"Çağdaş Türk Tiyatrosu" Konulu Konferans
07.05.2008

Atılım Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen Prof. Dr. Ayşegül Yüksel’in konuşmacı olduğu “Çağdaş Türk Tiyatrosu” konulu konferans 28.04.2008 tarihinde gerçekleştirildi.

Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonunda yapılan konferansta Prof. Dr. Yüksel,geleneksel ve çağdaş tiyatro arasındaki farklılıkları sıralayarak, Türk Tiyatrosu’nun gelişim aşamalarını anlattı.

Tiyatroyu oluşturan nedenlerin dünyanın her yerinde aynı insani eğilimler olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Yüksel, ülkelere göre yalnızca kültürel farklılıkların ortaya çıktığını ifade etti.

Tarihte Anadolu’ya ait tiyatro geleneğinin olmadığını, buna ait yazılı bir tutanağının bulunmadığına dikkat çeken Yüksel, Türk Tiyatrosu’nun düşündürmek için değil güldürmek için ortaya çıktığına değinerek, nükteli söz oyunları yapılması yoluyla tiyatro sanatının yapıldığını söyledi.

Konuşmasında bir ülkenin sanatından söz ederken o sanatı üretenlerden de söz edilmesi gerektiğini vurgulayan Yüksel, yabancı bir eserin Türkçeye çevrilip sahnelenmesi ile Türk Tiyatrosu’nun oluşmasının sağlanamayacağını belirterek “Bir ülkenin kendi yazarları olması gerekir” dedi.