Atılım Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı aşağıda detayları belirtilen kapsam ve standartlarda Klinik Psikoloji eğitimi eğitimi vermeyi ve uluslararası mesleki standartlarını karşılayan klinik psikologlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Programın eğitim dili İngilizcedir.

Tüm dünyada kabul gören bu standartlara göre Klinik psikoloji, hafif, orta, şiddetli, kronik ya da karmaşık sorunları ve psikolojik bozuklukları anlamak, önlemek ve azaltmak için kuram ve uygulamayı bütünleştiren, bilime dayalı bir uzmanlık dalıdır (https://acpa.org.au/what-is-a-clinical-psychologist/). Diğer bir değişle klinik psikoloji insanın işlevselliği ile bilimsel ve kuramsal bilginin uygulama alanıdır. İnsanın işlevselliği hem sorunlar ve çözümlerini, hem de insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal iyilik halini kapsamaktadır (https://cpa.ca/sections/clinicalpsychology/). Klinik psikoloji, “Psikolojinin, bireyler ve aileler için sürekli ve kapsamlı zihinsel ve davranışsal sağlık sağaltımı sağlayan uzmanlık alanı” olarak tanımlamaktadır. Klinik psikoloji, araştırmaya dayalı uygulama; bireylere, gruplara, kurumlara ve topluluklara danışmanlık/konsültasyon hizmeti verme; eğitim, öğretim ve süpervizyonu içerir. Klinik psikoloji, ciddi psikopatolojiyi de kapsadığından, psikoloji disiplinin diğer alt dalları yanında, psikoloji dışındaki ilgili disiplinlerden de kapsamlı ve bütünleşik bilgi ve becerileri zorunlu kılmaktadır. Klinik psikoloji tüm yaşları, bireysel ve çoklu farklılıkları; toplumun aile gibi alt sistemlerini kapsar (APA, https://www.apa.org/). 

Dokümanı indirmek için görsele tıklayınız.

Klinik psikoloji, tüm sosyal, kültürel ve etnik gruplardan gelen birey ve ailelere yaşam boyu hizmet sağlar. Klinik psikologların sunduğu hizmetlerin konuları; zihinsel, duygusal, psikolojik, sosyal ve davranışsal uyum sorunları, engellilik ve hafiften daha şiddetliye değişen psikopatoloji olarak tanımlanmaktadır. (APA,https://www.apa.org/, CPA, https://cpa.ca/). Klinik psikologların, çalışma alanlarına özgü çeşitli işlem ve prosedürleri yürütme becerisine sahip olmaları gerekir. Klinik psikologların gerçekleştirdiği dört temel işlem bulunmaktadır. Bunlar: değerlendirme (görüşme, davranışsal değerlendirme ve psikolojik testleri uygulama, puanlama ve raporlama); 1-3 basamakta müdahale (birey, grup ve ailelere klinik hizmetler); danışma/konsültasyon (disiplin içi ve diğer ruh sağlığı uzmanları ve kuruluşları içeren disiplinler arası) ve araştırma (konusunda bilimsel araştırma yapabilme ve literatürü takip edebilme). Atılım Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı, ileri düzeyde bilgi ve beceri gerektiren bir uzmanlık alanı olan klinik psikolojinin, dünyada kabul görmüş, alana özgü bilimsel ve uygulama esaslarını temel alan bir eğitim anlayışına sahiptir. 

  • Mezunlarımızın aşağıda belirtilen bilgi ve becerileri edinerek programı tamamlamaları hedeflenmektedir. 
  • Psikopatoloji, tanılama, tanımlama ve müdahale bilgisi. 
  • Sağlam bir psikopatoloji bilgisi üzerine inşa edilmiş, yaşam boyu psikolojik sağlık ve psikolojik rahatsızlık bilgisi.
  • Psikolojik testleri uygulama, puanlama, raporlama ve diğer kişilik testleri ile entegre edip sentezleyebilme bilgi ve becerisi.  
  • Ciddi ruh sağlığı bozuklukları ve hastalıklarında, diğer ruh sağlığı uzmanları ve ruh sağlığı kuruluşları ile birlikte çalışma, danışma ve yönlendirme bilgi ve becerisi. 
  • Klinik psikoloji alanında bilimsel araştırma yapabilme ve klinik psikoloji alanında yapılmış bilimsel araştırma sonuçlarını kritik değerlendirebilme bilgi ve becerisi. 

Haberler

Etkinlikler

Akademisyenlerimizin katılımıyla TÜBİTAK ARDEB projeleri deneyim paylaşımı etkinliği

Mühendislik Fakültesi
KEMAL ZAİM KONFERANS SALONU
13 Kasım 2024, 14:00 - 15:00

Kamu Harcamalarına Yönelik Olarak Yeni Reform Önerilerinin alanında uzman isimler tarafından sunulacağı bu kıymetli panelimize ilgilenen herkesi davet etmekten mutluluk duyarız...

Maliye
Lamia Ergenekon Salonu (Kırmızı Salon)
11 Kasım 2024, 10:00 - 12:30

KONFERANS TARIMDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE SU KAYNAKLARI KONFERANSI 6 KASIM ÇARŞAMBA GÜNÜ SAAT 14:00'DA GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR.

İşletme
Cengiz Yenerim Salonu (Mavi Salon)
06 Kasım 2024, 14:00 - 15:30

Değerli Kullanıcılarımız; Bilgi birikimlerinizi desteklemek, e-kaynak kullanımlarınızı arttırmak ve yayın süreçlerinize katkı sağlamak amacıyla düzenlediğimiz TANITIM GÜNÜMÜZE DAVETLİSİNİZ!

Kadriye Zaim Kütüphanesi
ATILIM ÜNİVERSİTESİ KADRİYE ZAİM KÜTÜPHANESİ FUAYE ALANI
31 Ekim 2024, 10:00 - 17:00

Hukukta İhtisas Topluluğu

Kültürel ve Sosyal İşler Müdürlüğü
Orhan Zaim Konferans Salonu
24 Ekim 2024, 14:30 - 16:30

ICM385 | Tasarım Konuşmaları Seminer 03 / ÇALIŞTAY Araş. Gör. Sema Taştan | “barınma birimini sembolik düşünmek” 23 Ekim 2024 / 09:30 GSTMF B Blok 1022 Konferans Salonu / B1004

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
1022-B1004
23 Ekim 2024, 16:07 - 16:07

ICM385 | Tasarım Konuşmaları Seminer 03 / ÇALIŞTAY Araş. Gör. Sema Taştan | “barınma birimini sembolik düşünmek” 23 Ekim 2024 / 09:30 GSTMF B Blok 1022 Konferans Salonu / B1004

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
1022-B1004
23 Ekim 2024, 16:07 - 16:07

Küresel Su Krizi: Sürdürülebilir Çözümler İçin Girişimler ve Birleşmiş Milletler Programları

Mühendislik Fakültesi
Kemal Zaim Konferans Salonu
23 Ekim 2024, 14:30 - 15:30

25 Ekim 2024 Cuma günü saat 10.00’da Dr. Öğretim Görevlisi Sinem Çınar Kalenderoğlu tarafından Kemal Zaim Konferans Salonunda “Görünenin Ötesinde Mimarlık: Mekansal Organizasyon Sistemleri” başlıklı konuşma gerçekleştirilecektir. 

Mimarlık Bölümü
Kemal Zaim Konferans Salonu
23 Ekim 2024, 13:30 - 13:30

Bilim İnsanı Olmak ve Lisans Döneminde Ar-Ge

Atılım Üniversitesi
Orhan Zaim Konferans Salonu
22 Ekim 2024, 15:00 - 17:00