ECTS - - Mimarlık
Zorunlu Bölüm Dersleri
MMR501 - Araştırma Metodları ve İletişim Becerileri (3 + 0) 5
Bilimsel araştırma yöntemleri, bilimsel araştırma süreci, araştırma sorusu ve hipotez oluşturma, literatür taraması, içsel geçerlik ve dışsal genelleme, örneklem oluşturma teknikleri, etik standartlar ve yasal sınırlamalar, veri toplama teknikleri; gözlem, görüşme, anket, deneysel araştırma, veri analizi-istatistiksel analizler, kaynak gösterme,
MMR650 - Yapı Bilimleri Çalıştayı (3 + 0) 5
Yapı-çevresel etmenler ilişkisi; farklı ölçeklerdeki tasarım ve yapılabilirlikler üzerine uygulamalar; bilgiye ulaşım ve yorumlama pratiği; doktora öğrencilerinin konuları ile ilgili yapacakları araştırmaların yorumu, kuramsal bilgi aktarımı, yaptırılacak uygulamaların eleştirilmesi.
Seçmeli Dersler
ICM502 - Tasarım ve İletişim (3 + 0) 5
Tasarım dilinin oluşumunu anlamak için iletişim ve tasarımda kullanılan kuramlar, teoriler ve metodlar; tasarımdaki iletişimsel ölçütlerin oluşumunu anlamak ve yorumlamak için disiplinlerarası anlamsal çalışmalarla, günümüz tasarımlarında gelişen eğilimler; kültürel kodların, tasarım-iletişim ölçütlerinin oluşturduğu tasarım dili; kültür ve/veya im
ICM527 - Kültürel Miras Yönetimi (3 + 0) 5
Kültürel miras kapsamındaki kaynakların araştırılması, korunması, tanıtımı ve yönetilmesi; uluslararası ve ulusal kurumlar, bu kaynakların yönetimini etkileyen konuyla ilgili kanunlar ve kararlar; kültürel miras tanımlanması ve yönetimi ile ilgili kuramsal ve yöntemsel yaklaşımlar; kültürel miras ile kültür ekonomisi-endüstrisi ilişkisi üzerinde du
ICM534 - İç Mimarlıkta Sürdürülebilirlik (3 + 0) 5
İç mekan tasarım sürecini şekillendiren tasarım ilkeleri ve tasarım metodları ile sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir tasarım kriterleri; sürdürülebilir tasarım yaklaşımı ve çevre bilinci verileri ile gelişen doğaya uyumlu yapı ve iç mekan tasarımları; sürdürülebilir tasarım doğrultusunda ekolojik tasarım, ekolojik çevre, yeşil yapı, çevre dostu, sıfır emisyon.
ICM535 - Tasarım ve Gelecekçilik (3 + 0) 5
Dönüştürme ve eleştirel bakış açısına sahip olan gelecekçilik kavramının 20. yüzyılda ortaya koyduğu manifestonun günümüzdeki değişiminin iç mekan tasarımı ekseninde ele alınması, mekan tasarımında esneklik, büyüme, dönüşme ve mobilite gibi ihtiyaçlara cevap arayan gelecekçilik kavramı ile ilgili bilimsel araştırma yapılması, günümüz tasarım uygulamalarının bu bağlamda analiz edilmesi ve geleceğe yönelik tasarım yaklaşımları üzerine tartışılması ve sonuç değerlendirmesi.
ISL555 - Araştırma Yöntemleri (3 + 0) 5
Araştırma tasarımları, olasılık teorileri, hipotez testleri, ölçümde güvenilirlik ve geçerlilik, model kurma, çoklu regresyon, çok değişkenli varyans analizleri, korelasyon, kümeleme ve ayırma analizleri, tanılayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri, yapısal eşitlik modelleri ve ekonometrik modeller.
KOR676 - Kültürel Miras Yönetimi (3 + 0) 5
Kültürel miras kapsamındaki kaynakların araştırılması, korunması, tanıtımı ve yönetilmesi; uluslararası ve ulusal kurumlar, yasalar ve kararlar; kültürel mirasın tanımlanması ve yönetimi ile ilgili kuramsal ve yöntemsel yaklaşımlar; kültürel miras ile kültür ekonomisi-endüstrisi ilişkisi (yurt içi-yurt dışı örneklerle arkeolojik ve kentsel sit alan
KOR680 - Endüstriyel Miras ve Koruma (3 + 0) 5
Endüstriyel miras ve endüstri arkeolojisinin tanımı, kapsamı ve amaçları; endüstriyel miras verilerinin toplanması ve değerlendirilmesi; endüstriyel mirasın ve ilgili üretim süreçlerinin belgelenmesi; endüstri öncesine ait işliklerin ve erken endüstri dönemi anıtlarının özellikleri, korunmaları ve yeniden işlevlendirilmeleri; uluslararası örgütler
MMR512 - Tasarım ve İletişim (3 + 0) 5
İletişimin hızla geliştiği günümüzde, etkin görsel imaj yaratma çabasının tasarımda oynadığı rol; örneklerle iletişim ve tasarımda kullanılan kuramlar ve yöntemler; disiplinlerarası anlamsal çalışmaların ve günümüz tasarımlarında gelişen eğilimlerin incelenerek tasarımdaki iletişimsel ölçütlerin oluşumunun betimlenmesi;anlamsal çözümleme yapılarak
MMR523 - Viyana Secession (3 + 0) 5
1897 yılında Viyana'da kurulan "Wiener Secession'' akımının ortaya çıkışı, felsefesi, dünyaya yayılması, Gustav Klimt, Joseph Maria Olbrich, Otto Wagner, Josef Hoffmann vb. mimar ve sanatçılar, eserleri, 1903 `Wiener Werkstaette/Viyana Atölyeleri kuruluşu ve günümüze kadar yansımaları.
