumlandırma, imaj oluşturma, marka imajı ile marka kişiliği arasındaki fark, marka farkındalığı, marka sadakati ve marka savunuculuğu, marka sermayesi, müşteri temelli marka değeri, müşteri sermayesi.

MAN437 - Girişimcilik ve Yenilikçilik Seminerleri (3 + 0) 5

Girişimcilik ve girişimcilik kavramları, girişimci kişilik özellikleri, yaratıcı düşünme biçimleri, yaratıcılığı destekleyen ve geliştiren teknikler, yaratıcılığın önündeki engeller, girişimciliği etkileyen içsel ve dışsal faktörler, içgirişimcilik kavramı, stratejik yönetim ve planlama, iş kurma alternatifleri, iş planı ve temel öğeleri

MATE458 - Kataliz ve Yakıt Pili Malzemeleri (3 + 0) 5

Kataliz ve katalitik reaktörlerin temelleri; katalizör sentezleme yöntemleri; katalitik malzeme özellikleri ve karakterizasyon yöntemlerinin temelleri; Katalizör malzeme yapısı ve aktivite ilişkisi, elektrokataliz, fotokataliz ve farklı yakıt pili çeşitleri hakkında temel bilgiler ve bu uygulamarda kullanılan malzemeler; mevcut teknoloji uygulamaları; gelecek trendler ve yeni gelişen teknolojiler

MATE460 - Biyomalzemeler (3 + 0) 5

Biyomalzemenin tanımı, biyouyumluluk, ev sahibi sistemin cevabı, sentetik ve biyolojik malzemeler, sentetik biyomalzemelerin sınıflandırılması, polimerler, implant ve ev sahibi sistemin etkilendiği faktörler, biyomalzemelerin uygulama alanları, implantların tarihçesi, biyomalzeme alanında günümüzdeki çalışmalar, eğilimler, malzemelerin yığın ve mekanik özelikleri, yüzey analiz metodları, metalik, polimerik, seramik ve kompozit biyomalzemeler, extrakorporal cihazlar için sterilizasyon yöntemleri

MATE462 - Nanomalzemeler (3 + 0) 5

Nanoteknolojinin temelleri, tarihçesi, uygulamaları ve yeni materyaller, nanomalzemelerin sentezi ve uygulamaları ve mevcut teknoloji uygulamaları ile ilgili olarak endüstrideki uygulamaları, gelecek trendler ve yeni gelişen teknolojiler.

ME488 - Ürün Tasarımı ve Prototiplendirme (1 + 4) 5

Temel mekanik kavramlarının tanıtılması; temel malzeme bilimi ve temel imal usullerinin tanıtılması, malzemenin mekanik ve fiziksel özelliklerinin tanıtılması; temel imal usulleri ve döküm ve malzeme şekillendirme; temel tasarım unsurları (çizgi, şekil, renk, malzeme, doku, alan, biçim, değer/ışık); ergonomi/antropometri; tasarımda anlam; çizim ve prototiple proje geliştirme.

MECE322 - Mühendislikte Çokdisiplinli Tasarım (2 + 2) 5

Sistem mühendisliğine genel bakış (V-Modeli); mühendislik tasarım süreci ve metodolojisi; ihtiyaç analizi; proje planlaması; literatür taraması ve patent araştırması; tasarım ölçütleri ve kısıtları; yaratıcılık ve fikir üretme; fikir seçimi için karar verme; işlevsel ayrıştırma yöntemleri ve araçları; ürün/sistem mimarisi; modelleme ve simülasyon

MECE422 - Çokdisiplinli Mühendislik Tasarımı (2 + 2) 5

Tasarım süreci ve metodolojisi; mühendislik disiplinlerinin tanımlanması, çok disiplinli mühendislik tasarımının özellikleri ve önemi; sistem mühendisliği; ihtiyacın belirlenmesi ve değerlendirmesi, problem tanımı; yaratıcılık ve fikir üretme; işlevsel/fiziksel/görev ayrıştırma yöntemleri ve araçları; tasarım simgeselleştirme teknikleri, teknik sistemlerde enerji, bilgi ve malzeme akışının kavramsal modellemesi; çözüm yöntemlerinin değerlendirilmesi ve seçimi; ürün mimarisi

MFGE405 - Hızlı Prototipleme (3 + 0) 5

Hızlı prototipleme teknolojileri, otomatik imalata uygun CAD modelleri, ikincil işleme süreçleri, eklemeli imalat teknolojileri, stereolitografi, FDM, lamina edilmiş obje imalatı, seçici lazer sinterleme, doğrudan metal lazer sinterleme, hızlı prottipleme için döküm yöntemleri, hassas döküm, hızlı takım değiştirme, tersine mühendislik.

MFGE420 - İmalat Mühendisliğinde Proje Yönetimi (3 + 0) 5

Proje yönetimi standartları;proje,portföy,program ve işletme yönetimi kavramları;katılımı, takım çalışmasını ve çatışmayı yönetmek;kimlik tespiti ve değerlendirmesi,problem tanımı;yaratıcılık ve fikir üretme; işlevsel/fiziksel/görev ayrıştırma yöntemleri ve araçları;zihin haritalama;planlama yöntemleri; maliyet tahmini ve bütçeleme;zaman yönetimi;proje kalite yönetimi;kaynak tahsisi;proje risk yönetimi teknikleri;proje yürütme,izleme ve kontrol teknikleri;proje rolleri, sorumluluk ve otorite.

