Atılım Üniversitesi Dünya Kadınlar Gününü 8 Mart Haftası Etkinlikleriyle Karşıladı
08.03.2017

Dünya Kadınlar Günü, Atılım Kampüs’te bu yıl kadınların insan haklarının güçlendirilmesi, kapsayıcı feminizm ve meslek kalıp yargılarını yıkmak temaları çerçevesinde çeşitli etkinliklerle kutlandı. 6-7-8 Mart tarihlerinde Atılım Kampüs’te Atılım Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM) ve öğrenci toplulukları işbirliği ile gerçekleştirilen etkinlikler dizisi ile bir haftaya yaygınlaştırılan etkinliklerle kampüste dayanışma ve şenlik havası estirildi. Atılım KASAUM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aslı Şimşek, dayanışma, araştırma, politika üretme ve daha eşitlikçi bir kampüs ortamı yaratma amaçlı KASAUM’un çalışma ilkelerinden hareketle “Herkes İçin Feminizm” başlıklı bir konuşma ile 8 Mart haftası etkinliklerini tanıttı.

Üç güne yayılan etkinlikler eğitici söyleşiler, konferanslar ve eğlenceli atölye çalışmaları ile devam etti. Programda Hukuk ve Sanat Topluluğu da üç farklı etkinlik ile yer aldı. İlk olarak 6 Mart 2017 tarihinde “Tango Dersi” filminin gösterimi Hukuk ve Sanat Topluluğu tarafından gerçekleştirildi. Türkiye'nin ilk kadın sinema eleştirmenlerinden birisi olan Prof.Dr. Seçil Büker’in konuk olduğu ve analizleri ile katkıda bulunduğu gösterimde “sinemada kadın bakışı” üzerine konuşuldu. Oturumda başka üniversitelerden konuklar da yer aldı.

Yine 6 Mart’ta Tiyatro Topluluğu'nun gerçekleştirdiği Kızkardeşlik Oyunu Yaratıcı Drama Atölyesi yapıldı. Atölyede Tiyatro Topluluğu üyeleri İbrahim Türemiş, Deniz Yılmaz, Duysu Özaydın liderliğinde kızkardeşlik kavramı, toplumda kadına dayatılan roller, iş hayatında kadınların karşılaştığı cam tavan, psikolojik şiddet ve kadına duyulan güven çeşitli drama çalışmaları ile ele alındı. Atölye öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü. Eğlenirken öğrenilen atölyede önyargılar aşıldı ve kızkardeşlik duygusu güçlendirildi.

6 Mart günü son oturumda Kadriye Zaim Kütüphanesi Konferans Salonu’nda  Oceansa Spor Merkezi tarafından “Kadın başına yürümekten korkma!” Özsavunma Eğitimi atölyesi gerçekleştirildi. Oceansa Spor Merkezi ‘nden konuk olan Halil Yildirim, Nurhan Önder, Ülkem Conoğlu, Yağız Dilber, Betül Kara ve Kübra Taşlıtepe uygulamalı olarak cinsel şiddet, saldırı vb. durumlara karşı anında müdahale etmeye yönelik teknikler konusunda bilgi verdiler. Atölyede kadın dayanışması ve direnişinin cinsel saldırıyı önleme ve özsavunmanın bu direnç potansiyelini açığa çıkarma gücüne vurgu yapıldı.

Atılım Üniversitesi Psikoloji Topluluğu bu dönem topluluğa özel etkinliklerden önce KASAUM ile birlikte 8 Mart etkinliklerinde yer alarak çalışmalarına başladı. Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinin ikinci günü olan 7 Mart'ta Transamerica adlı filmin gösterimi ve çözümlemesini uzmanlar yardımı ile yapan topluluk, Ar. Gör. Elif Ünal (ODTÜ Psikoloji Bölümü) ve Uzm.Psk. Cansu Akyüz’ü ağırladı, üyelerin aktif katılımlarıyla çok yoğun katılımlı bir işe imza attı. Bunu, 8 Mart günü; stand kurarak topluluğun tanıtımı, kadın haklarının farkındalığı ve psikoloji alanındaki emekçi kadınların anılmasının yanı sıra kadın haklarının önemini vurgulayan söz ve sembollerin insanlara ulaştırılması izledi. Topluluk üye öğrencilerinin aktif katılımlarıyla kampüsteki kadın dayanışmasına bu şekilde destek olundu.

Kampüs içinden çeşitli topluluklar katkıda bulunurken kampüs dışından gelip atölyelere ve söyleşilere katkı sunan sivil toplum örgütleri ve uzmanlar oldu. 7 Mart günü misafirimiz olan Kırmızı Şemsiye Derneği ile LGBTİ Hakları Atölye Çalışmamızı İşletme Fakültesi Seyhan Cengiz Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konuklarımız Tolga Alp Tuneli ve Kırmızı Şemsiye Derneği’nin kurucularından olan Kemal Ördek ile birlikte LGBTİ haklarını tartıştık. Genel olarak soru cevap şeklinde ilerleyen oturumda Kırmızı Şemsiye Derneği kurucusu Kemal Ördek’in ve diğer dernek üyelerinin gündelik hayatta karşılaştıkları hak ihlallerinden bahsedildi ve toplumsal hayatta karşılaşılan önyargılara ve ayrımcılıklara dikkat çekildi. Çok verimli geçen bu söyleşinin sonunda salondaki herkesin yeni bir bakış açısı kazandırıldı.

