AKTS - Yiyecek ve İçecek Yönetimi
Yiyecek ve İçecek Yönetimi (TUR515) Ders Detayları
Ders Adı | Ders Kodu | Dönemi | Saati | Uygulama Saati | Laboratuar Hours | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Yiyecek ve İçecek Yönetimi | TUR515 | Alan Dışı Seçmeli | 3 | 0 | 0 | 3 | 5 |
Ön Koşul Ders(ler)i |
---|
N/A |
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Türü | Seçmeli dersler |
Dersin Seviyesi | Sosyal Bilimler Yüksek Lisans |
Ders Verilme Şekli | Yüz Yüze |
Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri | Anlatım, Gösteri, Tartışma. |
Dersin Öğretmen(ler)i |
|
Dersin Amacı | Yiyecek-içecek hizmetleri üretim süreçleri, uygulamalar ve servis usullerini öğretmek, süreçlerin verimliliğini etkileyen değişkenleri analiz etmek. |
Dersin Eğitim Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Dersin İçeriği | Yiyecek içecek departmanları ve restoran, bar ve otellerin organizasyon yapısı, menü, menü tipleri; restoran ve barlarda içecek seçimi, servis çeşitleri ve yiyecek-içecek aşamaları, yiyecek-içecek devri, konuk ilişkileri, yiyecek-içecek pazarlama çalışmaları. |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Yiyecek Endüstrisi: Yiy-İç. Hizmetleri Yönetimi | Konu 1 |
2 | Yiyecek Endüstrisi: Yiyecek-İçecek Pazarlaması | Konu 2 |
3 | Menü Yönetimi: Beslenme ve Menü, Menü Planlama | Konu 3 |
4 | Menü Yönetimi: Menü Fiyatlama | Konu 4 |
5 | Menü Yönetimi: Diğer Unsurlar | Konu 5 |
6 | Yiyecek-İçecek Üretimi: Satınalma, Teslim alma, Depolama, Üretim | Konu 6 |
7 | Yiyecek-İçecek Üretimi: Üretim Planlama, Yiyeceklerin Üretim Ön Hazırlığı | Konu 7 |
8 | Ara Sınav | Ara Sınav |
9 | Servis: Servis Usulleri | Konu 8 |
10 | Servis: Servis Usulleri | Konu 9 |
11 | Yiyecek-İçecek Organizasyonlarında Sanitasyon ve Hijyen | Konu 10 |
12 | Yiyecek-İçecek Kontrolü ve Fiyatlama | Konu 11 |
13 | Yiyecek-İçecek Hizmetleri Otomasyonu | Konu 12 |
14 | Banket ve Ziyafet Organizasyonu | Konu 13 |
15 | Tekrar | Tekrar |
16 | Final Sınavı | Final Sınavı |
Kaynaklar
Ders Kitabı | 1. Bernard Davis,Andrew Lockwood,Ioannis Pantelidis,Peter Alcott(2012); Food and Beverage Management. Routledge, Oxon. |
---|
Değerlendirme System
Çalışmalar | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | 1 | 20 |
Laboratuar | - | - |
Uygulama | - | - |
Alan Çalışması | - | - |
Derse Özgü Staj | - | - |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | - | - |
Ödevler | 1 | 20 |
Sunum | - | - |
Projeler | - | - |
Rapor | - | - |
Seminer | - | - |
Ara Sınavlar/Ara Juri | - | - |
Genel Sınav/Final Juri | 1 | 60 |
Toplam | 3 | 100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı | 60 |
---|---|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 40 |
Toplam | 100 |
Kurs Kategorisi
Temel Meslek Dersleri | X |
---|---|
Uzmanlık/Alan Dersleri | |
Destek Dersleri | |
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | |
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Turizm yönetiminde anlama, Öğretme ve teknik konsept kullanma becerilidir | X | ||||
2 | Turizm organizasyonlarını anlama, yönetim teknikleri tasarlamada ve uygulamada becerilidir. | X | ||||
3 | Turizm yönetiminde anlatmanın yanı sıra uygulamada planlamayı, organizasyonu, yürütmeyi, koordine etme ve kontrol fonksiyonlarını anlamayı sağlar | X | ||||
4 | Turizm yönetiminin stratejik, taktiksel ve eylemsel boyutlarını anlamayı sağlar | X | ||||
5 | Turizm endüstürisindeki modern teknikleri ve teknolojik düzenleri kullanmayı sağlar | X | ||||
6 | Etkin uygulama, takım bilgisi ve alternatif turizm alanlarındaki yetenekleri artırır | X | ||||
7 | Turizm yönetiminde teorik çalışmaların yanı sıra pratiğe odaklanır | X | ||||
8 | İletişim becerilerini artırır | X | ||||
9 | Turizm endüstürisindeki eğilimi anlamayı sağlar | X | ||||
10 | Turizm endüstürisindeki kalite bilincini oluşturur | X | ||||
11 | Turizm endüstürisindeki iş ahlakı ve sosyal sorumluluğu benimsenmesini sağlar | X | ||||
12 | Turizm yönetiminde takip eden alanladan en az birinde etkin uygulama yeteneği, iş bilgisi ve becerileri sağlar: servis, pazarlama, finans, insan kaynakları ve muhasebe | X |
ECTS/İş Yükü Tablosu
Aktiviteler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Derse Özgü Staj | |||
Alan Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | |||
Sunum/Seminer Hazırlama | |||
Projeler | 12 | 4 | 48 |
Raporlar | |||
Ödevler | 6 | 5 | 30 |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi | |||
Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi | |||
Toplam İş Yükü | 126 |