IBM ve Atılım Üniversitesi “BT Hizmet Yönetimi” Uzmanları Yetiştirecek
02.09.2010

IBM ve Atılım Üniversitesi, BT hizmet yönetimi uzmanları yetiştirmek amacıyla, Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetimi Yüksek Lisans Programı’nı (BTHY) başlatıyor.

İşbirliğine ait sözleşmenin imza töreni 2 Eylül 2010 tarihinde, IBM Türk Üniversite İlişkileri Lideri Jale Akyel, Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, Provost Prof. Dr. Hasan Akay, Atılım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Tarakçıoğlu ve Prof. Dr. İsmail Bircan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülhan Özbayoğlu,  Atılım Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. K. İbrahim Akman,  Atılım Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Yazıcı ve Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr.Murat Koyuncu, Bilişim Sistemleri Mühendisliği Öğr. Gör. Aylin Akça Okan, Başbakanlık e-Devlet Danışma Grubu Başkanı Dr. Ramazan Altınok ve Devlet Planlama Teşkilatı Bilgi Toplumu Daire Başkanı Emin Sadık Aydın’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Hizmet Bilimi, Yönetimi ve Mühendisliği (SSME / Services Sciences Management and Engineering) dalında yapılacak BTHY Yüksek Lisans Programı kapsamında; üretkenlik, kalite, performans, uyumluluk, büyüme ve öğrenmedeki hedefler doğrultusunda, Atılım Üniversitesi’nin IT hizmet sisteminin geliştirilmesine katkı sağlaması hedefleniyor. Üniversitelerin bilişim sistemleri, yazılım, bilgisayar, işletme ve endüstri mühendisliği lisans bölümlerinden mezun olan öğrenciler, sektörde bilişim alanında çalışanlar, 2010-2011 akademik yılı güz döneminde başlayacak BTHY programına başvurabilecek. Tezli ve tezsiz olarak sunulacak  programa, işletme ve diğer mühendislik dallarından mezun öğrenciler de, birkaç hazırlık dersi almaları koşuluyla başvurabilecek.
Öğrencilere sunulacak müfredat, IBM Türk Üniversite İlişkileri ekibi, IBM Amerika’da BT Hizmetleri Program Direktörü Paul Kontogiorgis ve Atılım Üniversitesi’yle birlikte hazırlandı. Program kapsamında, sanayinin yanı sıra, yurtdışındaki üniversite ve araştırma merkezleriyle de işbirliği yapılıyor. Böylece öğrenci ve öğretim elemanları, farklı proje, ekip ve çalışma alanlarını görme, IBM yazılım laboratuvarında pratik yaparak uzmanlaşma olanağını bulacak.
İş stratejilerini destekleyecek teknolojilere hakim ve sektördeki açığı kapatacak yöneticiler yetiştirecek BTHY programı, halen “Massachusetts Institute of Technology”, “University of California”, “École Polytechnique Fédérale de Lausanne”, “Bocconi School of Management” ve “University of Manchester” gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinde, IBM’in işbirliğiyle yürütülüyor.

İmza töreninde bir konuşma yapan IBM Üniversite İlişkileri Yöneticisi Jale Akyel, “BTHY programı, Türkiye şartları ve beklentileriyle, bilgi teknolojilerine yönelik gelecek tahminleri göz önünde tutularak hazırlandı. Atılım Üniversitesi ve IBM işbirliğiyle oluşturulan öncü ve yenilikçi programın hedefi, büyüyen hizmet sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikli insan kaynağı yetiştirmek.” dedi.
Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, üniversite ve sanayi işbirliğinin önemine değinerek, “Sektör teori ve pratikte uzmanlaşmış mezun profiline ulaşmaya çalışıyor, ancak Türkiye’deki eğitim kuruluşlarında bu konunun üzerinde fazla durulmuyor. Atılım Üniversitesi, öğrencilerine BT yönetiminde uzmanlaşma fırsatı vererek, Türkiye’nin bu konudaki ihtiyacını karşılayacağı için mutluluk duyuyor.” dedi.
Atılım Üniversitesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Murat Koyuncu, bilişim sistemlerinde disiplinlerarası işbirliğinin gittikçe önem kazandığına dikkat çekti. Koyuncu, “Hizmet bilimi; yönetim ve mühendislik, operasyonel yönetim, yöneylem araştırması ve özellikle endüstri, bilgisayar ve elektrik mühendisliği bölümlerinin kesiştiği noktada yer alan, oldukça yeni bir disiplin. Yeni disiplin, üniversitelerin lisansüstü programlarında ve araştırma merkezlerinin projelerinde hızlı bir şekilde yer almaya başladı. Programımıza katılan öğrenciler, bilişim teknolojilerindeki gelişmeleri  yakından takip ederek sektörel beklentileri karşılayan becerilere sahip olacak.” dedi. 

Atılım Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Yazıcı ise “Amacımız, okulumuzda BT alanında gerçekleştirilecek tezli programla lisans mezunu öğrencilerimizi araştırmaya teşvik etmek; tezsiz programla ise ülkenin gereksinimlerini karşılayacak uzmanlar yetiştirmek. Programa katılan öğrencilerin, sektörel beklentileri karşılamanın yanı sıra, bilişim teknolojilerindeki gelişmeleri de yakından öğrenmelerini ve takip etmelerini sağlayacağız.” dedi.