“Ülkemizde Sivil Toplum Hareketleri” Konulu Panel
22.12.2008

Üniversitemizin bu yılki Güz Etkinlikleri kapsamında, İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü’nün organize ettiği “Ülkemizde Sivil Toplum Hereketleri ve Gönüllülük Çalışmalarında Üniversite Öğrencilerinin Rolü” konulu panel 17.12.2008 tarihinde İşletme Fakültesi Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Panel başkanlığını STGM (Sivil Toplumu Geliştirme Merkezi) Genel Müdürü Suade Arançlı’nın üstlendiği panele, WWF-Türkiye’ den (Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye) Başak Avcıoğlu Çokçalışkan, TEMA Vakfı’ndan Avukat Süleyman Çetin, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği’nden Ahmet Demirtaş konuşmacı olarak katıldılar.
Öğrencilerin yoğun ilgisinin olduğu panelde; Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve çalışma esasları, gönüllülük çalışmaları, gönüllülük çalışmalarında üniversitelerin ve üniversite öğrencilerinin yeri ve önemi, katılımcı STK’ların değişik konularda yürüttükleri çalışma ve projeler, çevre ve turizm ilişkisi, STKlar ve turizme bakış açıları üzerinde görüşler dile getirildi.
Panel esnasında söz alan ve konuşmacılara çeşitli konularda sorular yönelten öğrencilerimizden Turizm İşletmeciliği Bölümü öğrencisi Cevdet Kadir Aytekin, üniversitemiz bünyesinde kuruluş aşamasında olan “Ekoturizm Topluluğu” ve kuruluş amaçlarından bahsetti.
Panelin kapanış konuşmasını yapan Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gül Güneş, gönüllülük çalışmalarında her meslekten insanın görev alabileceğini, söz konusu çalışmaların özellikle öğrencilerin kişisel gelişimi bakımından oldukça önemli olduğunu, öğrencilerin görev alacakları STK projelerinin ise kendilerine büyük bir deneyim kazandıracağını belirtti. Ayrıca, turizmin doğru ve akılcı yönetildiğinde özellikle yerel halka alternatif geçim kaynakları ortaya konması ve turistik alanlarda sahip olunan doğal, tarihi ve kültürel kaynakların korunması konusunda bilinçlenmenin sağlanması bakımından oldukça önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Güneş, son olarak konuşmacılar ve panel başkanına değerli katkıları nedeniyle teşekkür etti ve plaketlerini takdim etti.

Panel bitiminde konuşmacıların getirmiş oldukları poster, bülten, broşür ve kitaplar panele katılan öğrenciler tarafından ilgiyle karşılandı.