Mekatronik Mühendisliği “Robot Hayvanat Bahçesi”’ni de Kuruyor
06.12.2010

Atılım Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeleri, Rektör, Rektör Yardımcıları ve Fakülte Dekanları’na, Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Erden ve bölüm öğretim elemanları tarafından 30 Kasım 2010 Salı günü Mekatronik Mühendisliği Laboratuvarı tanıtılarak, yeni kurulan Hızlı Prototipleme ve CNC tezgahları ve hali hazırda kullanılmakta olan Mikro EDM ve Lazer Kesim tezgahları anlatıldı.

Ölçme Makine Elemanları ve CAD ile Endüstriyel Otomasyon ve Robotik Araştırma Laboratuvarları gezildi ve laboratuvarda bulunan endüstriyel robot kolu ile ilgili planlanan projeler hakkında bilgi verildi.

Duyucular Eyleyiciler ve Akıllı Sistemler, Gömülü Sistemler, Sürü/Koloni Robotlar Laboratuvarları tanıtıldı. Tübitak projesinin yürütüldüğü Tasarım  Metodolojisi ve Davranış Tabanlı Robotik Laboratuvarı,  Robot Görme Laboratuvarı ve Biyo-Mimetik/Biyo-Esinlenmiş Tasarım Laboratuvarı tanıtıldı. Robot Görme Laboratuvarında bulunan yüksek hızlı kamera ile çekilmiş canlının görüntüsü gösterildi.

Farklı bölümlerin ortaklaşa proje geliştirecekleri İnsansı Robot Laboratuvarı ile birlikte Uçan Robotlar ve Bilişsel Robotlar Laboratuvarları da gezilirken  lisans ve lisansüstü öğrencilerinin çalışmaları ve prototipleri anlatıldı. Mekatronik Mühendisliği Bölümü bünyesinde yer alan ve her bölümden öğrenciye açık olan Robot Topluluğu Çalışma Odası tanıtılarak ulusal ve uluslararası yarışmalardan ödül alan çalışmalar gösterildi.

Mekatronik Sistemler Laboratuvarı ve burada yürütülen elektrikli araç projesi tanıtıldı. Kurulmakta olan Robot Kasabası hakkında bilgi verildi. Robot Hayvanat Bahçesi projesi kapsamında yürütülen bölümde, lisans öğrencilerinin projeleri sergilendi. Aynı zamanda eğitim amaçlı kullanılan Lisans ve Lisansüstü Eğitim Laboratuvarları ile öğrencilerin prototiplerini üretim ve montaj çalışmalarını gerçekleştirebilecekleri Prototip Üretim Laboratuvarı da gezildi.

Gezinin ardından Prof. Dr. Abdülkadir Erden, Atılım Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nün araştırma projeleri, müfredat programı, öğrenci profili, öğretim kadrosu ve bölümün geleceğe yönelik öğretim ve araştırma planlaması hakkında bilgi verdi.