Atılım Üniversitesi'nin 15. Kuruluş Yıldönümü Kutlandı
18.11.2011
Atılım Üniversitesi'nin 15. Kuruluş Yıldönümü Kutlandı
Atılım Üniversitesi’nin kuruluşunun 15. Yılı Etkinlikleri kapsamında Ayla Erduran Konseri ve Ödül Töreni 17 Kasım 2011 Perşembe günü Orhan Zaim Konferans Salonu’nunda gerçekleştirildi.
Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu ve Mütevelli Heyet Başkanı Yalçın Zaim ödül töreni ve konser öncesinde açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler.
Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, “üniversiteler tarih boyunca ileri düzeyde eğitim-öğretimin, uzmanlığın, araştırmanın ve gelişmenin merkezi uzmanlığın, araştırmanın ve gelişmenin merkezleri olmuştur, hayata hazırlanan her birey ancak eğitimini, özellikle de üniversite eğitimini, tamamladıktan sonra toplumsal ve beşeri gelişmişliğin bir neferi olmaya aday olabilmiştir” diyerek sözlerine başladı. “Günlük hayatın her alanında, bir iş başvurusu yaparken de, evlilik ritüellerinde de, bir dost meclisinde de bireysel gelişimin bir ölçüsü olarak üniversite eğitimi öne çıkmaktadır” diyen Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, “tıpkı bireyler gibi, toplumlar da, içinde bulundukları dönemin değişimlerini anlamaya çalışırlar, çeşitli alanlarda yaşanan bu değişimleri de ilk tanımlayan her zaman akademi dünyası olmuştur” dedi. Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, “kendini eğitime adamış bir ailenin mensubu olan Sayın Yalçın Zaim tarafından bundan 15 yıl önce kurulan Atılım Üniversitesi, bireyin ve toplumun gelişimine odaklı bir eğitim kurumudur; akademik ve idari personeli ile, mensubu olduğumuz Atılım Üniversitesi, öğretim elemanı ve öğrenci kimliklerine sahip iki ayrı topluluktan oluşan akademinin yüzlerce yıldır sahip olduğu topluma hizmet için hazırlanmak ve toplumun önünde olmak misyonuna hizmet etmek için vardır” dedi.
“15 yıllık kısa bir sürede iddialı bir yükseköğretim kurumu haline gelmeyi başardık” diyen Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, “yaptırdığımız bir araştırma sayesinde gururla öğrendik ki, Atılım Üniversitesi mezunlarının yüzde 92’si bir işte çalışıyor veya bir iş sahibi,
takdir edersiniz ki, bu oran, 15 yıllık bir üniversite için çok iyi bir başarıdır” dedi. “İstihdam oranı aynı zamanda, Atılım Üniversitesi’nin yerleştirmeye çalıştığı eğitim-öğretim anlayışının ne kadar doğru ve yerinde olduğunu, öğrencilerine önemli fırsatlar sunduğunu da net bir biçimde göstermekte” diyen Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, “üniversitelerin neredeyse işsizlik sigortası gibi çözümler ortaya koymaya kalktığı bir dönemde, Atılım Üniversitesi mezunlarının yüzde 92 oranında iş sahibi olduğunu görmek, eminim hepimize yarınlarla ilgili olarak güç ve moral vermektedir” dedi. Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerinde de yerini bulan, “fikri hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmek” elbette büyük bir ülkü olarak çalışmalarımızın temelini oluşturmaktadır diyen Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu,
ancak, fikren hür, vicdanen hür olarak yetişecek bireyler, başarılarını yine kendi çabalarına ve kararlılıklarına borçlu olacaktır, burada en büyük sorumluluk, gençlerimize düşüyor dedi.
Dünyayı etkisi altına alan ve hemen her gün tartışılan arap baharı gibi olaylar, “occupy wall street” sloganıyla yayılmaya başlayan protestolar göstermektedir ki, bireyler kalın çizgilerle çevrilmiş bir dünyanın içinde piyon olmayı reddetmektedirler diyen Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, Atatürk’ün söylediği fikri hür, vicdanı hür nesiller yetiştirme hedefi, burada daha da önem kazanmaktadır dedi.
Sorumlu ve başarılı olmanın bedeli ölçülemez değerde olduğunun altını çizen Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, Atılım Üniversitesi’ne işte bu düşünceyle ve bu anlayışla hizmet etmek hepimizin bir numaralı sorumluluğu olmalıdır dedi.
