Ortadoğu Ve Kerkük Konulu Panel
23.03.2010

?

Atılım Üniversitesi Türk Tarih Platformu tarafından 15 Mart 2010 tarihinde “Ortadoğu ve Kerkük” konulu bir panel düzenlendi.
Yrd. Doç. Dr. Reşat Öztürk’ün moderatörlüğünü yaptığı panelde, Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Danışmanı Habib Hürmüzlü, ORSAM Ortadoğu Uzmanı Bilgay Duman ve Cumhuriyet Gazetesi Dış Politika Muhabiri Bahadır Selim Dilek konuşmacı olarak katıldı. Panelde genel olarak, Ortadoğu politikasında Irak’ın yeri ve durumu değerlendirilip Kerkük’ün Irak ve Ortadoğu için önemi vurgulandı.
Panelde ilk söz alan Habib Hürmüzlü, Türkmenlerin tarihinden ve kültüründen bahsederek, Kerkük’ün Türkmen mücadelesinin merkezi olduğunu ve Irak için önemini dile getirdi.
İkinci olarak konuşan Bahadır Selim Dilek, doğru bilgiye ulaşmanın doğru yorumlar getireceğini ifade ederek, Türkmen politikasının bazı kesimlerin tekelindeki haber ağı nedeniyle yanlış çizildiğini söyledi. Dilek, Irak’ta Türkmenlerin emperyalist güçlerin çıkarları nedeniyle ezilen ve yok olmaya yüz tutmuş bir halk olduğunu dile getirdi.
Son olarak Bilgay Duman ise, Ortadoğu’nun dünya politikasında nasıl popüler bir konuma geldiğini anlatarak, ABD’nin bölgeye yönelik siyasetine değinerek bölgenin doğasına aykırı politikalar izlediğini söyledi. Irak’ın Ortadoğu’daki önemine de vurgu yapan Duman, Irak’ın Ortadoğu’nun küçük bir minyatürü, Kerkük’ün de Irak’ın küçük bir modeli olduğunu ifade etti. Kerkük’ün Türkmenler için mücadele merkezi olduğunu dile getiren Duman, Kerkük’ün Türkiye’nin bekası için son derece önemli olduğunu vurguladı.