ECTS - - Endüstriyel Tasarım
Zorunlu Bölüm Dersleri
ATU100 - Üniversite Hayatına Giriş (1 + 0) 1
Rektör'ün Konuşması; Atılım'da Yaşam (İdari Birim Sunumları); Kütüphane Seminerleri; Kitap Ödünç Alma-İade Etme Etkinliği; Bölüm Tanıtım Toplantıları; Spor Faaliyetleri Tanıtımı; Kulüp ve Topluluk Stantlarının Ziyareti; Eğitim Teknolojileri Bilgilendirme Sunumu; ATU 100 kapsamında düzenlenen etkinliklere katılım.
EUT101 - Endüstri Ürünleri Tasarımında Temel Tasarım I (4 + 6) 12
Tasarımın temel kavramlarına giriş, görsel algı ve yaratıcı düşünceyi geliştirme, soyut ve kavramsal düzeyde uygulamalar, temel malzeme ve strüktür bilgisinn verilmesi, verilen tasarım problemini farklı bakış açıları ile değerlendirme, çözüm bulma, eskiz ve maket yapımı tekniklerinin öğretilmesi.
EUT111 - Ürün Tasarımında Anlatım Teknikleri I (1 + 2) 5
Geometri ve çizim bilgisinin temellerinin; iki boyutta ve üç boyutta çizgi, oran, kompozisyon gibi temel çizim kavramlarının anlatılması, objeler üzerinden çalışılma ile iki boyut ve üç boyut algısının güçlendirilmesi, teknik çizim; ortografik çizim; aksonometrik, izometrik ve oblik çizimlerin anlatılması.
EUT112 - Ürün Tasarımında Anlatım Teknikleri II (1 + 2) 5
Üç boyutlu ürün görselleştirilmesi, perspektif çizim tekniklerinin anlatılması; tek nokta, iki nokta ve üç nokta perspektif çizimi uygulamaları, ürünlerin yüzey, kesit ve üretim çizimlerinin yapılması, sunum sürecinde kullanılacak olan anlatım becerisinin kazanılması hedeflenir.
EUT201 - Endüstri Ürünleri Tasarımı I (4 + 6) 12
Yaratıcı düşünme alışkanlığının geliştirilmesi, tasarım problemlerine çözüm üretme; yenilik, estetik, ürün dili, ürün kullanıcı etkileşimi çözümlerinin üretilmesi, sistematik düşünceyle ürün kullanım senaryoları geliştirilmesi, kavramsal yöntemlerle üretilebilir ve kullanılabilir ürün tasarımı süreci yaşanması.
EUT202 - Endüstri Ürünleri Tasarımı II (4 + 6) 12
Temel nesne tasarımı problemi çözümü, temel sistem, bir kaç parçadan oluşan nesne, üç boyutlu form geliştirme, temel model yapımı, malzeme kullanımı. Basit tüketim ürünleri tasarımı, malzeme denemeleri, basit mekanizmaların kullanımı. Tasarım probleminde kavram geliştirme, kavrama dönük proje uygulaması.
EUT211 - Ürün Tasarımında Anlatım Teknikleri III (1 + 2) 5
El-göz-beyin koordinasyonunun geliştirilmesine yönelik perspektif çizimler yapılması, ışık, yansıma, gölge ve gölgelendirme prensipleri, farklı yüzey ve malzemelere sahip objelerin çizilmesi, renklendirme ve gölgelendirme teknikleri, uzay geometri, kesişimler ve açılımlarla ilgili uygulamalar yapılması.
EUT223 - Ürün Tasarımında Malzeme Bilgisi ve Üretim Yöntemleri (3 + 0) 3
Tasarım sürecinde doğru malzemeyi ve üretim yöntemini seçmek için malzemelerin genel özellikleri ve malzeme odaklı üretim yöntemlerini analiz etme; ürün fonksiyon ve kimliği, ürün tasarımını etkileyen faktörler ve bu kapsamda malzeme seçiminin öneminin anlatılması ve uluslararası kapsamda başarılı olmuş ürün tasarımlarından örnekler.
EUT224 - Ürün Tasarımında Mekanizma ve Detay (2 + 1) 5
Temel strüktür kavramlarının tanıtılması ve basit malzemelerle uygulama projeleri oluşturulması; malzemelerin fiziksel ve mekanik özelliklerinin tanıtılması; yük, kuvvet, basınç konularının irdelenmesi, objelerin ve malzemelerin sertlik ve esneklik gibi özelliklerinin ve germe, sıkıştırma, bükme ve kıvırma gibi eylemlerin incelenmesi.
