Atılım Üniversitesinden Türk Sanayisinin Gelişimi İçin 32 Milyonluk Dev Yatırım
28.01.2013
Atılım Üniversitesi ve Kalkınma Bakanlığı tarafından Atılım Üniversitesinin İncek kampüsünde kurulan Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi (MŞMM) metal şekillendirme üzerine hizmet veren benzerleri arasında Avrupa’daki en büyük ve ülkemizdeki ilk ve tek kurum olma özelliğini taşıyor.
2010 yılında hizmete başlayan MŞMM için ilk aşamada Atılım Üniversitesi öz kaynaklarından 6.538 bin TL, DPT tarafından ise 5.910 bin TL tutarında kaynak aktarıldı. Yaptığı hizmetlerle Kalkınma Bakanlığından tam destek alan Merkez için altyapının zenginleştirilmesine yönelik olarak 2012 yılında ise 12 milyon TL tutarında bir kaynak daha sağlandı. Ülke geleceğine hizmet edecek önemli noktalara yaptığı yatırımlarla öne çıkan Atılım Üniversitesinin buna ilave olarak 8 milyon TL ek masraf taahhüdü ile toplamda yapılan yatırım 32 milyon TL’yi buldu.
Neden Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi?
Metal şekillendirme konusunda yatırım yapma kararı alarak ülkemizde bu konuda gelişimi ve ilerlemeyi arttırmayı amaçladıklarını belirten Atılım Üniversitesi Mütevelli Heyeti, eğitim kurumlarının teknopark kurmak gibi kolay ve gelir getirebilecek yatırımlar yerine ülke geleceğine katkı sağlayacak alanlara yoğunlaşması gerektiğini ifade ediyor.
Metal Şekillendirme Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Atılım Üniversitesi Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi yetkilileri metal şekillendirmeyi şöyle tanımlıyor: “Çevreci, seri, işlenen parçanın özelliklerini iyileştiren bir dizi işlem ile metalin eritilmeden ve üzerinden talaş formunda malzeme kopartılmadan, şekilli kalıplar arasında yoğrularak, temel bir şekilden fonksiyonel bir şekle büründürülmesi.”
Uzmanların verdiği bilgiye göre metal şekillendirmede uygulanan farklı yöntemler var. Bunlardan biri günlük hayatımızı kolaylaştıran otomobillerde sıkça kullanılıyor. Haddelenerek kalınlığı yaklaşık bir milimetreye kadar indirilen sac malzemenin, oda sıcaklığında “derin çekme” işlemleriyle, araç kaportalarındaki işlevsel ve albenili parçalara dönüştürülmesi en yaygın uygulanan metal şekillendirme işlem zinciri.
Bir diğer yöntem olan “çubuk çekme” işlemiyle istenilen çap ölçüsüne getirilen çubuk malzemenin, dövme işlemiyle somun, cıvata, biyel kolu, istavroz dişlisi gibi parçalara saniyeler içinde dönüştürülmesi bu yöntemin klasik örneklerinden biri.
Birçok yerde kullanılan alüminyum profiller ise eriyik malzemeden değil, yüksek sıcaklıkta ekstrüzyon işlemiyle şekillendirilen katı malzemeden üretiliyor.
Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi Kalkınma Müsteşarlığı Tarafından Örnek Olarak Gösteriliyor...
17 Ocak 2013’te Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında gerçekleştirilen Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı’nda, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarlığı tarafından yapılan sunumlarda, desteklenen 100’ün üzerindeki araştırma merkezi arasında yönetim yapılanması ve faaliyetleri açısından MŞMM’nin örnek alınması gerektiği vurgulandı.
MŞMM, Üniversite ve Sanayi İşbirliğinin Canlı Örneği:
Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezindeki 15 kişilik yönetim kurulunun %60’ı, önde gelen metal şekillendirme firmalarının temsilcilerinden oluşuyor. Diğer üyeler ise çeşitli üniversitelere ve araştırma kurumlarına mensup akademisyenler, yani tamamı konusunda uzman isimler. Ayrıca konusunda dünyaca ünlü yabancı akademisyenlerden oluşan Danışma Kurulu, MŞMM’nin adımlarına ışık tutuyor.
Tüm Projeler Sanayinin Hedefleri İle İlgili…
MŞMM proses inovasyonu, simülasyon ve doğru malzeme karakterizasyonu ile bilgiye dayalı üretim, katma değeri yüksek ürünlerin ve malzemelerin şekillendirilmesi ile ilgili çevreci ve enerji tasarruflu ürün ve üretim yöntemlerine yönelik araştırma yapıyor ve sonuçlarını sanayinin yararına sunuyor. MŞMM, proje konularını sanayinin sorunlarından ve hedeflerinden alarak tüm tez vb. çalışmalarını sanayi yararına gerçekleştiriyor. Merkez kendi alanında önemli yeri olan TOFAŞ, TAI, Renault, TUSAŞ, BOSCH, MAN ve ORS gibi kurum ve kuruluşlarla yapılan çalışmalarla ülkemize hizmet verirken aynı zamanda sektöre uzman personel yetiştirerek bu alanda da katkı sağlıyor.