7 Mart günü Hukuk ve Sanat Topluluğu ile Kadın Hakları Topluluğu bir araya gelerek “Kadına Yönelik Dijital Şiddetle Mücadele ve Sosyal Medya” atölye çalışmasını gerçekleştirdi. Bu atölyede Kadın Hakları Topluluğu "Toplumsal Cinsiyet ve Sosyal Medya"  isimli sunumuyla yer aldı. Sosyal medya ve toplumsal cinsiyet rolleri konusu topluluk üyesi, işletme bölümü birinci sınıf öğrencisi Selin Arslan'ın sunumuyla ele alındı. Sunumda kullanılan reklam, dizi ve film kesitlerinden yola çıkılarak yerli ve yabancı medyada, toplumsal cinsiyet rollerinin basın yayın araçları ile seyirciye nasıl dikte edildiğine ve bu durumun toplumsal yansımalarına dikkat çekildi. Sosyal medyada karşımıza çıkan "stalking", "sosyal medya tacizi" gibi kavramlar kadına karşı psikolojik ve cinsel şiddet bağlamında değerlendirilirken, aynı zamanda gündelik yaşamdan örneklerle yapılan paylaşımların içeriğinin de toplumun her ferdi için sosyal açıdan ne gibi sonuçlara yol açabileceği yorumlandı. Hukuk ve Sanat Topluluğu üyesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Çağrı Başçı ve Şeyma Kesim tarafından sosyal medyada cinsiyetçi ifadeler ve taciz örnekleri gösterildikten sonra dijital yollarla gerçekleştirilen şiddete karşı hukuksal savunma yolları anlatıldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Hukuk ve Sanat Topluluğu “Captain Fantastic” filminin gösterimi ile son etkinliğini gerçekleştirmiş oldu. Kemal Zaim Sunel Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlik sonrası filmi izleyen öğrenciler kısa bir öğrenci forumu gerçekleştirerek birbirleri ile film hakkındaki düşüncelerini paylaştılar. 

8 Mart etkinlikleri kapsamında oluşturulan kortej saat 12.00’da Hukuk Fakültesi kantininden pek çok öğrenci akademisyen ve mezunun katılımıyla başladı.  Korteje  katılanlar ellerinde “Tam iffetli olucam bir gülme geliyor” “Kadınlar vardır!” “ Ev işlerini marslılar yapsın” , “ Feminizm herkes içindir”, “Eşitlik yoksa aşk da yok!” yazılı pankartlarla ve kortej sırasında atılan “ Saçlarımı savururum, haklarımı savunurum”, “ Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa!” gibi sloganlarla Atılım Meydan’a kadar devam eden yürüyüşü gerçekleştirdi. Fakültelerin önünden geçtikleri sırada kendilerini izleyen diğer öğrencileri de sloganlarla korteje davet ederek  “dayanışma yaşatır” vurgusu yapan öğrenci ve akademisyenler Atılım Meydan’da kurulu olan şenlik alanında kortejdeki coşkuyu ve ruhu devam ettirdiler. Şenlik alanında Müzik Toplulukları dinletisi, HeForShe ve Öğrenci Topluluklarının standları, Yenimahalle Belediyesi Kadın Sığınmaevi Kumbarası ve çeşitli etkinlikler yer aldı.

 “Eşitlik İçin Konuş” adlı söyleşiler dizisi Atılım Üniversitesi KASAUM tarafından 8 Mart günü Kadriye Zaim Kütüphanesi Konferans Salonu’nda düzenlendi ve farklı üniversite topluluğu ile farklı bölümden öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Söyleşiler dizisi KASAUM Müdürü Yrd.Doç.Dr.Aslı Şimşek tarafından modere edilerek iki oturumda tamamlandı. Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Irena Vojackova Sollorano ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Karl Kulessa’nın konuşmacı olarak yer aldığı ve katılımcıların da sorularıyla yön verdiği ilk oturumda kadının insan haklarının tarihsel gelişim sürecinden, BM’nin kadının insan hakları ve LGBTI bireylerin hakları için yaptığı çalışmalardan ve son dönemde dünyada gerçekleşen olaylardan bahsedildi. İkinci oturum ise Ankara Sanayi Odası’na kayıtlı ilk sanayici kadın ve girişimci Birten Gökyay ve ilk lisanslı motocross yarışçısı kadın olan Serpil Kalaycı’nın katılımlarıyla gerçekleşti. Bu oturumda ise kadınların kendilerine ket vurmamaları gerektiğinden, kendilerine ithaf edilen cinsiyet rollerine bağlı kalmak zorunda olmadıklarından ve inandıklarından vazgeçmeyerek yollarına devam etmeleri gerektiğinden bahsedildi. Program Atılım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan U. Akay’ın konuşmacılara plaketlerini takdim etmesiyle son buldu.