EUT301 - Endüstri Ürünleri Tasarımı III (4 + 6) 13
Kurumsal kimlik, ürün kimliği, sistem tasarımları, yeni teknolojiler ve teknolojik uygulamaları kapsayan tasarımlar, arayüz tasarımı gibi alanlarla ilgili tasarım problemleri tanımlanması ve ürünlerde, kullanılabilirlik, üretilebilirlik, estetik, inovasyon, kullanıcı ile etkileşim, ürün dili gibi tasarım gerekliliklerin sorgulanması.
EUT302 - Endüstri Ürünleri Tasarımı IV (4 + 6) 13
Kurumsal kimlik, ürün kimliği, sistem tasarımları, yeni teknolojiler ve teknolojik uygulamaları kapsayan tasarımlar, arayüz tasarımı gibi alanlarla ilgili tasarım problemleri tanımlanması ve ürünlerde, kullanılabilirlik, üretilebilirlik, estetik, inovasyon, kullanıcı ile etkileşim, ürün dili gibi tasarım gerekliliklerin sorgulanması.
EUT421 - Mesleki Bilgilendirme ve Portfolyo Tasarımı (1 + 2) 3
Tasarım mesleği, iş olanakları, akademik kariyer, dünyada tasarım mesleği, portfolyo tasarımı; profesyonel meslek hayatı ile ilgili konular ve pratik uygulamalar; öğrenilen bilgiler doğrultusunda bir dijital ve bir basılı portfolyo tasarlama.
TURK401 - Türk Dili I (2 + 0) 2
Yeryüzündeki diller ve sınıflandırılmaları; Türk diilinin tarihi, dünyadaki dağılışı ve diğer diller arasındaki yeri; Cumhuriyet döneminde Türk dili; yazım dili; Türkçenin söyleyiş özellikleri; yabancı kelimeler ve ekler; noktalama işaretleri; metinlerde dil ve anlatım.
Seçmeli Dersler
ART201 - Fotoğrafçılığa Giriş (3 + 0) 4
Fotoğraf ve fotoğrafçının genel tanımı; fotoğrafı oluşturan temel unsurlar, fotoğrafın farklı kullanım alanları, fotoğraf makinesi türleri, parçaları (gövde, objektif) ve değişkenler arası (iso, diyafram, enstantane) bağlantılar; fotoğrafın temel öğesi ışık, renk ve ışığın farklı kullanımları; fotoğrafta temel kompozisyon kuralları; dünya fotoğraf
ART222 - Caz Tarihi (3 + 0) 4
1900`lü yıllar öncesindeki müziğin tarihçesini; Blues ve Ragtime müzikleri; caz müziğinin, New Orleans`ta ortaya çıkışından önce bölgenin müzikal, sosyal ve kültürel yapısı; bu yapının doğacak bu yeni müziğe etkileri; caz müziğinin ilk ana akımı olan Dixieland müziğinden, günümüzdeki Fusion caz akımına kadar farklı ana caz akımları.
ART252 - Serbest Seramik Şekillendirme (3 + 0) 4
Seramik çamuru; elle şekillendirmeye yardımcı malzemeler; form tasarımları örnek alınarak seramik çamurunu serbest elle şekillendirme; bireysel yaratıcılığı sınırlamadan özgün seramik formlar oluşturabilme; seramik çamurunu kullanarak serbest şekillendirme yöntemi ile iki veya üç boyutlu biçim tasarımları oluşturma.
ART266 - Takı Tasarımı (3 + 0) 4
Biçimi oluşturan elemanlar, nokta-çizgi- yüzey ilişkisi, çizim teknikleri, form-biçim, ölçü-oran, açık-koyu, gölge- ışık, hacim bilgisi, doku çeşitleri ve dokunun tasarımdaki yeri ve önemi; takı tezgahı ve tezgahta çalışma koşulları; el aletleri; basit modelleme teknikleri ile üretim; kesim ve tesviye teknikleri, montaj ve patinaj işlemleri;
ART269 - Çağdaş Sanatın Girişimci Dünyası (3 + 0) 4
Dünyada son yıllardaki en önemli yatırım araçlarından biri olarak kabul edilen çağdaş sanatın işlevi ve uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından küresel örgütlenmesi, etkinliklerin sosyo-ekonomik boyutu, sanat dünyası ile ilşkileri: kolleksiyoner, sponsor ve girişimcilik.
