Türkiye’de Üniversitemizden Bir İlk Daha
07.05.2015
TÜRKİYE’DE BİR İLK, GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKARLARA YÖNELİK DETAYLI BİR ANALİZE ATILIM ÜNİVERSİTESİ İŞBİRLİĞİ İLE İMZA ATTI
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü, esnafı dünya standartlarına taşımak hedefiyle Türkiye’de ilk olacak bir sektör analiz raporu oluşturulması ve esnafın sorunlarını çözme odaklı bir çalışmaya Halk Bankası’nın sponsorluğunda başlamış bulunmaktadır. İlk etapta Atılım, Çankaya, Yıldırım Beyazıt Üniversiteleri ve Ankara Sosyal Bilimler Enstitüsü ile ortaklaşa yapılacak projeyle her esnaf için ayrı ayrı sektörel analizler oluşturulacaktır. Farklı üniversitelerle işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek olan bu projede Atılım Üniversitesi, Ulaştırma Sektörü’nün Analizini gerçekleştirmek üzere projeyi kazanmış bulunmaktadır.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda 8 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştirilen büyük bir tören ile, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Halk Bankası Genel Müdürlüğü ve Atılım Üniversitesi arasında sözleşmeler imzalanmıştır. Sayın Rektörümüz Prof.Dr. Abdurrahim Özgenoğlu’nun proje ile ilgili konuşma yaptığı törene, projede diğer sektör analizlerini yapacak üniversitelerin Rektörleri, üniversitemizin ARGEDA, ATÜSEM yetkilileri ve proje ekibimiz katılım sağlamıştır.
Türkiye genelinde 1.5 milyonun üzerinde esnaf ve sanatkarla yapılacak olan çalışmada, Üniversitemizin Proje Ekibi, Ulaştırma Sektöründeki tüketicinin talebi ve esnafın sorunlarını inceleyecek, elde edilen veriler sonucunda oluşturulan raporlara göre Bakanlığın Türkiye’deki esnaflara yönelik gerçekleştirmesi gereken uygulama ve öneriler paylaşılacaktır. Bu projeyle esnafın dünya pazarlarına açılmaları için ilk adım atılmış olacak, ortaya çıkacak sektör raporu sonucunda esnafın dünyayla rekabet edebilir hale gelmesi mümkün kılınmaya çalışılacaktır. Projenin sonunda bakanlığa sunulacak raporlar aracılığı ile, esnafın rekabet gücünün artırılabilmesi için, sektördeki yurtdışı olumlu uygulamalar, yeni akımlar, yönetsel ve teknolojik gelişmelerin tespit edileceği raporda sektörlerdeki meslekler tanımlanarak; alt–sektörlere, mesleklere, çalışan sayılarına, sektörlerdeki anahtar eğilimlere, istihdam özelliklerine ve önceliklere ilişkin genel bir resim sağlayacak nitelikte Bakanlık tarafından meslek haritalarının oluşturulması hedeflenmektedir.
Proje süresi, her bir sektör analizi için 12 ay olarak planlanmış olup, üniversitemizde gerçekleştirilmeye başlanan bu projede İşletme Fakültesi’nin farklı bölümlerinden akademisyenlerimizin biraraya gelerek böylesine önemli ve Türkiye’de bir ilk olacak çalışmaya imza atmaları üniversitemiz için büyük bir gurur kaynağı olarak görülmektedir. Proje ekibinde Doç.Dr. Seyit Mümin Cilasun, Doç.Dr. Emre Toros, Yrd. Doç. Dr. Ece Pişkinsüt Şengüler, Yrd. Doç.Dr. Neslihan Topbaş, Yrd. Doç. Dr. Belgi Turan ve Araştırma Görevlisi Dilara Baran yer almaktadır.