Hazırlık Okulu Münazara Etkinliği
18.04.2014

İngilizce ders programlarımızın içinde yer alan, öğrencilerin İngilizce dilini kullanmaları, takım çalışması yapmaları, rekabet ve heyecan duyguları yaşamaları açısından çok yararlı olduğuna inandığımız ve “A” ( ileri düzey ) düzeyine gelmiş öğrenciler için uyguladığımız 2013 – 2014 akademik yılı münazara programı 7 Nisan 2014 tarihinde Orhan Zaim konferans salonunda gerçekleşti.

Bu yıl ki konumuz, üniversitemizin “bir konu bir kitap” (IKIK) projesi kapsamında seçilmiş İngiliz yazar George Orwell’in 1948 yılında yazmış olduğu “1984” adlı romana dayandırılarak “The Power of Language” (Dilin Gücü) olarak tespit edildi. Bir grup öğrenciden “dili etkin kullanarak kişilerin toplumların kontrol altına alınabileceği” diğer gruptan ise “dil ne kadar etkin kullanılırsa kullanılsın, kişilerin, toplumların düşüncelerinin değiştirilemeyeceği, tutsak altına alınamayacağı” tezlerinin savunmaları istendi. Öncellikle 2. kur süresinde öğrencilerimizin yukarıda sözü edilen kitabı okumaları sağlandı.

A1 – A2 – A3 – A4 sınıfı öğrencilerden 6’şar kişilik gruplar oluşturularak, öğrenciler değerli hocaları tarafından yönlendirilerek çalıştırıldılar.

Münazaraya, Hazırlık Okulu Öğrencileri, Hocalar ve Yöneticilerin yanı sıra, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Akay, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Belgin Elbir ve İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Evrim Doğan Adanur katılarak Hazırlık Okulunu onurlandırdılar.

Her iki grup büyük bir başarı performansı gösterdiler, böyle sofistike bir konuda kendi tezlerini, argümanlarını çok güzel ortaya koydular, savundular, karşı tarafın fikirlerini çürütürken, karşıt ataklar yaparken, münazara kurallarına uygun hareket edip, asla kontrolsüz, agresif, kaba bir tutuma girmediler. Tezlerini ileri sürerken veya kanıtlarken, projeksiyonla tarihten ve zamanımızdan görsel örnekler vererek münazarayı renkli, canlı, heyecan verici hale getiriler.

Münazara süresince dili düzgün, doğru kullanmaları, doğru sözcüklerle kendilerini ifade etmeleri dikkat çekmiş emeği geçen hocaları, tüm Hazırlık Okulunu gururlandırdı.

Öğrencilerimizin 2 saat süren münazarada gösterdikleri başarıları onları yetiştiren, çalıştıran hocaların emekleri tüm dinleyiciler tarafından büyük takdirle karşılandı ve ayakta alkışlandı. Jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda iki grup için beraberlik kararı çıkmış, öğrenciler birer birer tebrik edildi, takdir belgelerinin yanı sıra takdim ettiğimiz İngilizce lügatlerle ödüllendirildiler.

Hazırlık Okulundan gelenek haline gelmiş bu münazaraların öğrencilerimizin İngilizce bilgisinin gelişmesine büyük katkısı olması nedeni ile önümüzdeki yıllarda da devam etmesi planlanmaktadır.