Atılım Desteğiyle İTÜ'de Uluslararası NDT Sempozyumu
25.05.2011

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Güneş, Atılım Üniversitesi

Malzeme ve Yapıların Hasarsız İncelenmesi Uluslararası Sempozyumu (NDTMS-2011) ilk kez 15-18 Mayıs 2011 tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde toplandı. Organizasyonu Uluslararası İnşaat Malzeme, Sistem ve Yapı Laboratuvarları ve Uzmanları Birliği (RILEM) ile ortak yapılan ve Amerikan Hasarsız Test Birliği (ASNT) tarafından sponsor desteği verilen sempozyum, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT, A.B.D.), BAM (Almanya), Edinburgh Üniversitesi (B.K.), Stuttgart Üniversitesi (Almanya), Münih Teknik Üniversitesi (Almanya), Milan Politeknik (İtalya) gibi birçok prestijli akademik ve araştırma kurumunun bilimsel desteği ile gerçekleşti. Ülkemizden başta Atılım Üniversitesi olmak üzere birçok üniversite sempozyuma bilimsel ve sponsor desteği verdi. Dünyanın dört bir yanından uzman, araştırmacı ve uygulamacıların geniş katılım sergilediği NDTMS-2011, hasarsız muayene konusunda en ileri araştırma ve uygulamaların yansıtıldığı bir zemin oldu.

Hasarsız inceleme (NDT) ve değerlendirme (NDE) genel anlamda malzeme veya yapıya kaydadeğer bir hasar vermeyen teknikler kullanarak bazı fiziksel malzeme özelliklerinin belirlenmesi veya malzeme/yapı içindeki bazı aykırılıkların varlığının ve yerinin tespit edilmesi olarak tanımlanabilir. Tüm dünyada mevcut mühendislik yapılarında görülen dayanıklılık problemlerinin verdiği kaygılar ve yapı malzeme ve sistemlerinin durum tespitine duyulan gereksinim, hasarsız test ve inceleme tekniklerinin geliştirilmesi ve uygulanmasını bir gereklilik haline getirmektedir. NDT metotlarının mühendislik uygulamaları ile ilgili araştırma etkinliklerinin 60 yılı aşkın bir süredir devam etmesine rağmen ilk zamanlardaki araştırmalar genellikle metal malzeme ve elemanlar üzerine yoğunlaşmıştır. NDT ile ilgili alanlarda kaydedilen teknolojik gelişmeler ve buna paralel olarak mühendislik yapılarındaki sayısal artış üzerine yapıların onarımı ve güçlendirilmesi kararlarına dayanak teşkil etmek üzere kalite kontrolü ve durum tespiti için NDT metotlarının kullanılmasını istenir hale gelmiştir.

     

Betoscan Multisensor Platform (sol) ultrason kalınlık ölçümü ve sonuçları (sağ) (www.betoscan.bam.de)

Metalürji, tıbbı tanılama, havacılık ve uzay endüstrisi ile jeofizik uygulamalarında kullanılagelen birçok NDT teknikleri uyarlanıp daha da geliştirilerek inşaat malzeme ve yapılarının durum tespitinde kullanılmaya başlanmıştır. Yapı ve malzemeler için kullanılan NDT tekniklerinde kaydedilen gelişmelere ek olarak bilgisayarların hız ve hafızalarındaki artış ve etkin görüntüleme algoritmalarının geliştirilmesiyle, NDT’den elde edilen sinyallerin işlenmesi yoluyla malzemelerin daha etkin karakterizasyonu ve malzeme içindeki aykırılıkların yer ve niteliklerini iki ve üç boyutlu olarak belirleyen görüntüleme uygulamaları mümkün olmuştur.

Spacetec tünel inceleme: lazer tarayıcı prensibi (sol) lazerli tünel tarama sonuçları (orta) lazer ve termografik görüntü üstüste (sağ) (www.spacetec.de)

Tüm bu gelişmeler çerçevesinde yeni fikirlerin ve etkin uygulama tekniklerinin geliştirilmesi gereği doğrultusunda NDTMS-2011 organizasyonu İTÜ’de yapılmıştır. Sempozyum inşaat ve diğer mühendislik alanlarında etkinlik gösteren mühendisler, araştırmacılar ve profesyoneller arasında NDT ile ilgili bilgi ve fikir alışverişine olanak veren bir forum oluşturmuştur. Bu sempozyumun ayırt edici bir özelliği yapı ve malzemelerin hasarsız incelenmesi konusunda en ileri gelişmeleri önde gelen uzmanlar tarafından sunulan makalelerle kayda geçmesinin yanısıra devam etmekte olan araştırma-geliştirme çalışmalarını ve uygulamacıların saha gözlemlerini bilgilendirici şekilde yansıtmış olmasıdır.

