Atılım Üniversitesi Kadriye Zaim Kütüphanesi Yeni Binasında Öğrencilerle Buluşuyor
07.03.2013
Yeni binasında hizmete başlayan Atılım Üniversitesi Kadriye Zaim Kütüphanesi hafta içi 09.00-20.00 ve Cumartesi günleri 10.00 – 17.00 saatleri arasında mensuplarımıza hizmet veriyor. Kullanıcı merkezli tasarlanmış, öğrencilerin kendilerini evde hissedecekleri, sanatın ve bilimin içiçe olduğu yaşayan bir kültür merkezinde tüm Atılım Üniversitesi mensuplarını buluşturmak üzere Kütüphane Müdürlüğü yeni binasında kapılarını herkese açıyor.
Dört kattan oluşan yeni kütüphane binasında, giriş katında danışma ve reserve kitaplar ile yeni gelen kitaplar sergilenirken, danışma hizmetleri de bu katta bulunuyor.. Kullanıcılar shelf-check aracılığı ile veya kütüphaneciye başvurarak ödünç kitap alabilirken, ödünç aldığı kitabı teslim edebiliyorlar.
Shelf-Check sisteminde, artık kitabın arkasına imza atma yada görevliye isim kaydettirme gibi işlemlerle uğraşmadan,alınmak istenilen kitabın barkodu bu sisteme okutularak, sistem bilgiler kayıt edilecek ve birkaç saniye içerisinde kitap ödünç alınabiliyor ya da iade edebiliyor.
Birinci ve ikinci katlarda ise konularına göre düzenlenmiş kitaplar bulunmakta. Birinci katta sosyal bilimler, ikinci katta süreli yayınlar ve fen bilimleri kitapları yer alıyor. Açık alanlar dışında, öğrencilerin çalışabileceği hatta öğretim üyelerinin seminerler yapabileceği her biri on kişi kapasiteli seminer odaları, bunun yanında akademisyenlerin özel araştırma yapabilmeleri için tek kişilik çalışma odaları da mevcut.
En üst katta ise “Ankara Dijital Kent Arşivi”, “Üniversitemiz Kurumsal Arşivi” ve “ Medya Merkezi” bulunuyor. Ankara Dijital Kent Arşivi ve Üniversitemiz Kurumsal Arşivi, Türkiye’de ilk defa Atılım Üniversitesi Kütüphanesi tarafından 2005 yılında hayata geçirildi.
Ankara Dijital Kent Arşivi biriminde, Ankara ile ilgili basılı materyallerin yer aldığı salon ve dijital ortamdaki belgeler bulunmakta. Atılım Üniversitesi Kurumsal Arşivi’nde ise, üniversitemiz tezleri, üniversitemiz yayınları ile yine üniversitemizde gerçekleştirilen tüm konferansların video görüntüleri, konferans metinleri ve fotoğraflar dijital ortamda saklanmakta. Ayrıca yine bu katta bulunan Medya Merkezi’nde film izlenip ardından ders yapılabilecek seminer odaları hizmete açık olup, kullanıcılarımız buralarda istedikleri saatte film izleyebilecek, müzik dinleyebiliyorlar.
Tüm bu çalışmaların yanısıra, sergi ve konferans salonu da yeni kütüphane binasında yer alıyor. Burada, öğrencilerimizin derslerinde veya kişisel olarak ürettikleri ürünlerini kütüphane sergi salonunda sergilemelerine imkan vermek ve onlarla söyleşiler düzenlemek Kütüphane Müdürlüğü’nün hedefleri arasında. Kitapları yayınlanan öğretim üyelerimiz, başarılı öğrencilerimizle söyleşiler düzenlenmesi planlanırken; yazarlar ve sanatçılarla kullanıcılarımızı buluşturmak da gelecek hedefleri arasında yer alıyor.