Mithat Yenigün Girişimcilik Eğitim Serilerine Konuğumuz Oldu
15.11.2017

Girişimcilik Eğitim Serileri kapsamında düzenlenen Girişim-Gelişim-Değişim Konferansları’nın Güz Dönemindeki son etkinliği, 15 Kasım 2017 Çarşamba günü gerçekleşti. İşletme Fakültesi Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonunda yapılan konferansın konuğu, Yenigün İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün oldu. Aynı zamanda Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı  olan Mithat Yenigün’ün davetli olduğu etkinliğe, öğrenciler yoğun katılım gösterdiler.

Mithat Yenigün, konuşmasında Türk inşaat sektörüne ve bu sektördeki gelişmelere, başarılı olmak için nasıl hareket etmek gerektiğine değinirken, öğrencilere de başarıya giden yol ile ilgili tavsiyelerde bulundu. Müteahhitlik sektörünün büyüdüğüne dikkat çeken Mithat Yenigün, önceden yabancı müteahhitler tarafından yapılan işlerin artık Türk müteahhitler tarafından yapıldığını ve yabancı firmaların yerli müteahhitler ile çalışmak istediğini belirtti. Türk inşaat sektörünün geliştiğini ve girişimciliğe açık bir sektör olduğunu rakamlarla da ifade eden konuğumuzun verdiği bilgilere göre sektör, 118 ülkede faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 360 milyar dolarlık ciroya ulaşmış durumda.

Mithat Yenigün’e göre inşaat sektörünün bir diğer özelliği ise kaldıraç sektör niteliğinde olması. İnşaat sektöründe yaşanan gelişmeler ve ilerlemeler, sanayi ve turizm sektörünü de besliyor. Turizm alanında girişimlerde bulunacak müteahhitlere verilen teşviklerin aracılığıyla turizme yapılan yatırımların 300 milyon dolar seviyesinden 30 milyar dolar seviyesine yükseldiğini söyleyen Mithat Yenigün, yaratılacak olumlu yatırım iklimiyle inşaat sektöründeki büyümenin devam edeceğini belirtti.

Konuşmasında inşaat sektörüne dair durum değerlendirmesinde bulunan konuğumuz, kent nüfusunun şu an %30 civarında olduğunu ve bunun 2050’de %60’a çıkacağını, bu durumda kentlerde konut ve altyapı hizmetlerine duyulan ihtiyacın artacağını ifade etti. Bununla birlikte Rusya, Libya, Türkmenistan gibi ülkelerde faaliyetlerine devam eden müteahhitlik firmalarının Afrika ülkelerine yönelik girişimlerde bulunduğunu ve bu ülkelere inşaat hizmetiyle birlikte finansman da sunduklarını söyledi.

İnşaat sektörü ve müteahhitlikle ilgili verdiği bilgilerden sonra, gençlere tavsiyelerde bulunan Mithat Yenigün’e göre, başarının sırrı sabrederek çalışmak. Fırsat yakalamayı beklemek yerine fırsatını kendin yaratmanın önemini vurgulayan Mithat Yenigün, dürüstlükten taviz verilmemesi gerektiğini belirtti.

Etkinliğin soru-cevap kısmında ise konuğumuz, kendisine yöneltilen sorularla birlikte inşaat sektörü ve sektörün geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunmaya devam etti. Kentsel Dönüşüm Yasasının amacına uygun kullanılması gerektiğine, depreme dayanıklı konutlar inşa etmenin önemine, ortaklık kültürünün benimsenmesi ve işbirliği içerisinde hareket edilmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Soru-cevap bölümünün devamında ise Fenerbahçe Spor Kulübü taraftarı öğrenciler ve akademisyenlerin sorularıyla karşılaşan konuğumuz, sorulan sorulara samimiyetle yanıt verirken Asbaşkanı olduğu kulüp ile ilgili  değerlendirmelerde bulundu.