Horizon 2020 Programı'nda Hakem Olmak ve Projeleri Değerlendirmek İster Misiniz?
23.07.2014

Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı'nın devamı olarak 2014-2020 yılları arasında devam edecek olan Horizon 2020 Programı için hakemlik başvuruları beklenmektedir. 

TÜBİTAK'ın ilgili duyuru metni aşağıda verilmiştir.

 


Horizon 2020 Programı’nda Hakem Olmak ve Projeleri Değerlendirmek İster Misiniz?

2013 yılında sonlanan 7. Çerçeve Programı’nı takiben yürürlüğe giren Avrupa Birliği yeni Araştırma ve Yenilik Programı olan Horizon 2020 Programı başladı.  2014-2020 yılları arasında yürütülecek olan Horizon 2020 Programı’na, Türkiye 4 Haziran 2014 tarihinde İstanbul’da imzalanan anlaşma ile katılım sağladı. 

Araştırma ve iş dünyası temsilcilerine uluslararası Ar-Ge ve yenilik işbirliği fırsatlarının kapısını aralayan Horizon 2020 Programı kapsamında çeşitli teknoloji alanlarında farklı sektörler ve ülkelerden araştırmacılar ile projeler geliştirebilirsiniz. 

H2020 Programı’nda koordinatör ya da ortak olarak başarı şansınızı artırmak için biraz tecrübe edinmeye ne dersiniz?

Avrupa Komisyonu’nun uzman havuzuna katılarak Horizon 2020 projelerini değerlendiren hakemlerden biri de siz olabilirsiniz!

Avrupa Komisyonu, bağımsız ve tarafsız uzman havuzuna yeni uzmanlar aramaktadır. Bu havuza katılmak için kendinize bir profil oluşturabilir ve yetkinliklerinizi sıralayabilirsiniz. Ardından, uzmanlığınıza uygun projelerin değerlendirme süreçlerinde yer almak üzere Avrupa Komisyonu sizi Hakem olarak atayabilir. Böylece Avrupa’nın en iyi oyuncuları hangi konularda, ne tarzda projeler yazıyor görebilir ve daha da ötesinde onları “siz” değerlendirebilirsiniz.

Bir hafta kadar sürebilen sessiz okuma sürecinden sonra, söz konusu projeye atanmış diğer hakemler ile Brüksel’de toplanıp proje hakkındaki son ortak kararın bir parçası olarak değerlendirme sürecini tamamlayabilirsiniz. Hakemler, bu süreçte geçen her gün için hizmetleri karşılığında Avrupa Komisyonu’ndan 450 Avro ve seyahat desteği alırlar.  

Hakem olarak değerlendirme sürecinde yer almak uzmanlık alanlarınızda Avrupa Komisyonu’na sunulan projeler hakkında bilgi edinmek, projelerin oluşturulması aşamasında dikkat edilmesi gereken noktaları kavramak adına son derece etkili olacaktır. Böylece, edindiğiniz deneyim sizleri çok daha başarılı projeler yazmaya yönlendirecektir.

 

Hakemlik Kaydı Nasıl Yapılır?

Avrupa Komisyonu’nun resmi web sayfasında Participant Portal’da “Experts” bölümüne giriş yapılır:

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/experts/index.html

Hakemlik kaydını gerçekleştirmek için öncelikle ECAS (European Commission Authentication Service) hesabı oluşturulması gerekmektedir.

İlgili bağlantıda “Create your ECAS account” bağlantısında verilen talimatlar izlenerek ECAS hesabı açılır. Kayıt işlemi gerçekleştikten sonra Avrupa Komisyonu’nun resmi web sayfası Participant Portal’da Experts bölümünden ECAS kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapılarak hakemlik kaydı gerçekleştirilebilir.

Hali hazırda hakemlik kaydı olan uzmanların da ECAS hesabı yaratarak yukarıdaki verilen bağlantıları takip ederek eski bilgilerini güncellemeleri gerekmektedir.

 

Hakemlik Kaydı gerçekleştirmek için izlenecek süreç:

ECAS kullanıcı adı ve parolası ile Participant Portala giriş sağlandıktan sonra Experts bölümünden “Register as an Expert” kısmına girilir. İlk adımda, “Programme Selection” kısmında Horizon 2020 Porgramı işaretlenir. Sırasıyla, “Personal Details”, “Languages”, “Education” kısımları doldurulduktan sonra uzmanlık alanlarının belirtilmesi için “Areas of Expertise” bölümü doldurulur.

“Areas of Expertise” kısmında “Specialist Fields” ile çalışma alanlarınızı belirttikten sonra seçim şansınızı artırmak adına, “Pre-Defined Themes” kısmında “H2020 Areas” alt bileşeninde lütfen ilgilendiğiniz H2020 alt alanlarını seçiniz. H2020 alt alanlarını seçerken konu güdümlü (Nanotechnologies, Biotechnology, Secure, Clean and Efficient Energy, Information and Communication Technologies, vb.) alanların yanında konu güdümlü olmayan “Future and Emerging Technologies (FET)”, “Marie Sklodowska Curie Actions”, “Research Infrastructures”, “Innovation in SMEs”, “Europe in a Changing World”, “Spreading excellence widening participation”,” Science with and for Society” gibi alanları da seçebilirsiniz.

H2020 alt alanlarına ilişkin seçimlerinizi tamamladıktan sonra H2020 programına ilişkin yatay konulara (H2020 cross-cutting issues) dair seçim yapınız.

Akabinde “Open Keywords” kısmında çalışma ve ilgi alanlarınızı en iyi yansıtan anahtar kelimeleri belirtmeyi unutmayınız. Bunu yaparken ilgilendiğiniz alanların çalışma programlarını inceleyerek anahtar kelimeler belirleyebilirsiniz. Böylelikle seçim şansınız artacaktır.

Hakemlik kaydı gerçekleştirildikten sonra size sağlanan aday numaranızı (EX ile başlayan) ve aşağıda belirtilen bilgileri horizon2020@tubitak.gov.tr adresine iletmeniz durumunda hakem olarak seçilmenize katkı sağlayabilecek girişimlerde bulunulması mümkün olabilecektir.

 

Candidate Number                                                       

Family Name                                                                                            

First name                                                                              

Title                                                                               

Organization                                                            

E-mail address                                                                      

Research area or group of research areas                                  

 

Başarı ve iyi çalışmalar dileklerimizle,

Horizon 2020 Ulusal Koordinasyon Ofisi

TÜBİTAK