Atılım Üniversitesi Domuz Gribine Karşı Tedbirlerini Artırıyor
09.11.2009

Atılım Üniversitesi’nde kampus alanı içindeki tüm birimler 8 Kasım 2009 Pazar günü A(H1N1) virüsüne karşı ilaçlandı. Geniş bir alana yayılarak tüm dünyada etkili olması nedeniyle Pandemik Hastalıklar arasında gösterilen ve halk arasında “Domuz Gribi” olarak adlandırılan hastalıktan, mensupları ve ziyaretçileri korumak amacıyla gerçekleştirilecek ilaçlama rutin tedbirlere ek olarak yapıldı.
Günlük kullanılan temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler in etkili olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı verileri doğrultusunda grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin rutin olarak dezenfekte edildiği Atılım Üniversitesi’nde şimdiye kadar bu hastalığa yakalanan öğrenci ya da personele rastlanmadı.
Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk gibi belirtileri olan  A(H1N1) Domuz Gribine karşı Sağlık Bakanlığı’nın resmi web sitesinde kişilerin belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve yedi gün sonrasına kadar hastalığı bulaştırabilecekleri ifade ediliyor. Sitede ayrıca aşağıda belirtilen önlemlerin alınmasıyla diğer gribal enfeksiyonlara karşı da korunma sağlanabileceği belirtiliyor:

  1. Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız.
  2. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir.
  3. Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız.
  4. Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz. 
  5. Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz.
  6. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.

Sağlık Bakanlığı zor nefes almak ve nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, sık ve uzun süreli kusma durumlarında erişkinler için acil müdahale gerektiği uyarısında bulunuyor.