Demet Sabancı Çetindoğan Üniversitemizdeydi
28.05.2013

Atılım Üniversitesi öğretim görevlisi Sevinç Engin tarafından verilen “Liderlik Teorileri ve Uygulamaları” kapsamında düzenlenen “Liderlik ve Yenilikçilik” konulu konferansın konuğu DEMSA Grup Yönetim Krl. Başkan Yrd. Demet Sabancı Çetindoğan’dı.

Konferansa katılanlara hitaben yaptığı konuşmada liderliğin daha çok siyasete mal edilmiş bir kavram olduğunu ifade eden Çetindoğan, “Liderlik, çoğu zaman liderin elde ettiği başarıya ve bu başarıya giderken uyguladığı özgün yöntemlerin doğurduğu sonuçlara bağlı olarak olumlu ya da olumsuz değerlendirilen bıçak sırtı bir kavram. Ama ister istemez insanda uyandırdığı duygu -siyasi terminolojiyi kullanarak söylemek gerekirse- tek adamlık… Bu yalnızca bizim siyasi kültürümüzde böyle değil. Dünya tarihi böyle karizmatik liderlerle dolu. Kimisini çok iyi hatırlıyoruz ama kimisinin adını bile anmak istemiyoruz” diye konuştu.

Tek adam olmanın öyle kolay bir şey olmadığını dile getiren Çetindoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sizi tek adam haline getirebilecek bir özelliğiniz olması gerekiyor. Bu özellik sadece baskıcılık da olamaz. Siyasi tarih ne baskıcı liderler gördü ama onlar uyguladıkları her türlü baskıya rağmen kitleleri bir şemsiyenin altında toplamayı başaramadılar. Biz liderliğin olmazsa olmazlarını aramak için yola çıktık. Siyasi liderlikle söze başladık, çünkü liderlik daha çok bize bunu çağrıştırıyordu. Ama buradan şunu çıkarabiliriz. Sonuçta insanların sizi hatırlamasının ve tarihin sizi yazmasını sağlamanın yolu başarıdan geçiyor. Somut, ölçülebilir. Genel kabul gören bir başarı ortaya çıkarmalısınız. Ne kadar güçlü, ne kadar özgün, ne kadar yetenekli olduğunuz değil, bunların sonucunda ne kadar başarı ortaya koyduğunuz önemli.


Liderliğin bıçak sırtı bir kavram olduğunu belirten Çetindoğan, şunları söyledi: “Biz liderliğin olmazsa olmazlarını arama çabası içindeyiz. Toplumsal önderlerin tercihleri bizleri de etkiliyor. Onların bizlerde oluşturdukları olumlu algı bunu sağlıyor. Sanatta da tercihleriyle, duruşuyla bizlere örnek olan lider isimler vardır. Yaşar Kemal, içinde yaşadığı toplumu genlerine kadar tanıyan birisi. Kitleyi tanımayı liderlik olgusunun hanesine yazabiliriz.” Liderliğin seçilmiş insanlara atfedilmemesi gerektiğini vurgulayan Çetindoğan konuşmasına şöyle devam etti: “Bu salonda da liderlik özelliğini taşıyan insanlar vardır. Kendinizi yeteri kadar tanıyorsanız içinizdeki liderlik ruhunu ortaya çıkarabilirsiniz. Bir kez dokunulduğu andan itibaren artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz. Sihirli bir kelime olan inovasyon sadece milyar dolarlık yatırımlar değildir. Herkes yenilikçi olabilir. Önemli olan kendi iradenizi ortaya çıkarabilmenizdir. Çalışkan, planlı, yenilikçi, açık görüşlü olursak başarı kaçınılmazdır. İnsanın kendine yenilmesi en kötü yenilgidir. Eğer kendime koyduğum kuralları çiğnersem, başkaları için nasıl kural koyarım.

Kanaat önderleri var mesela. Bunlar toplumsal liderler. Onların izlediği yol, onların tercihleri bizim tercihlerimizi etkiliyor, hatta belirliyor. Onlar da birer lider ama biz onları sahip oldukları siyasi güçten dolayı değil, oluşturdukları olumlu etki alanlarından dolayı takip ediyoruz. Örneğin modayla ilgilenen bir sürü isim var ama birkaç kişinin görüşleri toplumunun tamamının modayla ilgili tercihlerini belirleyebiliyor. Konuyu daha somut anlatabilmek için aslında isim vermek lazım. Aklımda Ajda Pekkan var mesela. Ajda Pekkan’ı 70’li yıllardan bu yana izliyoruz. Son 40 yıldır her gününü göz önünde yaşayan bu sanatçı bir kez bile toplumun ortalama tercihlerinin gerisine düşmedi. Ne yaptıysa izlendi, takip edildi. Bu kolay bir şey değil. Yalnızca giyim tercihleriyle bunu açıklayamayız. Ajda Pekkan 40 yıldır bizim hayatımızda varsa bunun sebebi onun lider karakteridir. Onun liderliğini belirleyen değer yenilikçiliğidir. Bu yenilikçi yaklaşımı sürekli kendini yenilemek olarak bir kenara not edelim” dedi.

İçinde yaşanılan toplumu, kitleyi tanımayı ve doğru açıklayabilmeyi de liderlik hanesine yazmak gerektiğini altını çizen Demet Sabancı Çetindoğan “Liderlik” kavramının teknolojide de çok sık kullanıldığını belirtti. “Nasıl oldu da böyle bir marka oldu apple?” diye soran Çetindoğan, “Herkesin hayal ettiği ama hayata geçiremediği bir yeniliği ete kemiğe büründürdü. Bir hayali gerçek kıldı. Bunun arkasında nasıl bir emek var onu anlamaya çalışmak lazım. Bu beş benzemez denklemi Steve Jobbs’ın nasıl kurduğunu anlarsak liderliğin kodlarına yaklaşırız.

Ticarette, sanatta ve aslında siyasette bu irade belirleyicidir. Ben üst düzey yöneticilerimize şunu söylerim ‘Arkadaşlar bana iyi fikirlerle gelirken, çalışma programınızla gelin.Aslında hepimiz bizi başarıya götürecek yolu biliyoruz. Çalışkan, planlı, yenilikçi, cesur, bilgili, açık görüşlü, olursak başarı kaçınılmaz. İyi hadi kolaysa gel hepsini ol. Kolay değil tabii ki, insanları buna hazırlayan koşullar var.” ifadelerini kullandı.

Konferans soru cevaplar ve Rektör Sn. Prof. Dr. Abdurrrahim Özgenoğlu’nun Sn.Demet Sabancı Çetindoğan’a plaket takdimi ile sona erdi.