Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni Atılım Üniversitesi’ndeydi
03.05.2010

Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen “Noterlik Mesleği” konferansla öğrencilerimizle biraraya geldi.
Konferans 29 Nisan 2010 Perşembe günü  14.00’te Atılım Üniversitesi Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Hukuk Fakültesi haricinde pek çok bölümden öğrencinin katılımıyla gerçekleşen konferansta, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni, konuşmasına noterlik mesleğine getirilecek yeni uygulamaları anlatarak başladı. Sınav ve staj değişikliği uygulamasının geleceğini öğrencilere duyuran Yeni, 1972’de çıkarılan ve halen yürülükteki 1512 sayılı noterlik kanununun kendi zamanına gore ileride olduğunu, bu kanunun Türkiye Noterler Birliğini ve noterlik mesleğini güzel hale getirdiğini söyledi. Hasan Yeni Noter tayinlerini düzenleyen kanun ile, siyasi etkiler söz konusu olmaksızın noterlerin sadece belge numaralarıyla atandıklarını, eski siyasal iktidarlarca objektif bir sistemin kanunla oluşturulduğunu ifade etti.

Mevcut kanuna göre Adalet Bakanlığı’na müracaat ederek,  avukatlık, savcılık, hakimlik stajlarını tamamlamış hukuk mezunlarının noterlik belgesi almak için taleplerinin 29000 belgeyi aştığını eleştiren Yeni, emekli olduktan sonra noterlik yapmayı planlayanların mesleği engellediklerini, dinamizmi azalttıklarını söyledi. Gerekli değişimler için siyasi konsensusun sağlandığını, yeni yasa tekliflerinin değerlendirildiğini, yasayla birlikte noterliğin 2. bir meslek olmasının engelleneceğini sözlerine ekledi.   

Aynı zamanda Istanbul 28. Noterliği de yapan Hasan Yeni, kendisinin yokluğunda vekalet eden katiplerinin imza yetkisinin, yeni kanunla düzenleneceğini, noterlik mesleğine verilen zaraların ortadan kaldırılacağını, yasa değişikliğiyle yeni görevlere talip olacaklarını belirtti. Gayrimenkul, tapu gibi işlerim noterde yapılmasını talep ettiklerini, tapu kadastro Müdürlüğü’nün kadastro işlemlerini tamamlamasının ardından “çekişmesiz yargı” ile 17 işlemin noterlerce yapılmasının adliyedeki tıkanıklığı önleyeceğini söyledi. Kanun tekliflerinin 2007’deki erken seçim nedeniyle halen parlamentoda beklediğini belirten Yeni, kanuna herkes sahip çıkmalı dedi.

Özellikle objektif bir noter atama sistemine vurgu yapan Yeni, Adalet Bakanlığı haricinde, İçişleri Bakanlığı, Maliye bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince de denetlendiklerini ifade etti. Noterler belgeleri hayatları boyunca saklarlar, noter sahte evrakın üzerine imza atmaz diyen Yeni, sahte noter evrakı mümkün değil, noter bilerek yanlış bilgilendirilmiştir ya da tuzağa düşürülmüştür dedi.
Miras işlerinden emanet saklamaya varana dek noterlik mesleğinin görevlerinin çeşitliliğinden bahseden Yeni, kanunun 60. maddesinin bu görevleri tanımladığını, noterlerin geniş ve düzgün arşivleriyle hizmet sunduklarını sözlerine ekledi.   

Konferans Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğr. Gör. Ömer Gören’in Üniversitemiz adına Hasan Yeni’ye plaket vermesiyle son buldu.