Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Bülent Ünal İki Kategoride “A’ Design Award” Ödülü Aldı
25.04.2017

Üniversitemiz Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Bülent Ünal, “ A Design Award & Competition” Uluslararası Tasarım Yarışmasının “Bebek, Çocuk Ürünleri Tasarımı” kategorisinde, çocukların yemek yerken masal/hikaye dinleyebilmesini sağlayan “Deniz” isimli tepsi tasarımı ile Gümüş Ödüle; “Fikir Tasarımı” kategorisinde, ocaklardaki bek kafasının geometrisin değiştirilerek birden fazla çap ile kullanılabilmesini sağlayan “Flip Flop”  isimli tasarımı ile Bronz Ödüle layık görüldü. (“Flip Flop”;  aynı zamanda üniversitemizin Teknoloji Transfer Ofisi’nin desteğiyle Patent başvurusu yapılan ve halen araştırma safhasında olan bir tasarımdır.)

Bülent Ünal'ı kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz…

 

“Deniz” Tasarımı Hakkında  (Gümüş Ödül)

Çocuklar yemek yemeyi öğrendikleri gibi sevgiyi ve oyun oynamayı da öğrenirler. Çocukla kurulan sevgi temelli iletişim beslenmeyi de olumlu yönde etkiler ve iletişimde hedef çocuğun önce sevgi ve oyunla sonra yemekle doyması olmalıdır. Fairy Tray ebeveyn ve çocuk arasında iletişimi güçlendiren, çocuğun hayal gücünü arttıran ve yemek yemesini kolaylaştıran bir tasarımdır. Seçilen temalar ile, çocuklara yemek yedirilerek çocuğun masada kalması ve tüm süre boyunca yemeğe odaklanması sağlanabilir.

 

“Flip Flop” Tasarımı Hakkında (Bronz ödül)

Farklı boyutlardaki mutfak kaplarının ısıtılması için farklı boyutlarda alev çapına ve şiddetine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla farklı boyutlardaki ocak gözleri kullanılmakta, bu gözlerdeki bek kafalarının boyutları farklılık göstermektedir. Buna karşın farklı boyutlardaki bek kafalarının boyutlarının ihtiyaca bağlı olarak anlık olarak değiştirilmesi mümkün değildir. Bu sebeple aynı boyutlardaki ısıtılabilir mutfak kapları kullanılmak istenildiğinde problemler ortaya çıkmaktadır.

Bu tasarım, ocaklarda kullanılan çapı ve alevi ayarlanabilen bek kafası ile ilgilidir. Farklı çap ve geometrilerde gaz verebilen bek kafası ile çıkan alevin çapını manuel ayarlamak ve şiddetini tek bir kontrol düğmesinden ayarlayabilmek mümkünüdür. Böylelikle kanatlar kapalı iken 4 adet aynı çaplı ocak ile hem cezve çapındaki mutfak kaplarının ısıtılması hem de kanatlar açıldığında tencere çapındaki kapların ısıtılması mümkün olabilecektir.

 

A' Design Award Hakkında

A’ Design Award, uluslararası tasarım ödülü, 2009 yılından beri, dünyanın tasarım sektöründe en önemli etkinliğidir.

Tasarım odaklı işletmeler, tasarımcılar, mimarlar ve yenilikçiler için bir fırsat sunarken aynı zamanda fikir alışverişinde bulunma, bağlantı kurma, kültürel büyüme ve bilgi yaygınlaştırma olanağı sunar. A’ Design Award logosu tüm dünyada iyi tasarım amblemi haline gelmiştir. A’ Design Award, yenilik, özgünlük, işlevsellik, sürdürülebilirlik, kullanım kolaylığı ve ekonomik getiri potansiyelinin en iyi örnekleri olan ürünleri, projeleri, hizmetleri ve kavramları her yıl ödüllendirilmektedir.

A’ Design Award, uluslararası jüri paneli sayesinde dünya çapındaki en önemli tasarım etkinliklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yarışmaya her yıl ortlama 180 ülkeden 110 kategori için yaklaşık 18.000 başvuru yapılmaktadır. Projelerin ön jüri tarafından incelenmesinin ardından mekansal tasarım ve mimari, endüstriyel tasarımı, iletişim ve grafik, mühendislik ve elektronik, sanat ve edebiyatın önde gelen kişileri, akademisyenler, sanayi, inovasyon öncüleriyle birlikte sosyal, politik ve kültürel üst düzey yetkililer de dahil olmak üzere lider tasarım uzmanlarından oluşan 173 kişilik büyük jüri ödüle hak kazanan projeleri her yıl 15 Nisan’da açıklamaktadır.