AKTS - Kalite Kontrol ve Metroloji

Kalite Kontrol ve Metroloji (MFGE577) Ders Detayları

Ders Adı Ders Kodu Dönemi Saati Uygulama Saati Laboratuar Hours Kredi AKTS
Kalite Kontrol ve Metroloji MFGE577 Alan Seçmeli 3 0 0 3 5
Ön Koşul Ders(ler)i
N/A
Dersin Dili İngilizce
Dersin Türü Seçmeli Dersler
Dersin Seviyesi Doktora
Ders Verilme Şekli Yüz Yüze
Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri Anlatım, Uygulama-Alıştırma, Sorun/Problem Çözme.
Dersin Koordinatörü
Dersin Öğretmen(ler)i
  • Dr. Öğr. Üyesi Cemal Merih Şengönül
Dersin Asistan(lar)ı
Dersin Amacı Bu dersin amacı, metroloji ve kalite control kavramlarında öğrencilerin güçlü bir altyapı ve yetenekle donatmak, böylelikle müfettiş mühendis görevini icra edip, sanayinin kaliteli ürünler üretmesine yardımcı olmalarını sağlamaktır.
Dersin Eğitim Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Bu dersin sonunda öğrenciler kalite kavramını ve nasıl control edileceği anlayışını kazanacak.
  • Öğrenciler doğru ve keskin ölçüm teknikleri prensiplerini ve ölçümde değişkenliği anlayacak.
Dersin İçeriği Metrolojiye giriş, doğrusal, açısal ve karşılaştırmalı ölçümler, doğrusallık, düzlemsellik, karelik, paralellik ölçümlerinde kullanılan cihaz ve müşirler, sınırlar, müşirler, teftiş, sanayide kalite kavramı, kalite control de istatiksel kavramlar, SQC?de kontrol tabloları, numune teftişleri, operasyon karakteristiği (OC) diyagramı.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Bölüm 1: METROLOJIYE GIRIŞ: Metrolojinin tanımı, metrolojinin amacı, ölçümde tekrar edilebilirlik ve doğruluk, doğruluk ve maliyet, hata kaynakları, tekrar edilebilirlik kavramı, hassasiyet, okunabilirlik ve güvenilirlik.
2 Bölüm 2: DOĞRUSAL ÖLÇÜM: Giriş, Vernier kumpasları ve kullanımı, vernier mikrometresi, tarifi ve kullanımı, vernier yükseklik müşiri, derinlik müşiri ve kayma müşiri
3 Bölüm 3: AÇISAL ÖLÇÜM: Giriş, vernier ve optic Bevel açı ölçeri (iletkisi), Sinüs prensibi ve barı, açısal ölçüm için optik cihazlar, açı müşirleri, açı müşirlerinin kalibrasyonu.
4 Bölüm 4: KARŞILAŞTIRMALI ÖLÇÜM: Karşılaştırıcılar, Karşılaştırıcıların özellikleri, kullanımı, sınıflandırılması, mekanik, optik, elektrik ve hava basınçlı karşılaştırıcıların avantaj ve dezavantajları, Optik ve hava basınçlı karşılaştırıcıların çalışma prensipleri
5 Bölüm 5: DOĞRUSALLIK, DÜZLEMSELLİK, KARELİK, PARELELLİK ÖLÇÜMLERİNDE KULLANILAN CİHAZ VE MÜŞİRLER: Doğrusallığın tanımı, yüzeylerin düzgünlüğü, parelellik, doğrusallık, düzlemsellik ve paralellik testleri, dairesellik ölçümü
6 Bölüm 6: SINIRLAR, ÖRTÜŞMELER VE MÜŞİRLER: Giriş, tolerans kavramı, değiştirebilirlik, aksam terimleri- temel ölçek, normal ölçek, sınırlar, sapma ve sıfır çizgisi, sınır sistemleri metodu- delik bazlı ve şaft bazlı.
7 Bölüm 7: TEFTİŞ: Teftişe giriş ve teftişin tanımı, Teftiş prensipleri, Teftiş aşamaları, zemin teftişi - avantaj ve dezavantajlar.
8 Bölüm 8: SANAYİDE KALİTE UNSURU: Kalite kavramı, tasarım kalitesi, uygunluk ve performans, güvenilirlik ve sürdürülebilirlik kavramı, kaliteyi etkileyen unsurlar, kalite çemberleri – temel kavram, amaç ve işlevsellik
9 Bölüm 9: KALİTE KONTROLDE KULLANILAN İSTATİKSEL KAVRAMLARIN TEMELLERİ: Değişkenlerin çesiti, kalite karakteri çeşitleri: değişken, nitelik ve nitelik olarak kabul edilen değişkenler, frekans dağılımında kullanılan terminoloji, frekans dağılımının grafiksel gösterimi (histogram, frekans çubuk tabloları, frekans poligonu), Normal Dağılım eğrisi, tanımı ve çıkarımı.
10 Bölüm 10: S.Q.C KONTROL TABLOLARI: X-R tablolarına giriş, X-R tablolarını oluşturmak için yapılması gerekenler, X ve R tablolarının analizi, işlem yeteneği kavramı, yüzde hatalı control tabloları (p-tablosu), p-tablosunun uygulaması, c-tablosuna giriş, c-tablosunun oluşturulması ve analizi.
11 Bölüm 10: S.Q.C KONTROL TABLOLARI: X-R tablolarına giriş, X-R tablolarını oluşturmak için yapılması gerekenler, X ve R tablolarının analizi, işlem yeteneği kavramı, yüzde hatalı control tabloları (p-tablosu), p-tablosunun uygulaması, c-tablosuna giriş, c-tablosunun oluşturulması ve analizi.
12 Bölüm 11: : NUMUNE ALMA TEFTİŞİ: Numune alma teftişinin amacı, numune alma teftişinin uygulaması, farklı numune alma teftişi çeşitleri, numune almanın avantaj ve dezavantajları, numune alma planın uygulanması, tek numune alma, çift numune ve ardışık numune alma planı.
13 Bölüm 11: : NUMUNE ALMA TEFTİŞİ: Numune alma teftişinin amacı, numune alma teftişinin uygulaması, farklı numune alma teftişi çeşitleri, numune almanın avantaj ve dezavantajları, numune alma planın uygulanması, tek numune alma, çift numune ve ardışık numune alma planı.
14 Bölüm 12: FAALİYET KARAKTERİSTİĞİ (OC) EĞRİSİ: OC eğrisinin tanımı ve tarifi, OC eğrilerinin farklı parametreleri -(Üreticinin riski, tüketicinin riski, Kabuledilebilir kalite Seviyesi (AQL), Kabuledilebilirlik sınırları, reddetme ve kararsızlık, OC eğrisi parametreleri arasındaki ilişki
15 Dönem Sonu Sınav Çalışmaları
16 Dönem Sonu Sınav Çalışmaları

