Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümümüz Türkiye Tasarım Haftasına Katıldı
02.11.2016

T.C Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğinde bu yıl ilk kez gerçekleşen ve 19-23 Ekim tarihleri arasında uluslararası tasarım dünyasını buluşturan Türkiye Tasarım Haftası/Design Week Turkey 5 günde 30.000'den fazla ziyaretçi ağırladı. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Türkiye Tasarım Haftası, yenilikçi ürünleri, atölyeleri, tasarım dünyasının değerli isimlerini, üniversiteleri, yarışmaları ve dünyanın dört bir yanından sergileri ziyaretçilerle buluşturdu.

T.C. Ekonomi Bakanlığı ve TİM işbirliğinde, Arçelik, Ford Otosan, Seranit Grup ve Şişecam stratejik ortaklığındadüzenlenen Türkiye Tasarım Haftası/ Design Week Turkey'de tasarıma dair her şey 5 gün boyunca İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi ve Sergi Sarayı'nda ziyaretçilerle buluştu. Tasarımla fark yaratan Turquality firmalarının ürünleri; moda, endüstriyel tasarım ve görsel iletişim tasarımı alanlarında öncü olmuş isimlerin deneyimlerini ve trendleri paylaştığı konuşma ve paneller, uluslararası sergiler, Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri sergisi ve ödül töreni, Türk ve yabancı tasarım ofisleri, tasarım alanında isim yapmış dünyanın en iyi tasarım okulları, İhracatçı birliklerinin tasarım yarışmalarının finalistlerinin ürün sergileri ve atölye çalışmaları Türkiye Tasarım Haftası'ndaydı.

Türkiye Tasarım Haftası'nın açılışında T.C. Ekonomi Bakanlığı, TİM ve ETMK işbirliği ile düzenlenen, inovasyon ve markalaşma alanında Türkiye'nin en büyük ödül organizasyonlarından biri olan Design Turkey Endüstriyel Ödülleri beşinci kez sahiplerini buldu. Atılım Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden Bölüm Başkan Yardımcısı Öğretim Görevlisi Filiz Özsuca'nın da bulunduğu 30'u aşkın tasarım otoritesinden oluşan uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilen toplam 350 endüstriyel tasarımdan 7'si Üstün Tasarım, 36'sı İyi Tasarım, 7'si ise Konsept Tasarım Ödülü almaya hak kazandı.

Üstün Tasarım Ödülü'ne layık görülen 7 ürün; Ahmet Toplu'nun Karaca için tasarladığı Everest adlı çatal kaşık bıçak takımı, Nihat Duran'ın Arçelik için tasarladığı Selamlique Kapsüllü Türk Kahve Makinası, Onur Onrat'ın Arçelik için tasarladığı SBS Cosmos Flush Handle, Koray Malhan'ın Koleksiyon Mobilya için tasarladığı Oblivion adlı yaşam ve çalışma ünitesi, Giuseppe Manente ve Abramo Mion'un Koleksiyon Mobilya için tasarladığı Calder adlı modüler oturma grubu, Kunter Şekercioğlu'nun Scrikks için tasarladığı Heritage adlı dolmakalem ve roller ball kalem serisi ve Eda Yılmaz'ın Şişecam için tasarladığı Kestane Doğal Kaynak Suyu Şişesi bulunuyor.

Aralarında  Zuzanna Skalska, Paul Cohen, David Grossman,  Micheal Young, Patrick Rampelotto, Sara Garanty, Sauli Suomela, Gökhan Akış, ETMK Başkanı Sertaç Ersayın,Dr. Yasuko Takayama ve Yarosav Yakovlev gibi pek çok isim Türkiye Tasarım Haftası'nda dinleyicilerle buluştu.

Atılım Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünde farklı sınıflardan toplam 22 öğrencinin de sergi kurup, konferans ve panellere dinleyici olarak katılım sağladığı Türkiye Tasarım Haftası çerçevesinde atölye çalışmaları da gerçekleşti. Özellikle bölümümüz öğrencilerinin çokca rağbet ettiği ve Patrick Rampelotto ile geri dönüş atölyesi pek çok yaratıcı çalışmalara ev sahipliği yaptı. Tasarım kavramı çerçevesinde gerçekleştirilen atölye çalışmaları Türkiye'nin farklı üniversitelerinde okuyan genç tasarımcıları ve yurtdışından davet edilen tasarım öğrencilerini ortak bir platformda buluşturdu. Farklı kültürlerden gelen genç tasarımcılar, güncel tasarım konularının işlendiği atölye çalışmalarında, tanınmış tasarımcıların önderliğinde yaratıcı tasarım fikirlerinin peşinden birlikte koştular.  Hafta boyunca kurulan bölüm standımıza, özellikle öğrenci mezuniyet projelerine ilgi yoğun oldu.