NDT/NDE çok çeşitli bilimsel disiplinleri, yaratıcı teorik ve deneysel teknikleri ve ileri sayısal modelleme ve görüntüleme uygulamalarını içeren disiplinlerarası bir alandır. Bu nedenle hem ilgili alanlar, hem de ar-ge ve uygulama arasındaki mevcut boşlukların doldurulması gerekmektedir. NDTMS-2011 bu boşlukların bir miktar kapanmasına katkı veren birleştirici bir tema teşkil etmiştir. Sempozyumda sunulmak üzere gönderilen özet ve bildiri sayısının fazlalığı, konunun önemini ve araştırmaların devamının gerekliliğini kanıtlamaktadır. Sempozyumda 36 ülkeden toplam 473 yazarın katkı verdiği 175 makale yeralmıştır. İki ciltlik sympozyum bildiri kitabı RILEM Bookseries olarak Springer tarafından yayımlanmaktadır. Böylesine çok uluslu ve geniş katılımlı bir sempozyumun derin tarihi, zengin kültürü ve Avrupa ile Asya’yı bağlayan eşsiz konumu ile bir Dünya şehri olan İstanbul’da gerçekleşmesi yerinde görülmüştür.

Sempozyum konuları şu şekilde organize edilmiştir: Yapı ve malzeme karakterizasyonu için NDT metotları; malzeme ve özelliklerinin belirlenmesi için NDT; metalik malzemelerin nitelendirilmesi için NDT; metal ve kompozitlerin hasarsız incelenmesi; NDT amaçlı teorik modelleme ve simülasyon çalışmaları; inşaat mühendisliği yapılarında NDT uygulamaları; geoteknik ve jeofizik NDT uygulamaları; yapı sağlığı izleme; tarihi yapı ve anıtların NDT ve değerlendirmesi; NDT planlama, uygulama, güvenirlik, standart ve yönetmelikler.

NDTMS-2011 düzenleme çalışmaları Prof. Dr. Oral Büyüköztürk (MIT, Başkan), Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir (İTÜ), Doç. Dr. Yılmaz Akkaya (İTÜ) ve Y. Doç. Dr. Oğuz Güneş (Atılım Üniversitesi) yönetiminde yürütülmüştür. Sempozyum, malzeme bilimi ve sürekli ortamlar mekaniğine katkıları yanında malzeme ve yapılar için hasarsız inceleme metotları geliştirilmesine dayanak teşkil eden temel çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci’ye (İTÜ) ithaf edilmiştir. Sempozyum sırasında Prof. Dr. Oral Büyüköztürk’e İnşaat Mühendisliği alanındaki katkıları nedeniyle İsviçre EMPA Laboratuvarlarını temsilen Prof. Dr. Urs Meier tarafından “Mirko Ros Altın Madalyası” takdim edilmiştir.

Sempozyuma Atılım Üniversitesi’nin sponsor desteği ve Dr. Oğuz Güneş’in Yerel Düzenleme Kurulu Eşbaşkanı ve bildiri kitabı editörü olarak yaptığı önemli katkılar yanında Atılım Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Burcu Güneş, Dr. Ayhan Gürbüz, Dr. Seda Yeşilmen ve Dr. Belgin İşgör makaleleri, katılımları ve oturum başkanlıkları ile katkılarda bulunmuş, öğrencilerimiz Halil İbrahim Andiç, Tutku Gözde Eren ve Burak Çakır sempozyum sırasında yaptıkları özverili yardımlarla göz doldurmuştur. Sempozyum açılışında Prof. Dr. Oral Büyüköztürk tarafından Provostumuz Prof. Dr. Hasan U. Akay’a Atılım Üniversitesi’nin verdiği kurumsal destek nedeniyle bir plaket takdim edilmiştir.

NDTMS-2011 organizasyonuna katkıda bulunan herkesin emeklerinin meyvelerini alacağına ve bu sempozyum ve bildiri kitabının uzun yıllar NDT bilimi, mühendisliği ve uygulamalarına katkıda bulunacağına inanıyoruz.

Kaynak

Büyüköztürk, O., Taşdemir, M.A., Güneş, O. and Akkaya, Y. (Eds.) (2011), Proceedings of the International Symposium on Nondestructive Testing of Materials and Structures, NDTMS-2011, 15-18 May 2011, Istanbul Technical University, Istanbul, Turkey, RILEM Bookseries, Springer, Dordrecht, The Netherlands.