Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği HUM 211’in Konuğu Oldu
14.04.2017
Atılım Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin tüm kampüse açık olan HUM 211 Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Hakları Dersi’nin 12 Nisan 2017 Çarşamba günü konuğu Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) oldu. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Uygulama partneri olan SGDD’yi temsilen derse katılan Sosyolog Naz Hıdır, konuşmasına sığınmacı kadınlar ve mülteci kadınlar arasındaki farktan bahsederek başladı. Kendisinin, korunmaya özel olarak şartlar gerektiren kişiler ile ilgilendiğini, bunlar arasında da gidecek hiçbir yeri olmayan kadınlar, hiç dil bilmeyen kadınlar, hamile kadınlar ve ciddi sağlık problemi olan kadınlar olduğunu söyledi. Sahada karşılaştığı durumlardan örnekler veren Hıdır, 19 yaşındaki hamile bir kadının kocasıyla birlikte Türkiye’ye geldiğini ve geldikleri gün kocasının tuvalete gidiyorum diyerek kadını terk ettiğini anlattı. Naz Hıdır, bu gibi hassas durumlarda gelip kayıt olanların dernek bünyesindeki “koruma birimi” ne yönlendirildiğini söyledi.
Kadınları göç etmeye zorlayan çeyiz cinayeti, genital zedeleme (kadın sünneti), savaş tecavüzü gibi şiddetin karşılaşılan diğer durumlarından da bahseden Naz Hıdır, bunların yöreye ve kültüre bağlı da değişiklik gösterdiğini ifade etti. Naz Hıdır, koruma birimine kayıt yaptırıp gelenler arasında LGBTİ’lerin de olduğunu ve hassas koruma gerektiren konumda olduklarını belirtti. Gelenlerin barınma ihtiyaçlarının da sağlandığını ve sonrasında da birimin süreci takip ettiğini söyleyen Naz Hıdır, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın il müdürlükleri ile çalıştıklarını da belirtti. Ayrıca taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalar gereği ülkemizde sığınmacı, mülteci olan veya göç etmiş kadınların Türkiye vatandaşı kadınlarla aynı haklara sahip olduğunu, ancak yetkililerin veya memurların bunu çoğunlukla bilmediğini ya da görmezden geldiğini söyledi. Hıdır, kamu görevlilerinin bu kişilere tercüman sağlaması da gerektiğini, bu görevin yerine getirilemediği durumlarda da bu görevi birimden tercümanların üstlendiğini belirtti. Konuyla ilgili görseller de sunan Naz Hıdır’ın sunumu soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
Göç ve Mültecilik Meselesinin Feminist Perspektiften Ele Alınması Neden Önemlidir?
Kadınların da diğer mülteciler gibi, menşei ülkelerine dönmeye zorlanmaya karşı korunmaya; silahlı çatışma veya şiddetin diğer türlerine karşı güvenliğe; açıklanmayan ve sebepsiz yere uzatılan gözaltından korunmaya; kendilerine yeterli sosyal, ekonomik ve yasal haklar tanıyan hukuki statüye, gıda, barınak, giyecek ve tıbbi bakım gibi temel ihtiyaçlara erişmeye ihtiyaçları vardır. Bunlara ek olarak, mülteci kız çocuklarının ve kadınların özel koruma ihtiyaçları bulunmaktadır. Mülteci kız çocuklarının ve kadınların erkek mültecilere kıyasla daha farklı ve özel koruma ihtiyaçları bulunmaktadır. Kız çocuklarının ve kadınların kullanılmaya, cinsel ve fiziksel istismara, sömürüye ve mal ve hizmetlerin dağıtımında ayrımcılığa karşı korunmaları gerekir (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, http://www.unhcr.org/turkey/home.php?page=15). Bu nedenle göç ve mültecilik meselesinin feminist perspektiften ele alınıp çözüm üretilmesi büyük önem taşımaktadır.