Geleceğin Liderlerine Sürdürülebilir Başarı İçin İpuçları
28.10.2010

Garanti Bankası eski Genel Müdürü, Benden Sonra Devam kitabının yazarı Y. Akın Öngör, Atılım Üniversitesi Orhan Zaim Konferans Salonu’nda 25 Ekim 2010 Pazartesi günü Atılım Üniversitesi Mütevelli Heyeti, Akademik ve İdari personelinin katılımıyla gerçekleşen “Liderlik” konulu, 26 Ekim 2010 Salı günü ise öğrencilere “Yeni Mezunlar için iş hayatında sürdürülebilir başarının ipuçlarını  ve deneyimlerini paylaşmak” üzerine seminer verdi.

Doğan Cüceloğlu’nun “yaşam; anlamlı, coşkulu, güçlü ve kalteli olmalı” söylemiyle konuşmasına başlayan Y. Akın Öngör, liderlik konusunda temel olması gereken özgüven, özfarkındalık, özdenetim ve özeleştiri kavramlarının öneminden bahsetti. İş kültüründe eğitimin önemine dikkat çeken Öngör, yeni mezunların işe alım süreçlerinde, belirlenen prensipler doğrultusunda eğitim programlarıyla yeni işe girenlerin kendilerini geliştirmelerini sağladıklarını, Türkiye’deki baskın iş kültürünün aksine özgüveni yüksek, ekibine her zaman en iyileri seçen, etkin iletişim gerçekleştiren, başarıyı paylaşımcı bir iş kültürü oluşturduklarını anlattı. Sosyal beceri, ilişki yönetimi, etki, iletişim, çatışma yönetimi, ekip yönetebilme ve politik bilinç gibi kavramlara değinerek duyguları yönetebilmeyi anlatan Öngör, sürdürülebilir başarının temelinin çalışma kültürü olduğunun altını çizdi.

Akın Öngör seminerin ikinci ayağı olan Atılım Üniversitesi öğrencileriyle buluşmasında, mezuniyet sonrası  iş hayatında sürdürülebilir başarının ipuçlarını  ve deneyimlerini paylaştı. Mezun olacak gençlere Garanti Bankası’ndaki gelişim ve değişim sürecinden yola çıkarak, iş yaşamlarında ışık tutacak bilgiler aktaran Öngör, iş bulma sürecinde kendi iş fırsatlarını kendilerinin yaratmalarının da önemine değindi. Soru ve cevaplarla devam eden seminerin ikinci yarısında da öğrenciler aktif katılım göstererek semineri baştan sona ilgiyle izlediler.      
Akın Öngör, 1991-2000 yılları arasında yürüttüğü genel müdürlük görevi süresince ekibiyle birlikte bugün efsane olarak anlatılan çok önemli başarılara imza attı. Tüm zorluklarına rağmen yönetilen değişim süreci sonunda “yılın en iyi bankası”, “dünyanın en iyi bankası”, Avrupa’nın en iyi kuruluşları arasında Türkiye’den seçilen tek kuruluş, en beğenilen banka, en girişimci banka gibi sayısız ödüle sahip oldu. Harvard Business School’da, London Business School’da, ülkemizdeki üniversitelerin bazılarında, Sabancı Üniversitesi’nde, bazen ODTÜ’de MBA sınıflarında, “Liderlik ve Değişim Yönetimi” derslerinde hâlâ anlatılıp öğretilen bu vakanın daha çok kişiye ulaşabilmesi için Benden Sonra Devam Kitabını kaleme aldı.
Akın Öngör kitabı için “Ben bu kitabı, yaşadığım müthiş deneyimi genç kuşaklara aktarmak, onca emek ve sıkıntıyla elde ettiğim birikimlerimi, beni olgunlaştıran, beni ülkemizde ‘itibarlı’ bir konuma taşıyan ve o dönemin ‘en çok kazanan profesyoneli’ olmamı sağlayan başarıların, salt benim değil, ‘ekip’ olarak yakaladığımız başarıların öyküsünü paylaşmak için yazdım. Amacım, onları bugünün ve yarının liderlerine, hataları ve sevaplarıyla beraber sonunda çok başarılı sonuçlar getiren deneyimleri özeleştirilerle birlikte aktarmak. Yarının lideri gençleri yüreklendirmek. Gerçekten akılları ve yürekleriyle isterlerse yapabileceklerini göstermek!” diyor.