"Mısır Perspektifinden Ortadoğu" Konulu Konferans
13.03.2009

Atılım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen Mısır Büyükelçisi Dr. Alaa El Hadidi’nin konuşmacı olduğu “Mısır Perspektifinden Ortadoğu” konulu konferans  10 Mart 2009 tarihinde Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Büyükelçi El Hadidi konuşmasında, Türkiye-Mısır ilişkileri, Mısır’ın Ortadoğu’daki konumu ve Ortadoğu’daki gelişmelere ilişkin yaklaşımı ve Türkiye’nin Ortadoğu politikasını değerlendirdi.

Türk-Mısır ilişkilerinin son derece köklü bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Büyükelçi, tarihteki ilk barış anlaşmasının bu iki millet arasında imzalanan Kadeş Barış Anlaşması olduğunu vurgulayarak, 400 yıla yakın bir süre Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olan Mısır’ın üzerinde Türk kültürünün etkisinin çok önemli olduğunu belirtti. Her ne kadar, inişli, çıkışlı dönemler olsa da, Türk-Mısır ilişkilerinin genel seyrinin olumlu olduğunu ifade eden El Hadidi, Mısır’ın Ortadoğu politikasında önemli bir role sahip olduğunu belirtti.

Ortadoğu’daki 22 Arap ülkesini bir araya getiren Arap Ligi’nin merkezinin Kahire’de olduğu sözlerine ekleyen Büyükelçi, Mısır’ın, Ortadoğu sorunlarının çözümünde kilit rolüne vurgu yaparak, bu çerçevede, Mısır’ın, Ortadoğu’nun en önemli konularından biri olan İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin yaklaşımının barışçıl yoldan çözüm olduğu ifade etti ve Mısır’ın sınırlarında yaşanan çatışmalardan olumsuz yönde etkilendiğini bundan dolayı, bölgesel barış ve istikrarı desteklediği belirttti.

El Hadidi, Türkiye’nin son aylarda Ortadoğu politikasında etkin bir rol oynamasının, Mısır için bir rekabet değil, işbirliği unsuru olarak algılandığına dikkat çekerek, her ne kadar, bir takım kaynaklar, Türkiye ve Mısır’ın İsrail-Filistin sorununun çözümüne ilişkin yaklaşımının farklı olduğuna işaret etse de bunun doğru olmadığını, iki ülkenin bölgesel çıkarlarının ortak olduğunu ifade etti ve Türkiye’nin Ortadoğu’daki gelişmelere müdahil olmasının Mısır tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi.