Siyasi ve Ekonomik Araştırmalar Laboratuvarı (SEAL) 2. Yılını Kutladı
18.09.2014

15.09.2012 tarihinde ATÜ – ALP çerçevesinde kurulan Siyasi ve Ekonomik Araştırmalar Laboratuvarı (SEAL), Türkiye’de sosyal bilimler alanında sınırlı olan araştırma olanakları arttıran, yerel, bölgesel ve küresel ölçekte gündem oluşturan sorunlarla ilgili akademik bilgi üreten ve üretilen bilginin toplumun geniş katmanlarına yayılmasını amaçlayan bir merkez olma hedefi ile kurulmuştur. Disiplinler arası bir yaklaşımla çalışmalarını yürütmekte olan SEAL’in en büyük amacı Türkiye’nin önde gelen araştırma merkezlerinden biri olmaktır. Bu hedefe ulaşmak adına çalışmalarının 2. Yılını tamamlayan Siyasi ve Ekonomik Araştırmalar Laboratuvarı (SEAL) 3. Yılına yeni yaşını kutlayarak girdi.

SEAL, ekonomi ve siyaset çalışmaları olmak üzere iki ana çalışma alanında faaliyet göstermektedir. Bu çalışma alanları kapsamında SEAL, gündem oluşturan konularla ilgili yayımladığı bilgi notları ile akademik ve akademi dışı çevrelere bilgi sağlamayı hedef edinmiştir. Bunun yanı sıra bölgesel ve küresel ölçekteki konularla ilgili raporlar hazırlamayı, ve yürüttüğü projelerle toplumsal sorunlara çözüm önerileri getirmeyi hedeflemektedir. Ayrıca makale ve kitap yayınları ile akademik yazına katkı sağlamayı hedefle çıktığı yolda bu hedeflerini gerçekleştirmiş ve önümüzdeki yılar içerisinde de kendisine yeni hedefler belirlemiştir.

SEAL, 3 yürütücü (Doç. Dr. Emre Toros, Yrd. Doç. Dr. Seyit Mümin Cilasun ve Öğr. Gör. Burak Sönmezer) ve 4 araştırmacı personel (Neslihan Can, Mine Oğuz, Melis Eskici ve Ali Can Gözcü) ile kurulduğu günden bu güne dek, çeşitli bilgi notları ve raporlar yayınlamış ve değişik projeler yürütmüştür. Ayrıca Mevcut proje başvurularına devam eden SEAL, ulusal ve uluslararası ortaklıklara giderek işbirlikleri kurmuştur. Bu ortaklıklar arasında; Queen Mary University, Londra, Cenevre Üniversitesi, Cenevre,  Zürih Üniversitesi, Zürih, Maastricht University Research Centre for Education and the Labour Market, Hollanda, TED Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi bulunmaktadır. 2 yıllık süre zarfında 38 adet bilgi notu yayınlanmış, 11 adet rapor hazırlanmış, 2 TUBİTAK projesinden kabul alınmış, akademik yayın ve gazete yayını olarak toplam 10 adet yayın ve 5 konferans ile Siyasi ve Ekonomik Araştırmalar Laboratuvarı kuruluş aşamasındaki belirttiği hedefleri büyük ölçüde gerçekleştirmiştir. Siyasi ve Ekonomik Araştırmalar Laboratuvarı önümüzdeki dönemde özellikle proje çalışmalarını artırmayı ve çeşitlendirmeyi planlamaktadır.  Tüm bunların yanı sıra, SEAL önümüzdeki 24 ay için planladığı amaçları gerçekleştirmeye yönelik çalışmaya başlamıştır. http://www.seal.atilim.edu.tr