PR119 - Sosyolojinin Temelleri (3 + 0) 5

Toplumu ve toplumdaki konumları ve sorumlulukları anlamak, yorumlamak ve eleştirel bir bilinç kazanmak; toplumu oluşturan kurum ve kuruluşlar, toplumsal ilişkiler ve süreçler.

PR413 - Liderlik Teorileri ve Uygulamaları I (3 + 0) 5

Liderlik teorilerinin tarihsel ve günümüzdeki uygulamaları, liderliğin kişisel ve örgütsel boyutu, öncelikler, liderliğin stratejik karar alma süreci üzerindeki etkileri.

PR414 - Liderlik Teorileri ve Uygulamaları II (3 + 0) 5

Eğitim ve öğretim sürecinin temel değer ve ilkeleri ile mesleki etik ilkeleri, bu ilkeleri iş yaşamında uygulama.

PR419 - Medya Okuryazarlığı (3 + 0) 4

Bu ders sosyoloji ile ilgili temel kavramları ve yaklaşımları ele almaktadır. Bu anlamda medya okuryazarlığı kavramından başlayarak önemli kuramsal yaklaşımlar incelenmektir. Daha sonra farklı medya materyalleri üzerinden şiddet, toplumsal cinsiyet, azınlıkların temsili analiz edilmektedir.

PR491 - Gazetecilik I (0 + 3) 5

Gazetecilik kavramlarının ve araçlarının tanımı ve işlevleri, Atılım Haber gazetesi için haber, makale, röportaj, yorum gibi metinler üretme, metinlere eşlik edecek görsellerin üretimi, dönem boyunca 3 sayıyı basıma hazırlama.

PR492 - Gazetecilik II (0 + 0) 5

Gazetecilik kavramlarının ve araçlarının tanımı ve işlevleri, Atılım Haber gazetesi için haber, makale, röportaj, yorum gibi metinler üretme, metinlere eşlik edecek görsellerin üretimi, dönem boyunca 3 sayıyı basıma hazırlama.

RUS201 - Rusça I (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecekler ve içecekler, renkler ve giysiler ve günlük rutinler.

RUS202 - Rusça II (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ulaşım, seyahat, tarihler, tatiller, para ve alışveris konuları.

RUS301 - Rusça III (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; meslekler, hobiler, ülkeler gibi temalar ve soru sorma ve bilgi verme, teklif ve kabul etme gibi fonksiyonlar.

RUS302 - Rusça IV (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; seyahat, mekânlar, fiziksel görünüş, sağlık, hava durumu, planlar, telefon konuşmaları ve kültürel olgular.

RUS401 - Rusça V (3 + 0) 4

Orta altı düzeyde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; gazete, dergi ve kitaplardaki güncel konular.

RUS402 - Rusça VI (3 + 0) 4

Orta altı düzeyde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; gazete, dergi ve kitaplardaki güncel konular.

SE375 - 3B Modelleme, Animasyon ve Oyun Tasarımı (2 + 2) 5

Modelleme temellerine giriş, modelin tasarlanmasına genel bakış, uygun modelleme tekniğinin seçimi, modelin simülasyona ve animasyona dönüşmesi, simülasyon ve fizik motoruna genel bakış, modelin ve animasyonun çevre birimleri ile kontrolü, çevre birimlerine genel bakış, uygun çevre birimlerinin seçilmesi ile interaktif proje yapımı, 3B yazıcılar için 3B modelleme, 3B yazıcılar ile yapay organ tasarımı, 3B yazıcılar ile endüstriyel ürün tasarımı, 3B yazıcılar ile sanat yapıtları tasarımı,

SE426 - Yükselen Teknolojiler (2 + 2) 5

Yükselen teknoloji nedir, bozucu teknolojiler, bozucu teknolojilerin belirlenmesi, 3-boyutlu yazıcı devrimi, teknolojinin evrimi, yenileşimin doğası, birleştirme ve yapı, olaylar, alanlar ve sorun çözümü, teknolojilerin kökeni, teknolojik devrim, ekonomik devrim, öngörüleme.

SE446 - Biyoenformatik (3 + 0) 5

DNA ve protein dizilerini hizalama, filogenetik ağaçları, protein yapılarını kestirme, motif bulma, DNA mikroçip veri analizi, gen/protein ağları.

SPAN201 - İspanyolca I (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecekler ve içecekler, renkler ve giysiler ve günlük rutinler.

SPAN202 - İspanyolca II (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ulaşım, seyahat, tarihler, tatiller, para ve alışveris konuları.

SPAN301 - İspanyolca III (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; meslekler, hobiler, ülkeler gibi temalar ve soru sorma ve bilgi verme, teklif ve kabul etme gibi fonksiyonlar.

SPAN302 - İspanyolca IV (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; seyahat, mekânlar, fiziksel görünüş, sağlık, hava durumu, planlar, telefon konuşmaları ve kültürel olgular.

SPAN401 - İspanyolca V (3 + 0) 4

Orta altı düzeyde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; gazete, dergi ve kitaplardaki güncel konular.

SPAN402 - İspanyolca VI (3 + 0) 4

Orta altı düzeyde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; gazete, dergi ve kitaplardaki güncel konular.

TURK301 - Türkçe III (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; meslekler, hobiler, ülkeler gibi temalar ve soru sorma ve bilgi verme, teklif ve kabul etme gibi fonksiyonlar.

TURK302 - Türkçe IV (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; seyahat, mekânlar, fiziksel görünüş, sağlık, hava durumu, planlar, telefon konuşmaları ve kültürel olgular.