Üniversite – Kamu İşbirliğinde Yenilikçi Yaklaşımlar Çalıştay İle Masaya Yatırıldı
19.12.2014
Türkiye’nin önemli dönüşümlerden geçtiği günümüzde, üniversitelerin en önemli paydaşlarının kamusal işlevleri yerine getiren kurum ve kuruluşlar olduğu görülmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarının “kolaylaştırıcı”, “paylaşımcı”, “müzakereci”, “motive edici”, “öğrenen”, “rekabet eden”, “saydam”, “hesap verebilir”, “etkin”, “verimli” gibi birçok sıfatlarla tanımlandığı günümüzde üniversitelerin de buna koşut olarak “çözüme odaklı (proaktif)”, “gönüllü”, “ortak”, “katılımcı”, “vizyoner” olması gerekmektedir. Artık kamusal aktörlerin kendilerini analiz etme, izleme ve geleceğe ilişkin kestirim ve stratejiler belirleme ihtiyaçları artmaktadır. Ancak, bu ihtiyaç karşısında üniversiteler ile kamusal aktörler arasında sistematik ve kalıcı işbirliği ve eşgüdüm ilişkilerinin kurulmasında sorunlar yaşandığı görülmektedir. Bu sorunların aşılması, Türkiye’nin günümüzde ve gelecekte karşılaşacağı sorunların aşılmasında başat önemde görülmektedir. Türkiye’de son yıllarda kamusal aktörlerin ve üniversitelerin bu anlamda önemli çabalar içerisinde oldukları görülmektedir. Özellikle ar-ge alanında sağlanan kaynakların da desteğiyle haberleşme ve sanayi üretimi gibi bazı alanlarda önemli gelişmelerin kaydedildiği de görülmektedir. Ancak, yapılan işbirliklerinin kalıcı olamadığı, tüm coğrafi bölgelerde eş dağılmadığı ve belli sektörlerde yoğunlaştığı görülmektedir. Açık olarak, üniversite ile kamusal aktörlerin işbirliğinde daha sistematik, amaç ve hedefleri belli olan, iyi uygulama örneklerini dikkate alan yenilikçi yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yaklaşımların geliştirilmesi halinde, Türkiye’nin gelecek vizyonunun daha sağlam temeller üzerine inşa edilebileceği değerlendirilmektedir.
Kuruluşundan bu yana on sekiz yılını dolduran Üniversitemiz son yıllarda Ankara’da bu anlamda katkılarda bulunmaya çalışmaktadır. Üniversitemiz gelişme vizyonu içerisinde yer alan yenilikçi yaklaşımlarla Üniversitemiz ile yakın çevresinde bulunan kamusal aktörler arasında eğitim, araştırma ve proje geliştirme konularında işbirlikleri kurulmaktadır. Bu anlamda, Üniversitemiz son beş yılda yirminin üzerinde kamu kurum ve kuruluşu ile işbirliği protokolü imzalamış, kamunun ihtiyacı olan desteği sağlamak üzere yenilikçi müfredat programları, araştırma ve eğitim merkezleri açmıştır. Bu deneyimlerin paylaşılması ve üniversite kamu işbirliğinde sorun ve potansiyellerin tartışılması yaşamsal önem taşımaktadır.
Bu doğrultuda, Üniversitemiz tarafından 18 Aralık 2014 tarihinde, 13:30 – 16:30 saatleri arasında Üniversitemiz Kampusunda, Kütüphane Binası Kadriye Zaim Konferans Salonunda “Üniversite Kamu İşbirliğinde Yenilikçi Yaklaşımlar Çalıştayı ve Sergisi” düzenlenmiştir. Çalıştayda Üniversitemizin bu konudaki iyi uygulama örnekleri paylaşılmış, üniversite kamu işbirliğindeki sorun ve potansiyeller ele alınmıştır.
