Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin Alman Leibniz Mekan Bilimleri Ağına Kabul Edildi
13.05.2016

Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ve şehir plancısı Doç. Dr. Savaş  Zafer Şahin, Almanya’nın mekan bilimleri, kent planlama ve kent yönetimi alanındaki en prestijli ağlarından birisi olan Leibniz Mekan Bilimleri Forumu altında yer alan “Mekansal Araştırma ve Planlama Akademisi” (ARL) üyeliğine kabul edildi. Şahin, “Metropol Şehirleri Planlama ve Yönetme” Grubunun bir üyesi olarak Almanya’nın Hanofer Şehrinde yapılacak çalışmalara katılacak.

Leibniz Forum, Almanya’da Üniversite olmayan tüm araştırma enstitülerini bir araya getiren dev bir araştırma ağını temsil ediyor. 2011 yılında 87 kuruluşun bir araya gelmesi ile oluşan ağ, 16800 araştırmacıya ev sahipliği yapıyor ve yaklaşık bir buçuk milyar avroluk bir araştırma fonunu temsil ediyor.

ARL, 1946 yılında kurulmuş, Almanya’nın kent planlama ve yönetimi konularında ihtisaslaşmış en eski ağlarından birisini temsil ediyor. Forumun bu yıl yaptığı üyelik çağrısına farklı ülkelerden yüzlerce bilim insanının başvurduğu biliniyor. Kentlerin yirmi birinci yüzyılda geçirdiği dönüşüm ve büyük kentlerin sorunları konusunda farklı ülkelerden bilim insanlarının ortak çalışmalar yapmaları için çağrıya çıkıldığı biliniyor. Araştırma ağına kabul edilen araştırmacıların, bu yıl içerisinde ilk ortak çalışmalarına başlamaları bekleniyor.

Türkiye’de mekânsal planlama sisteminin sorunları ve kent planlaması, yeni büyükşehir yönetimi sistemi ve kent yönetimi sorunları, stratejik planlama, yerel yönetimler, katılımcı planlama, kent konseyleri, tarihi kent merkezlerinin korunması gibi birçok konuda önemli çalışmalar yapan Doç. Dr. Şahin’in araştırma ağına kabul edilmesinde, son yıllarda Türkiye’nin kentleşme süreçlerine ilişkin olarak yaptığı özgün değerlendirme ve katkıların etkili olduğu belirtilmekte. Şahin, mekânsal planlama ve büyük kentlerin yönetimi konularında araştırma ağı içerisinde elde edeceği deneyimi Türkiye’ye aktarmaya çalışacağını belirtiyor.