Prof. Dr. Güven Yalçıntaş ile Teknoloji Transferi Konulu Sohbet
12.06.2014
Prof. Dr. Güven Yalçıntaş, Üniversitemizin misafiri oldu ve teknoloji transferi konusunda tecrübelerini araştırmacı ve girişimci personelimiz ile paylaştı.
Applied Professional International isimli danışmanlık firmasının Yönetim Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Güven Yalçıntaş, The Oklahoma State University ve The State University of Newyork’ta Teknoloji Transferinden sorumlu Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş, ABD’deki birçok kuruma teknoloji transferi konusunda yöneticilik yapmış ve danışmanlık hizmeti vermiş, ülkemizde de farklı üniversitelerde üniversite sanayi işbirliği ve teknoloji transferi konularında konferanslara katılmış ve danışmanlık hizmeti vermiştir.
Prof. Dr. Yalçıntaş, konuşmasına büyük başarılar elde ettiği teknoloji transferi sürecine nasıl başladığını, hangi yollardan geçtiğini ve nasıl bu noktaya geldiğini anlatarak başlamıştır. Konuşmada teknoloji transferinin gelişmesi için öncelikle teknoloji transferinin ham maddesi olan araştırmaların arttırılması gerektiğini vurgulamıştır. Araştırmalar sonucunda ortaya yeni şeyler çıkartmak, buluşlar yapmak kadar pazarlama sürecinin de önemli olduğunun altı çizmiş ve projelerin daha kolay ticarileşebilmesi için gerek araştırma başlangıcında gerekse araştırma sürecinde firmalar ile üniversitenin paralel çalışmasının gerektiğini vurgulamıştır. Aynı şehirde ve aynı ortamda gerçekleşen işbirliği sürecinin avantaj olabileceğini fakat arada mesafe olmasınında birlikte çalışmaya engel olmadığı belirtmiştir.
Üniversitede yapılan araştırmaların ticari değer kazanabilmesi için olmazsa olmaz olan paten ve lisanslamanın öneminden bahseden Prof. Dr. Yalçıntaş, akademisyenlerin yapısı gereği bir çalışmanın, bir buluşun ardından hemen makale yayınlamaya yöneldikleri ve bu durumun ticarileşmenin önüne geçtiğini anlatmıştır. Üniversitede üretilen bilginin ticarileşebilmesi için öncelikle ticari potansiyelinin değerledirilmesi, gerekliyse patent başvurularının yapılması ve koruma altına alındıktan sonra makale olarak yayınlanmasının önemini vurgulamıştır. Ticarileşme sürecinde ürünün korunabilmesi için ana fikri ortaya koyan bir ana patent başvurusunun ardından bu ana fikrin etrafına adeta duvar örerek korumanın gücünü arttıran yan patentlerin alınmasının gerekli olduğu belirtmiştir.
Sinerji Türk Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Raşit Gülhan da konuşmaya katkıda bulunarak, iş birliklerinin oluşabilmesi, araştırma projelerinin ticarileşebilmesi için iyi bir iş takibinin gerekliliğini vurgulamıştır.
Katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından, yoğun katılımla gerçekleşen etkinlik son bulmuştur.