Uluslararası İşbirliği İçin “DORMaTECHture” Modeli
02.12.2010
Kargo Konteynerleri ile Eşya Taşımaktan Başka Neler Yapılabilir?
Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık/İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümleri’nin düzenlediği, Uluslararası İşbirliği İçin “DORMaTECHture” Modeli konulu konferans IUPUI Tasarım ve İletişim Teknolojileri Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Bekir Kelçeoğlu ve Doç. Dr. David Jan Cowan'ın katılımıyla 2 Aralık 2010, Perşembe günü saat 14.30’da Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Yrd. Doç. Bekir Kelçeoğlu ve Doç. Dr. David Jan Cowan, Abraham Maslow’un ihtiyaçlara yönelik çalışması sonucundaki sınıflandırmasından yola çıkarak, özellikle fizyolojik ve güvenliğe yönelik ihtiyaçlara uygun tasarımlar oluşturmaya çalıştıklarını belirtiler. Deprem, sel gibi afetlerden sonrası süreçte güvenli, özel, kullanımı kolay ve konforlu bir yaşam alanı yaratmak için kargo konteynerlerinin, geçişken barınaklar olarak nasıl dönüştürüleceğini anlattılar.
Phillip Johnson’ın “Mimarlık barınak yapmaktır. Mükemmel mimarlık ise içindeki kişileri saran, kucaklayan, yücelten ya da canlandıran mekanlar tasarlamaktır” sözünden hareketle, Yrd. Doç. Bekir Kelçeoğlu ve Doç. Dr. David Jan Cowan, kargo konteynerlerinin afet zamanlarında ihtiyacı karşılamak üzere meskenlere, duşlara, tuvaletlere, çamaşırhane ve mutfak gibi umumi yapılara nasıl dönüştürülebileceğini anlattı.
Konferansta, çevreye zarar vermeyen, çadırkentler ya da prefabriklerin yerine daha iyi bir alternatif ve konforlu yaşam alanı yaratılabilecek taşıma ve saklama ünitesi olarak kullanılan eski kargo konteynerlerin iç tasarımı için “IUPUI ve Atılım Üniversitesi olarak birlikte çalışabiliriz” mesajının altı çizildi.