Mimarlık Bölümü Öğrencilerinin Hattuşaş (Boğazköy) Araştırma Gezisi
10.12.2015

Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencileri 1986 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine dâhil edilen Hitit Devleti’nin başkenti olan Hattuşaş (Boğazköy)’da araştırma gezisi yaptı. 

Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü öğrencileri “Tarihi Sit Alanlarının Kamusal Mekân Olarak Kullanım Tasarımları” çalışmalarına yönelik araştırma yapmakta olup çalışma kapsamında Filiz Bal Koçyiğit, Aydanur Yenel, Bülent Altay, Ali Hakkan, Günay Erdem ve Özlem Altun ve MMR 201 ve MMR 202 Mimari Tasarım dersi öğrencilerinin geniş katılımı ile 13 Kasım 2015 Cuma günü, iki otobüs halinde Çorum-Hattuşaş-Boğazkale, Yazılıkaya ve Alacahöyük’de araştırma yaptılar.

Hattuşaş, Çorum'un Sungurlu ilçesinin güneydoğusunda Boğazkale ilçesinin 4 km doğusundadır.

Kent, tarih sahnesinde, Anadolu’da büyük bir siyasi varlık olan Hitit Devleti’nin geç tunç çağı dönemindeki başkenti olup 1986 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine dâhil edilmiştir. Hattuşaş ören yerinde M.Ö. III. binden itibaren yerleşim görülmektedir. Sanat ve mimarlık alanında gelişmeler göstermiştir.

Öğrencilerimizle gerçekleştirilen gezi etkinliğinde, tarihi sit alanlarının kamusal mekân olarak kullanım olanaklarının yerinde anlama, gezilen doğal ve kültürel çevre koşullarını çok yönlü olarak tasarım problemlerinde veri olarak kullanabilme, geliştirme, tasarlayacakları projelerine daha iyi katkı koyma ve tasarım becerisi oluşturması için araştırma yetileri kazandıran fikir alışverişi gerçekleşmiştir.

Gezide, Ankara çevresinde bulunan arkeolojik kazı alanlarının yapılaşma formu ile, eğitim dönemi içerisinde tasarlayacakları Çayyolu tasarım alanının kurgulanması bütünlüğü tartışıldı.

Ziyaret ettikleri, Hitit döneminden kalan en önemli anıtsal mimari eserlerden olan, Boğazköy harabeleri, doğal kayalar arasına yapılmış Yazılıkaya açık hava kaya tapınağı, rölyefleri ve Alacahöyük açık hava müzelerinde yapılan incelemelerde sit alanlarının kullanımı hakkında bilgilenilmiş olup İç Anadolu bölgesinin antik çağ kent dokusu analiz edilmiştir.