Kaynaklar

Ders Kitabı 1. Engineering Metrology, Khanna Publishers. R.K. Jain.
Diğer Kaynaklar 2. Quality Control, Tata McGraw Hill Publishing Ltd. TTTI Madras
3. Industrial Organisation, Khanna Publishers, T.R. Banga

Değerlendirme System

Çalışmalar Sayı Katkı Payı
Devam/Katılım - -
Laboratuar - -
Uygulama - -
Alan Çalışması - -
Derse Özgü Staj - -
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği - -
Ödevler 4 20
Sunum - -
Projeler - -
Rapor - -
Seminer - -
Ara Sınavlar/Ara Juri 2 50
Genel Sınav/Final Juri 1 30
Toplam 7 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı 70
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 30
Toplam 100

Kurs Kategorisi

Temel Meslek Dersleri X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi

# Program Yeterlilikleri / Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Bireysel ve ekip üyesi olarak ileri düzey araştırma faaliyetlerini yürütme yeteneği
2 Araştırma konularını irdeleme, değerlendirme ve bilimsel muhakeme ile yorumlama yeteneği
3 Yeni yöntemler oluşturma ve bunları özgün araştırma alanları ve konularına uygulama becerisi
4 Deneysel ve/veya analitik verileri sistematik şekilde elde etme, bunları bilimsel sonuçlara ulaşacak şekilde tartışma ve değerlendirme yeteneği
5 Bilimsel felsefe yaklaşımını mühendislik sistemlerinin analiz, modelleme ve tasarımında uygulayabilme becerisi
6 Çalışmış olduğu sahadaki bilgiyi uluslararası düzeyde özgün çalışmaları oluşturacak, sürdürecek, tamamlayacak ve sunacak şekilde sentezleme yeteneği
7 Çalıştığı mühendislik alanında bilimsel ve teknolojik gelişmelere katkıda bulunma
8 Toplumu araştırma faaliyetleri aracılığıyla geliştirmek için endüstriyel ve bilimsel ilerlemelere katkıda bulunma

ECTS/İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Sayı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati)
Laboratuar
Uygulama 16 2 32
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 16 5 80
Sunum/Seminer Hazırlama
Projeler
Raporlar
Ödevler 4 12 48
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi 2 8 16
Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi 1 15 15
Toplam İş Yükü 191