Atılım Üniversitesi’nin eğitim sisteminde kullandığı yeniliklere de dikkat çeken Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, Moodle isimli dünyaca kullanılan bir ders yönetim sisteminin kullanımıyla birlikte başlatılan ve adına Atılım’da “mobil eğitim” dedikleri proje ile aktif eğitim yöntemlerini uyguladıklarını; böylece öğrenci öğreniminin önemli derecede arttırılacağını ve öğrenmeyi bilen, araştırıcı, yaratıcı ve girişimci öğrenciler yetiştirme hedeflerine katkıda bulunulacağını ifade etti. Lisans Araştırma Projeleri programımızdan bahseden Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, LAP Programı öğrencilere ders dışında veya derslerde araştırma olanakları sağlamak için destek sağlamaktadır, birkaç türde olan bu programda, ders dışı projelerde çalışan öğrencilere burs da verilmektedir dedi. Programda geçen yıl 50 kadar öğrenci araştırma bursu aldı, bu yıl ise 70 kadar öğrenci araştırma bursu alacak bilgisini aktaran Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, lisans eğitimine devam eden öğrencilerimize araştırma kültürü aşılayarak, ülkemizin gerek duyduğu araştırmacı nesillerin yetişmesine katkı sağlamaktayız dedi. Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu ayrıca; Atılım Üniversitesi’nin İz Bırakan 50 Öğrencisi
“Başarıyı Paylaşım Programı”, “ALP Programı”, “BAP Programı” ve “Hayata Atılım” projelerinden de söz ederek, her geçen gün, öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımız için çok daha iyi koşullar ve fırsatlar sunmak amacıyla bütün gayretimizle çalışmaya devam ediyoruz dedi.
Mütevelli Heyet Başkanı Yalçın Zaim, konuşmasının başında Resim ve Heykel Müzesinin tarihi salonunda kutlanan 10. yıl töreninde “bir rüya idi ve gerçekleşti” diyerek tarif ettiği günü ve ikinci 10 senenin büyük bir rekabet içerisinde geçeceğini söylediğini hatırlatarak, 1997 senesinde 15 olan vakıf üniversitesi sayısı 10. senemizin sonunda 25’e şimdi ise 15. senemiz olan 2011 yılında bu sayı 62’ye yükselmiştir, Devlet üniversitesi sayısı ise 103’tür dedi. Çok hızlı oluşan bu rekabet ortamı, doğal olarak, etrafı toz duman içinde bıraktı, Kim iyi?, Kim kötü?, bunu belirlemenin kriterleri ne?, bu soruların cevabı çok net değil diyen Yalçın Zaim, eğitim uzun soluklu bir iştir ve neticeleri çok uzun seneler sonra alınır; çünkü eğitim sürecinin sonunda diplomadan başka elde tutulabilen başka bir şey yoktur, okulların başarı seviyeleri ise ancak mezunlarının hayattaki başarılarının senelerce halkın dilinde dolaşması ile belirlenir dedi. Yalçın Zaim, fiziki ortamı tamamlamanın artan rekabet ortamında mücadele edebilmek için birinci koşul olduğunun altını çizerek, 2012 yılında fiziki mekanların yapımında sona yaklaşmış olacağız dedi. İkinci koşulun ise kaliteli eğitim olduğunu söyleyen Yalçın Zaim, eğitim kalitesi için mücadelemiz devam etmekte ve edecektir de, burada öncül öğe akademik kadrodur diyerek Atılım Üniversitesi akademik kadrosunun niceliksel yönünü aktararak öğretim üyesi başına düşen öğrenci oranının 10’nun altında olduğunu ifade etti. Üçüncü koşul araştırma üniversitesi olabilmek diyen Yalçın Zaim, en önemli adım Atılım Üniversitesi öğrencilerinin bu işe dahil edilmesiydi, senede 500 den fazla öğrenci muhtelif araştırma projelerinde çalışmaktadır, kuruluşumuzdan bugüne kadar bitirme projeleri hariç çeşitli branşlarda 8 milyon dolar değerinde proje gerçekleştirildi dedi.
Artan rekabet ortamında diğer kriterler olarak sıraladığı verilen burslar, yetiştirilen akademisyen sayıları ve uluslararası sıralamada bulunulan yer olduğunu aktaran Yalçın Zaim, Dünyadaki 20.000’den fazla olan üniversiteler arasında, yerimiz 1500. sıra ile 2500. sıra arasında değişmektedir, Türkiye üniversiteleri arasındaki yerimiz ise 165 üniversite arasında 53. sırada, sayıları 62 olan vakıf üniversiteleri arasında ilk 10 arasındayız dedi.
Atılım Üniversitesi’nin aynı zamanda üretim yapan bir üniversite olduğunu söyleyen Yalçın Zaim bunun ilk denemesinin Metal Şekillendirme Mükemelliyet Merkezi olduğunu, herhangi bir kişinin veya firmanın veya başka bir müessesenin mazisiyle ve parasıyla kurulmayan Atılım Üniversitesi’nin kendi tarihini kendisinin yazmakta olduğunu söyledi.
Yalçın Zaim sözlerine son vermeden önce “Üniversitemizin önümüzdeki 10 senedeki hedefi yalnız iyi eğitim değil; Türkiye çapında araştırma ve üretim yapan üniversite olabilmektir” dedi.
Atılım Üniversitesi’nde 10. yılını dolduranlara verilen plaket ve ödül töreninin ardından keman sanatçısı Ayla Erduran ve piyanist Birsen Ulucan konserlerini vermek üzere sahne aldılar. Kemancıların duayeni olarak nitelendirilen Ayla Erduran ve değerli piyanist Birsen Ulucan klasik müziğin önemli eserlerinden örnekler seslendirerek dinleyicilere unutulmayacak bir konser sundular.
Konser sonrasında Hukuk Fakültesi Orhan Zaim Fuayesi alanında verilen kokteylin ardından program sona erdi.