Yrd. Doç. Dr. Emel Akın ve Yrd. Doç. Dr. Feray Ünlü Mimarlığın Sosyal Forumu’na Atölye Çalışması ile katıldı.
04.11.2010
Yrd. Doç. Dr. Emel Akın ve Yrd. Doç. Dr. Feray Ünlü Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin düzenlediği Uluslararası Mimarlığın Sosyal Forumuna aşağıda tanımladıkları bir atölye çalışması ile katıldılar:
“Ulus’taki Gündelik Hayatın Yansımaları” isimli atölye çalışmasında Ankara’nın Ulus semtindeki tarihi yapıların günümüz yaşamındaki yerinin algılanması üzerinde durulmuştur. Günümüzde mimari çizgiler değişmiş, tarihi yapı cepheleri kent yaşamı içinde sembolleşmiş, Ulus’un gündelik yaşamı bu yapılara yeni anlamlar yüklemiştir. Kentlerimiz ve mimarlığımız, içinde bulunduğu toplumsal koşullara bağlı olarak değişim göstermekte, görece insan/toplum odaklı biçimlenmeler yerini büyük bir hızla kâr odaklı biçimlenmelere bırakmaktadır. Acaba, Ankara kentinde yaşayanlar gündelik yaşamın rutini içerisinde bu değişimin farkında mıdırlar? Çalışma, mimarlık ve kentteki değişimin yani toplumsal değişimin farkındalık düzeyinin artırılmasını hedeflemektedir. Bağlamında fark edilmeyenlerin başka bir bağlam yaratılarak sorgulanmasını sağlamaktır.
Üniversitemizin İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nden bir grup öğrenci Ulus merkezinde seçilen bir aksın fotoğraflarını çekmiştir. Çekilen fotoğraflar, yansıma kavramına koşut olarak şeffaf malzemelere basılmıştır. Fotoğraflar Kızılay’ın hareketli sokaklarından Konur Sokak’ta içinden geçilebilen ve yine şeffaf bir prizmadan oluşan mekânsal bir sergileme yöntemiyle kent kullanıcıları ile paylaşılmıştır. Sergi izlenmekle bırakılmamış, kavram eklentileriyle interaktif konuma taşınmıştır.
Sergi interaktif katılım aracılığıyla görsel, mekânsal ve kavramsal içerikte dönüşümünü sürdürmüş, Ulus merkezinin gündelik yaşamının Kızılay merkezindeki yansımaları sorgulanmıştır.
Ortaya çıkan sonuç oldukça heyecan vericidir. Fotoğraflar üzerindeki post-it’lere yorum yapma isteği ve yorumların niteliği beklenenin çok üzerindedir. Ulus’un Kızılay’daki yansıması değişimin farkında olanlarla olmayanları aynı zeminde ve hatırlamanın, hüznün, hayıflanmanın ve önerilerin arakesitinde buluşturmuştur. Yapılan yorumlar çalışmanın amacına ulaştığını göstermiştir.
Sonuç olarak atölyeye katılanlar ile Konur Sokağı kullananlar arasında bir etkileşim sağlanmış ve yansımayla yaratılan bir metin ortaya çıkmıştır. Bu atölyeden elde edilen veriler bir başka çalışmanın ana aksını oluşturacak niteliktedir.
Atölye çalışmasına katılan öğrencilerimiz:
Ajda Zaim
Ayşegül Çağla Civelek
Can Gürer
Merve Kalyoncuoğlu
Zeynep Gezgincan
Yasin Coşar Yağcı
Mehmet Haki çadırcı
Umur Ekinci