Seçime Doğru Demokratikleşme Konulu Konferans
03.05.2010

Seçime Doğru Demokratikleşme Kolokyumu, 29 Nisan 2010 Perşembe günü saat 11.00’de Atlılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim elemanlarindan; Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Bircan, Yrd. Doç. Dr. Hayriye Özen,  Yrd. Doç. Dr. Fatma Ülkü Selçuk, Dr. Anıl Çekiç, Dr. Zafer Şahin ve Araştırma Görevlisi Muhammet Erdal Okutan’ın konuşmacı olarak katıldığı kolokyumda, Temmuz 2011’de gerçekleştirilmesi planlanan seçim ortamı öncesinde antic çağdan günümüze demokrasi geleneği, Türkiye’nin yakın tarihindeki anayasal süreçler, küresel ve Türkiye ölçeğinde demokratikleşme çabaları gibi konulara siyasal, sosyal ve hukuksal açılardan değinildi.

Prof. Dr. İsmail Bircan, demokrasinin kökenine değinerek başladığı konuşmasında, Aristoteles ve Eflatun’la başlayarak antik dönemlerden bugüne demokrasi tanımlarının farklılığını anlattı. Bircan, günümüzde en yaygın devlet sistemi olan demokrasilerin özellikleri arasında yer alan, gelir seviyesi düşük kişilerin de yönetime katılması,  azınlık haklarının güvence altına alınabilmesini, sivil toplum kuruluşlarının da demokrasiye katkı sağlaması gibi örnekleri belirterek sosyal eşitsizliklerin en aza indirilmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Daha sonar söz alan Yrd. Doç. Dr. Fatma Ülkü Selçuk, uzlaşan bir demokrasi tanımının olmadığına değindiği konuşmasında Antik Yunan’da doğrudan demokrasi örneğiyle başlayan süreçte yurttaşların erkek sayıldığı, yalnızca erkeklerin oy kullandıkları sistemden günümüze değin genel oy hakkına kavuşulduğu dönemin geçmiş 50-60 yılı geçmeyen bir deneyim olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Hayriye Özen ise, Liberalizmde eşitliğe ve liberalizm-demokrasi ilişkisine vurgu yaparak başladığı konuşmasında popular halkın egemenliğinde ve eşitliğinde çoğulculuğun olduğunu söyledi. Diğer anayasalar darbe sonrasında hazırlandığından, 1924 Anayasası’nın farklı olduğunu ancak; demokratik ortamda yapılmasına rağmen çoğulcu değil çoğunlukçu bir anayasa olduğunu ve meclisin kapsamlı bir egemenliğinin olduğunu sözlerine ekledi.

Araş. Gör. Muhammet Erdal Okutan, 1982 Anayasası sonrası demokratikleşme çabalarına değinirken, DGM’lerin sivilleştirlmesi, muhalefet partilerinin anayasa değişikliğine katıldıkları örneklerinde olduğu gibi, AB çıtasının daha görünür olmasıyla demokratik toplum gerekliliğinin arttığını söyledi.

Dr. Anıl Çekiç, küreselleşmeyle birlikte siyasal etkilerin dünyayı şekillendirdiği, son 30 yılda küresel şirketlerin ve bu şirketlerin olduğu ülkelerin tek kutuplu dünyada hegemonya yarattığıyla sözlerine başladı. Ekonomik ve sosyal etkiler neticesinde ulus devletlerin IMF gibi küresel kurumlara bağımlı hale geldiğini vurgulayan Çekiç, gelir dağılımının daha iyi olduğu ülkelerde apolitikleşme, gelir dağılımında farklılıkların olduğu ülkelerde ise halkların politikleştiğini söyledi.

Dr. Zafer Şahin, Gündelik hayatımızdaki gazetelerle, resmi gazetede çıkan haberlerin arasındaki açığın giderek arttığına, gündelik yaşamın gerçekliği ile yaşam için düzenlenen Anayasa düzeni arasında ciddi bir kopukluk olduğunu söyledi. Yerel demokrasi kavramına da vurgu yapan Şahin, merkezi siyaset ile yerel siyasetin ayrılabileceğini sözlerine ekledi.

Günümüz kentleri ile Atina örneğini iki yerleşim türü olarak kıyaslayan Şahin, eski kent meydanları artık kalmadığından demokratikleşmenin zorlaştığını, küreselleşmenin yereli yeniden tarif eden bir süreç olduğunu, küresel düzenin kendisine gore yeni bir kent tanımı oluşturduğunu söyledi. Şahin, yaşadığımız kentlerin düzenlenme biçiminin önemini vurgulayarak, kentlerde, yerel demokratik sistemde, seçime doğru demokratikleşmede farklı uygulamalardan bahsetti. 

Konferans Atılım Üniversitesi öğrencilerinin sorularının yanıtlanmasıyla son buldu...