Atılım Üniversitesi Öğrencisi Selman Aydın, Red Bull Paper Wings’te 5. Oldu.
05.06.2009

Red Bull Paper Wings, kağıt uçak pilotlarını dünya çapında bir yarışmada bir araya getirdi. Yarışma. 1-2 Mayıs 2009 tarihlerinde Hangar-7’de (Salzburg, Avusturya) yapıldı. Yarışma üç kategoriden oluştu: En uzak mesafe (Longest distance), En uzun havada kalma süresi (Longest airtime) ve Akrobasi (Acrobatics). En uzak mesafe ve en uzun havada kalma süresi kategorilerinde yarışacak uçaklarda yardımcı malzemeler kullanmak yasaklanırken; Akrobasi kategorisinde makas, yapıştırıcı gibi malzemelerin kullanılmasına izin verildi. Yarışmaya kendi ülkelerindeki elemelerde derece alan 85 ülkenin kağıt uçak pilotları katıldı. 

Atılım Üniversitesi Üretim Mühendisliği Bölümü 1. sınıf öğrencisi Selman Aydın yarışmada; birinci aşamada 60 üzerinden 38, ikinci aşamada 60 üzerinden 40 puan alarak beşincilik elde etti.  Öğrencimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Öğrencimizin başarı öyküsünü kendi sözleriyle aşağıda bulabilirsiniz:

"Teknik ve bilimsel konulara merakım olduğu için internetten kağıt uçak mühendisleri adında bir gruba üye oldum. Bir gün bu gruptan gelen bir mailde Redbull’un kağıt uçak yarışması hakkında bir bilgilendirme vardı. Yarışma üç kategoride idi, birinci en çok havada kalan uçak, ikinci en uzağa giden uçak ve üçüncüsü de akrobasi idi. Lisede bütün kağıt uçak rekorlarını elimde bulundurduğumdan bu yarışmaya da katılmaya karar verdim ve üç kategoride de katıldım. Elemeler Türkiye’de toplam 10 üniversitede yapılacaktı ve ben 17.03.09 tarihindeki ODTÜ elemelerine katıldım. Akrobasi kategorisinde kısmen kendi tasarımım olan ve kanat çırpabilen bir uçakla katıldım. En çok havada kalma ve en uzağa gitme dallarında ise önceden bildiğim bazı klasik uçaklarla katıldım.

Akrobasi kategorisinde üç jüri tarafından belirlenen 90 üzerinden 88 puanla ODTÜ birincisi seçildim, en uzağa atmada ise yine ODTÜ’ de dereceye girmiştim fakat ayağımı çizgiye bastığım için atışım sayılmadı. Sonuç olarak ODTÜ’de akrobasi birincisi olarak Türkiye finaline kaldım. Türkiye finali olarak da her üniversitenin birincisinden kendi uçağının videosunu istediler ve ben de okulumuzun spor salonunda çektiğim bir videoyu gönderdim. Videoyu gönderdikten bir gün sonra Redbull’dan bir telefon geldi. Telefonda uçağımın dünya finaline kaldığını ve Redbull’un beni Avusturya’ya göndereceğini söylediler. Final 1-2.05.09 tarihlerinde Avusturya’nın Salzburg kentinde yapılacaktı. Yarışmaya 85 farklı ülke katılmıştı yani hangar 7 de, 85 millet bir araya toplanmıştık.

Yarışmada akrobasi kategorisi 38. sıradaydım. Akrobaside yarışırken bir dakika süre veriliyor ve bu sürede ne yapılırsa jüriler ona puan veriyor, birde uçağın yaptığı akrobasi dışında kendi yaptığımız gösteriden de puan alıyoruz. Altı jürinin iki tanesi kendi yaptığımız gösteriye puan veriyor.

Yarışma iki aşamalıydı, ilk olarak ilk on kişi seçiliyor ikinci olarak da seçilen ilk on kendi arasında yarışıyor. Ben ise birinci aşamada 60 üzerinden 38 alarak 5. oldum, ikinci aşamada ise yine 60 üzerinden 40 aldım ve yine 5. oldum. Aslında benim için 5. lik de fena bir skor sayılmaz ama orada küçük bir gösteri hazırlayıp da ilk üç e girmekte fena olmazdı. İlk üçe girmek istememin en büyük sebebi de derece yapanları jet uçakları ile uçurmalarıydı. Belki iyi bir derece alamadım ama orada 85 farklı milletle aynı çatı altında bulundum ve birde yurtdışı tecrübesi edinmiş oldum."