Fıstık Tuvalde Hayat Buldu
29.06.2010

‘Uluslararası Ressamlar Buluşması’ Gaziantep Sanko Sanat Galerisi’nde Haziran ayında gerçekleşen sergiyle son buldu. Sergide, 20 ressamın çalıştayda hazırladıkları resimler sergilendi. Resimler arasında yer alan Atılım Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Himmet Gümrah’ın yaptığı ‘Gaziantep fıstığının’ üç halini yansıtan resim oldukça dikkat çekti.

Atılım Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Himmet Gümrah’ın yaptığı ‘Gaziantep’ konulu resim Antep fıstığın üç halini konu alıyor. Gümrah, resminde, Antep fıstığını olgunlaşmamış, kavrulmuş ve baklava yapımında kullanılmak üzere dövülmüş halleriyle resmetmiş.

“Elçi Görevi Görüyoruz”
Yrd. Doç. Dr. Himmet Gümrah, gittiği yörelerin özelliklerini taşıyan resimler yapmaya özen gösterdiğini belirtti. Gümrah, “Bu tür etkinliklere katılmamızın en büyük nedeni, metropol bir kentten Anadolu’daki kentlere bir elçi görevi üstlenerek sanatı metropollerden Anadolu’ya yaymak. Bu nedenle bu tür etkinliklerde bulunmayı her zaman kabul ediyorum. Gittiğim yörenin özelliklerini, folklorik yapısını veya etnografik yapısını araştırarak o yöreye özgü bir şeyler yapmaya özen gösteriyorum ve o konuda resimler yapmaya çalışıyorum” dedi.

“Fıstığı Resmettim”
Gaziantep’te düzenlenen ‘Uluslar arası Ressamlar Buluşması’ etkinliğine katılırken Gaziantep ile ilgili araştırmalar yaptığını kaydeden Himmet Gümrah şunları söyledi; “Burada da Gaziantep denilince dünyaca bilinen Antep fıstığını konu aldım. Bu fıstığın üç halini resimde göstermeye gayret ettim. Antepli değilim. Fıstığın üç halini nasıl oluşturdum? Tabii ki araştırarak ve kaynakları tarayarak. Fıstığın olgunlaşma aşamasındaki halini daha sonra kabuklu kavrulmuş halini ve en son olarak da dövülüp baklavanın içinde kullanılan halini resmimde kullandım. Resmimde kendi objem olan Çakırdikenine de yer verdim. Her bir Çakırdiken figürünü Antep’in bir ilçesi olarak simgeledim ve onları da kompozisyon içinde kullandım. Üç tane fazlalık vardı. O üç fazlalık da Antep’in gelecekte olacak yeni ilçelerini temsil ediyor”.