Prof. Dr. Sümer Şahin “Türkler ve Bilim: Dünden Yarına Bilgi Şöleni” Konferansı’na Davetli Konuşmacı Olarak Katıldı
11.10.2010

Üniversitemiz Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sümer Şahin, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi tarafından  6 - 11 Ekim 2010 tarihleri arasında organize edilen  “Türkler ve Bilim: Dünden Yarına Bilgi Şöleni” konferansı çerçevesinde “Türk Biliminin Gelişiminin Önündeki Engellerin İrdelenmesi” başlıklı panele davetli konuşmacı olarak katıldı.

''Bilgi Şöleni''nde, Dünya biliminde Türklerin yeri ve etkisini ortaya çıkarmak ve bunun tanıtılmasına zemin hazırlamak, bugünkü durumu değerlendirip gelecek için bilim adamlarımızın ve katılımcıların öngörülerini almak, günümüzde, bilimsel gelişme yolunda yaşanan problemlere çözümler aramak, Türkiye Cumhuriyeti'nin bilimde önder ülke olabilmesi için uygun bilim ve teknoloji gelişim yollarını tartışarak öneriler üretmek gibi amaçlar doğrultusunda, konular akademik düzeyde ele alındı.

Konferans çerçevesinde, İslam öncesi dönemde Türklerde bilim, Türk-İslam Bilim Uyanış Dönemi, Gerilemenin Nedenleri ve Yeniden Uyanış, Günümüz ve Gelecek: Stratejik Teknolojiler, Uzay Teknolojileri, Nanoteknoloji, Gelişmiş Ülkelerin Ar-Ge Modelleri ele alınarak, “Türk Biliminin Gelişiminin Önündeki Engellerin İrdelenmesi” adlı bir sonuç paneli de düzenlendi ve ardından Katılımcı Çalıştayı başladı. Son üç gündeki Katılımcı Çalıştayında ilk üç gün bilgi şölenine katılanlardan gönüllü olanlarla “Etkili Tartışma” yöntemi kullanılarak “Türkiye Cumhuriyeti’nin bilimde önder ülke olması için neler yapılması gerekir?” sorusuna cevap arandı.