Toplantının açılışında Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İsmail Bircan bir açılış konuşması yaparak kamu kurumlarından gelen katılımcılara Üniversitemizin tarihi, teşkilat yapısı, olanakları, uluslararası ve ulusal indekslerdeki konumu ve gelecek hedefleri konusunda bilgi vermiştir. Ardından, Hürriyet Gazetesi Yerel Ekler Koordinatörü Sn. Deniz Gürel, yerel basının üniversite – kamu ilişkisi konusunda gözlemlerini aktaran bir açılış konuşması yapmıştır. Sn. Gürel Atılım Üniversitesinin bu çabasını önemli gördüğünü, bu anlamda bir ilk olduğunu ve devamının gelmesi gerektiğini vurgulamıştır.
Açılış konuşmalarının ardından Çalıştayın fikir babası ve Moderatörü olan Üniversitemiz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, Çalıştay yöntemini anlatan bir sunumun ardından, Üniversitemizin en güçlü yenilikçi uygulamalarından birisi olan “Kamusal Akıl Stüdyosu” Programını tanıtmış, Program sonucu elde edilen çalışmaların taranabildiği “KASvet” adlı veri tabanını ve kullanımını anlatmıştır. Ardından, yine Üniversitemiz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emre Toros Siyasi ve Ekonomik Araştırmalar Laboratuvarı (SEAL) ve çalışmaları hakkında bilgi veren, Laboratuvarın kamu kurumlarına strateji ve politika geliştirme konularındaki katkılarını anlatan bir sunum yapmıştır. Ayrıca İktisat Bölümü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Seyit Mümin Cilasun Sosyal Bilimler Araştırma ve Eğitim Laboratuvarı (SAEL)’in kamu kurumlarına verdiği eğitim desteği, Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim üyemiz Doç. Dr. Gül Güneş Sürdürülebilirlik alanındaki proje çalışmaları konusunda sunumlarda bulunmuşlardır. Sunumların ardında katılımcılar, Kamusal Akıl Stüdyosu Posterlerinden oluşan bir sergiyi gezme fırsatı bulmuşlardır. Katılımcılara ayrıca, Üniversitemiz araştırma projeleri kitapçığı, eğlenceli bilim dergisi, kamusal akıl stüdyosu, SEAL, SAEL ve sürdürülebilirlik konularında bilgi notlarını içeren birer dosya verilmiştir. Katılan kurumlar aşağıda verilmiştir;
- Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK)
- Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü
- Sağlık Bakanlığı
- Çankaya Belediyesi
- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
- Ankara Kalkınma Ajansı
- Sayıştay Başkanlığı
- Kamu Gözetimi Kurumu
- Mesleki Yeterlilik Kurumu
- Kamu Denetçiliği Kurumu
- Türk Standartları Enstitüsü Başkanlığı (TSE)
- Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK)
- Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Dairesi Başkanlığı (KOSGEB)
- Ulaştırma Bakanlığı
- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
- Başbakanlık
- Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı
- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)
- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanlığı (BDDK)
- Hacettepe Üniversitesi
- Orman ve Su İşleri Bakanlığı
- Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğü (TODAİE)
- Diyanet İşleri Başkanlığı
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
- Türk Patent Enstitüsü
Çalıştayın ikinci aşamasında, toplantıya katılan 25 Kurumu temsilen gelen 32 katılımcıya söz verilerek üniversite – kamu işbirliğindeki sorunlar masaya yatırılmıştır. Katılımcılar, üniversiteyle işbirliği yapılabilecek alanlar, üniversite ve kamu tarafındaki sorun alanları, kurumları özelinde hangi konularda Atılım Üniversitesi ile işbirliği yapabilecekleri konularında görüş bildirmişlerdir. Ayrıca, katılımcıların genel olarak bu tür bir toplantının Atılım Üniversitesi tarafından düzenlenmesinin çok önemli bir katkı olduğu yönünde olumlu tepkiler verdikleri görülmüştür. Çalıştayın ardından çalıştaya katılanlara çalıştay sonuçları ve çalıştayda yapılan sunumlar, bilgi ve belgeler elektronik ortamda iletilecek, kurumlara ayrıca ziyaretlerde bulunulacaktır. Konu üzerinde ifade edilen görüşler ışığında üniversite – kamu işbirliği konusunun Üniversitemiz tarafından işlenmesine devam edilmesinin doğru olduğuna karar verilmiştir. Bu anlamda çalışmalar sürdürülecektir.