Tıp Fakültemizin Kurucu Dekanı Prof. Dr. Uğur Gönüllü Organ Nakli ile İlgili İHA’nın Sorularını Yanıtladı.
19.11.2018
Ülkemizde ilk organ naklinin 3 Kasım 1975’te gerçekleştirilmesi nedeniyle her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında Organ ve Doku Bağışı Haftası olarak anılan ve geçtiğimiz hafta farkındalık oluşturmak amacıyla sıkça gündemde yer alan konuyla ilgili olarak İHA tarafından Tıp Fakültemizin Kurucu Dekanı Prof. Dr. Uğur Gönüllü ile bir röportaj gerçekleştirildi.
Ülkemizde daha çok canlıdan nakil yapıldığını ve Güney Kore’den sonra dünyada ikinci sırada yer aldığımızı belirten Prof. Dr. Uğur Gönüllü, ülkemizde yapılan her 10 nakilden 7 ya da daha fazlasının canlıdan yapıldığını kaydetti.
Prof. Dr. Uğur Gönüllü, Türkiye’de 25 binden fazla insanın birtakım rahatsızlıklar nedeniyle organ nakli beklediğini belirterek, naklin olması için de organlarını bağışlayan insanların olması gerektiğini ifade etti. Gönüllü, "Bir hastanın beyin ölümü gerçekleştiyse onun organları birçok kişiye hayat verebilir, organ bağışında bulunmayı herkese öneriyorum" çağrısında bulundu.
Türkiye’de ilk olarak böbrek nakli ile başlayan süreçte karaciğer, kalp, akciğer ve bağırsaklar gibi organların naklinin yapıldığını aktaran Prof. Dr. Uğur Gönüllü, kalp kapakçığı, kornea, cilt ve yüz gibi dokuların da naklinin yapılabildiğini söyledi.
Prof. Dr. Uğur Gönüllü, "Ülkemizde hayatını kaydetmiş olanlardan çok fazla nakil yapılmıyor. Oysa diğer gelişmiş ülkelerde daha çok kadavradan nakiller fazladır. Türkiye dünyada canlıdan nakil yapanlar arasında Kore’den sonra ikinci sırada, en çok tecrübeye sahip ülkelerden biri. Gelişmiş ülkelerden birçok cerrah gelip bizim cerrahlarımızın bu nakillerini inceliyorlar. Bu konuda bütün gelişmiş ülkelerle baş edebilecek noktadayız" şeklinde konuştu. Türkiye’de kadavradan naklin çok fazla gerçekleşmemesine değinen Gönüllü, bu durumun birinci derece yakınların hayatını kaybeden kişilerin bedenlerinin bozulmamasını istemelerinden kaynaklandığını aktardı.
Türkiye’de 50 binin üzerinde diyalize giren kişi olduğunu ve 22 bininin böbrek nakli beklediğini ifade eden ve geçtiğimiz yıl 2 bin civarında karaciğer nakli yapıldığı bilgisini veren Prof. Dr. Gönüllü, ciddi miktarda organ bağışçısı ihtiyacı olduğunun altını çizdi.
Haberin detayları için tıklayınız…