MMR543 - Kentsel Konut Çalışmaları (3 + 0) 5
Mimarlık ve ilgili disiplinlerin kentsel konut konularına ilişkin çıkan sorulara yanıtlarının, seçilecek konut alanlarının analizi ve kentsel konut olgusunu şekillendiren bireysel/toplumsal tercihler ile üst ölçek (politik, toplumsal ve planlama) parametreler hakkındaki okumalar ve tartışmalar yoluyla çalışılması ve farkındalığın geliştirilmesi.
MMR546 - Mekânın Ekonomi Politiği (3 + 0) 5
Mekânsal süreçlerin temelinde ekonomi-politik yapılanmanın oluşu; kapitalizmin kendine özgü koşulları çerçevesinde mekân üretimi ve organizasyonu; toplumsal ilişkiler temelinde mekân; mekân üretimi ve organizasyonuna ilişkin kavramlar; bu kavramlarla algılanan mekân arasındaki bağlantılar; konuya ilişkin makalelerin tartışılması ve araştırma konuları tanımlanması.
MMR547 - Kentsel Kamusal Alan Araştırmaları (3 + 0) 5
Kent-kentsel mekân-kamusal alan ilişkileri; kamusal alanların kent ve toplumu yapılandırmadaki rolü; kentin ve kentsel mekânların, kamusal alan, mimari çevre, fiziksel çevre, sosyal ve psikolojik çevre etkileşimi vb. kavramlar bağlamında analizi.
MMR563 - Tasarımda Gerçeklik ve Düşler (3 + 0) 5
Tasarımın temsil ediş olarak, doğal olmayan ve düşsel bir varoluş olarak algılandığı ortamın etmenlerinin araştırılması; tasarımın oluşturduğu kimlik, ortaya koyduğu iletişim biçimi ve tasarım arasındaki ilişki; tasarım ürünü, ana tema, iletişim, gelişen ortam ve ortamın etkenleri; işlev ve temsiliyet arasındaki ilişkinin gerçekliği, görüntüye yansıtılışı veya sanatsal / şiirselliğine ilişkin örnek eserler.
MMR564 - Mimarlık Sanat ve Propaganda (3 + 0) 5
Mimarlık ve sanatın antik dönemden itibaren farklı inançlar, amaçlar ve ideolojiler için propaganda aracı olarak kullanılması; konuya ilişkin kuramsal bilgiler ve örnekleri; mimarlık, sanat ve siyaset ilişkisi; mimari eserlerde kullanılan imgelerin yanı sıra resim, afiş, fotoğraf, film, heykel vb. örneklemeler üzerinden kitle kültürü üzerindeki etkinin incelenmesi.
MMR573 - Sürdürülebilir Bir Gelecek için Enerji Verimli Bina Tasarımı (3 + 0) 5
Bu dersin kapsamında üç ana başlık bulunmaktadır; 1. Doğal ve yapay sürdürülebilir enerji kaynakları, 2. Farklı tasarım yöntemleri (fraktile design, parametric design, BIM) ve tarihi yapılarda bu sistemlerin uygulamaları, 3. Tarihi ve doğal sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımının yeniden yorumlanması ve tasarım yöntemlerinin günümüz modern yapı tasarımına uyarlanması.
MMR581 - Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon Araştırması (3 + 0) 5
Doktora tezine ilişkin bir konu ile ilgili kaynakların, hukuksal statünün ve ilgili kurumlardaki arşiv belgelerinin (harita, gravür, fotoğraf, olası restorasyon projeleri v.b.) araştırılması; elde edilenlerin incelenmesi sonucu edinilen bilgilere dayalı bir sentez oluşturulması.
MMR582 - Kültürel Miras Yönetimi (3 + 0) 5
Kültürel miras kapsamındaki kaynakların araştırılması, korunması, tanıtımı ve yönetilmesi; uluslararası ve ulusal kurumlar, yasalar ve kararlar; kültürel mirasın tanımlanması ve yönetimi ile ilgili kuramsal ve yöntemsel yaklaşımlar; kültürel miras ile kültür ekonomisi-endüstrisi ilişkisi (yurt içi-yurt dışı örneklerle arkeolojik ve kentsel sit alanları, ören yerleri, müzeler, mimari ve endüstriyel mirasa yeni işlev kazandırılması v.b. konular).
MMR583 - Endüstriyel Miras ve Koruma (3 + 0) 5
Endüstriyel miras ve endüstri arkeolojisinin tanımı, kapsamı ve amaçları; endüstriyel miras verilerinin toplanması ve değerlendirilmesi; endüstriyel mirasın ve ilgili üretim süreçlerinin belgelenmesi; endüstri öncesine ait işliklerin ve erken endüstri dönemi anıtlarının özellikleri, korunmaları ve yeniden işlevlendirilmeleri; uluslararası örgütler ve kurumlar; örnek durumlar.
MMR584 - Tarihi Yapıları Araştırma Yöntemleri (3 + 0) 5
Tarihi yapıların restorasyon ve onarım öncesi restitüsyonuna yönelik araştırma yöntemleri; yapıların hukuki durumları ve koruma statüsü ile ilgili bilgilerine ulaşım; sit alanları ve koruma kuramları; yapıların bulundukları bölgenin tarihi, coğrafyası, arkeolojisi, geçirdikleri onarımlar, kullanım amacına yönelik olarak yapılan restorasyonlar hakkında arşiv çalışmaları, araştırma ve yöntemleri; seçilen tarihi yapıların incelenmesi ve değerlendirilmesi.