ART281 - Sanatın Şifası (1 + 2) 4
Kişinin sanat aracılığı ile kendi içsel yolculuğuna çıkması, sanat ve şifa teknikleri ile (nefes, meditasyon vb.) özdeki iç sanatçı ile tanışma; hareket, beden perküsyonu, müzik, masal, görsel sanatlar (fotoğraf, kolaj, sezgisel çizim, meditatif boyama, kil, vb.) aracılığıyla en uygun sanatsal alanın keşfi.
ART284 - Tiyatro Reji ve Film Eleştirisi (3 + 0) 4
Dünya tiyatro tarihine yön vermiş oyunların felsefi izlek üzerinden incelenmesi, ana fikirlerinin bulunması ve boşluğa düşmüş dünya sanat yolculuğunun tiyatro uzam arayışlarının belirlenmesi, Dünya tarihinde çığır açmış ve önceden belirlenmiş filmlerin Sartre/Varoluşçuluk ve Spinoza/Ethica kapsamında tartışılması.
ECON318 - Dijital Ekonomi (3 + 0) 6
Dijital platformların ekonomik, hukuki ve finansal boyutları hakkında genel bilgiler; dijital piyasaların hukuki, ekonomik ve finansal altyapıları; start-up?tan unicorn?a dönüşen popüler paylaşım ekonomi şirketleri olan Airbnb, Uber gibi örneklerin yanısıra finansal piyasalardaki benzerler (fintek) ve blockchain gibi kripto paraların geldiği nokta.
ENG393 - Temel İngilizce Konuşma Becerileri (3 + 0) 4
Bu ders, öğrencilere çeşitli iletişimsel bağlamlarda etkili bir şekilde yer almak için var olan bilgi ve becerilerini geliştirmeyi amaçlayan etkinlikler sunar. Ders öğrencilere akademik ve profesyonel ortamlarda güvenle iletişim kurup başarılı olmaları hakkında çalışmalar sağlar.
EUT373 - Tasarımda Eleştirel Yaklaşımlar (1 + 2) 3
Ürün tasarımı disiplinine, özellikle felsefe düzleminden bakarak eleştirel yaklaşılabilmesi adına, ürün tasarımı açısından önem arz eden kavramlar; yaratıcılık, temsiliyet ve tasarımın değerleri; endüstriyel ürün tasarımının sanatsal tasarımdan ayrılan yönleri; tasarlanmış bir ürünün kültürel bağlam içerisinde tuttuğu yer.
EUT456 - Kullanıcı Odaklı Arayüz Tasarımı (1 + 2) 3
Estetik ve güzellik, erişilebilirlik, tutarlılık, bilişsel yükün azaltılması ve tepkisellik gibi tasarım kavramlarına ayrıntılı bir şekilde odaklanılması, tasarım ilkelerinin, grid, renk, tipografi, ikonlar ve fotoğraf kullanımı, derinlik gibi unsurlarla nasıl kullanıcı arayüz tasarımına uygulanabileceğinin öğrenilmesi, dijital platformlarda gerçek tasarım uygulamalarının yapılması.
HUM109 - Erken Modern Dönem Akdeniz Tarihi (1450-1789) (3 + 0) 4
Coğrafi keşiflerden Fransız Devrimine kadar olan dönemde, Akdeniz?in genel manada betimlemesi; Erken Modern Dönem Akdeniz?inde siyasi, sosyal, tarihsel ve ekonomik gelişmeler, dönüşümler; havzadaki Osmanlı-İspanyol egemenlik mücadelesi ekseninde savaşlar ve ticaret.
HUM112 - İş Hayatına Hazırlık (3 + 0) 4
Görgü, nezaket ve zarafet ile selamlaşma; kişilik yapıları ve beden dili, gülümseme; iş hayatına giriş şekli; kapak yazısı, özgeçmiş (CV) hazırlama ve mülakat teknikleri; iyi insan olma kavramı: etik davranış ve etik düşünce; yeni neslin iş hayatında davranış biçimi; zaman yönetimi ve önemi; iş yaşamında bağımlılık, iş hayatında sınırlar, iş hayatında zorluklar; iş hayatında çalışma teknikleri.
HUM204 - Gönüllülük Çalışmaları (1 + 0) 4
Çocuklar, yaşlılar, engelliler ve dezavantajlı gruplar başta olmak üzere, zorluklarla karşılaşanlara destek amacıyla kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları bünyesinde oluşturulan yardım kuruluşlarının çalışmalarına gönüllü olarak katılmak, üniversite eğitiminden elde edilen kazanımları paylaşmak.
