Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Serdar Egemen Nadasbaş'tan Göç Temalı Sergi
26.06.2019
Atılım Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Serdar Egemen Nadasbaş, İzmir işgali zamanında ninesi Saniye Aydoğan’ın yaşadığı sıkıntıları ve zorunlu göç sürecini giysiler ile anlattığı “Kaç Saniye” sergisini, Ankara Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi (ANKÜSEV)’nde Ankaralı sanat ve moda severlerin beğenisine sundu.
Serdar Egemen Nadasbaş, ilk kişisel sergisini oluşturan giysi koleksiyonunu hayata geçirirken amacının geçmişi yeniden canlandırmak olmadığını, günümüzde de hala yüzyüze kaldığımız zorunlu göç olgusundaki çaresizliğe ve belirsizliğe dikkat çekmek istediğini belirtti. Nadasbaş açıklamasını şöyle sürdürdü: Sadece geçtiğimiz sene dünya genelinde 60 milyondan fazla insan zorunlu olarak göç etmek durumunda kaldı. Bu insanlık dramından yola çıkarak hazırladığım koleksiyonda, bu noktaya dikkat çekmek amacı ile giysileri yer ve amaçları dışında kullandım. Aynı zamanda koleksiyonun genelinde formsal ve dokusal yapıbozumlar gerçekleştirerek mülteci bireylerin yaşadıkları radikal ve yıpratıcı değişikliklere vurgu yapmak istedim. Temelinde zor koşulların ve imkansızlıkların bulunduğu bu koleksiyonda her parçayı,
temanın özüne sadık kalarak kullanılmış giysi ve tekstil ürünlerinden, atık ve parça kumaşlardan ürettim. Bu yaklaşımla, dışlanana her zaman kucak açan doğaya da bir nevi saygı duruşunda da bulunmaya çalıştım.”
Serdar Egemen Nadasbaş’ın kaleminden “Kaç Saniye Sergisi”
Kaç Saniye!
Ağır basan korkularının cesarete dönüştüğünde,
Ardında yanan koca bir şehri bırakarak düş yollara.
Her gidiş bir bitiş değil. Tıpkı her hoşçakalın bir veda olmadığı gibi.
Elbet dönersin bir gün doğup büyüdüğün topraklara.
Ayakların yalın, altında üstün üstünde altın.
Sıralaması karıştı, sağlaması tutmuyor hesabın.
Üstünde çamur, sırtında yük, burnunda kokusu var yanan şehrin.
Ne giydin, ne yedin, ne oldu cebindeki altın?
Hiç düşünme kaç Saniye!...