HUM211 - Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Hakları (3 + 0) 4
Giriş; toplumsal cinsiyet algıları; kadın ve sağlık; kadın ve siyaset; kadın ve hukuk; modernleşme, toplumsal cinsiyet ve kadın hakları; kadına yönelik şiddet türleri ve önlenmesi; kadın ve edebiyat; küresel ekonomide kadın emeği; çalışma yaşamı ve kadın; kadın ve girişimcilik; kadın ve çevre.
HUM212 - Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (3 + 0) 4
Bu ders, eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı ekseninde cinsiyet ve toplumsal cinsiyete ilişkin temel konuları ve güncel sorunları kuramsal açıdan inceleme, Türkiye ve dünyadaki toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarını takip etmelerini sağlama ve toplumsal hayatı eşitlikçi perspektiften değerlendirme ve davranış geliştirme yeteneklerini geliştirme
HUM318 - Mantığa Giriş (3 + 0) 4
Temel mantık kavramları, akıl yürütme, argüman çözümlemesi, biçimsel olmayan mantık, dil ve tanımlar, safsatalar, tasımlar mantığı, kategorik önermeler, gündelik dilde tasımlar, modern sembolik mantık, önermeler mantığı, doğruluk değerleri ve bağlaçlar, türetim yöntemleri, yüklemler mantığı.
ISL313 - 21. Yüzyılda İşyeri Başarısında Yetkinlikler (3 + 0) 5
Kişisel yönetim, kişisel finansal yönetim, zaman ve stres yönetimi ve örgütsel yetenekler, etiket ve profesyonel giyim, etik, politika ve çeşitlilik, hesap verebilirlik ve işyeri ilişkileri, iletişim ve elektronik iletişim, motivasyon, liderlik ve takımlar, çatışma ve müzakere, sosyal ağ oluşturma, iş arama yeteneği geliştirme, özgeçmiş hazırlama, mülakat teknikleri, kariyer yönetimi.
ISL328 - Girişimciler İçin Finansal Okur Yazarlık ve Mevzuat (3 + 0) 5
İş kurma aşamasında gerekli olan vergi mevzuatı, Ticaret kanunu bilgileri, yasal mevzuata ilişkin yükümlülükler, değişik şirket ve işletme türleri ve seçim esasları, mali tabloların (bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu) yorumlanması.
ISL409 - Girişimcilik (4 + 0) 5
Girişimcilik kavramının tanıtımı, girişimcilik kavramı ve tarihsel süreci, girişimci özellikleri, iç girişimcilik, yeni bir iş kurma, aile işletmeleri, kadın ve genç girişimciler, iş planı hazırlama aşamaları, iş ahlakı ve sosyal sorumluluk, girişimcilik fikrinin toplumda yaygınlaştırılması.
ISL412 - Ürün Geliştirme ve Marka Yönetimi (3 + 0) 5
Girişimcilik ve girişimcilik kavramları, girişimci kişilik özellikleri, yaratıcı düşünme biçimleri, yaratıcılığı destekleyen ve geliştiren teknikler, yaratıcılığın önündeki engeller, girişimciliği etkileyen içsel ve dışsal faktörler, içgirişimcilik kavramı, stratejik yönetim ve planlama, iş kurma alternatifleri, iş planı ve temel öğeleri
ISL437 - Girişimcilik ve Yenilikçilik Seminerleri (3 + 0) 5
Girişimcilik ve girişimcilik kavramları, girişimci kişilik özellikleri, yaratıcı düşünme biçimleri, yaratıcılığı destekleyen ve geliştiren teknikler, yaratıcılığın önündeki engeller, girişimciliği etkileyen içsel ve dışsal faktörler, içgirişimcilik kavramı, stratejik yönetim ve planlama, iş kurma alternatifleri, iş planı ve temel öğeleri
KOR301 - Korece III (3 + 0) 4
Bu ders öğrencilerin başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmalarına yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel becerilere yönelik etkinlikleri içerir. Bu etkinlikler, meslekler, hobiler, ülkeler gibi temalar ve soru sorma ve bilgi verme, teklif ve kabul etme gibi fonksiyonlar çerçevesindedir.
MAN409 - Girişimcilik (4 + 0) 5
Girişimcilik kavramının tanıtımı, girişimcilik kavramı ve tarihsel süreci, girişimci özellikleri, iç girişimcilik, yeni bir iş kurma, aile işletmeleri, kadın ve genç girişimciler, iş planı hazırlama aşamaları, iş ahlakı ve sosyal sorumluluk, girişimcilik fikrinin toplumda yaygınlaştırılması.