Üniversite – Yerel Yönetimler İşbirliğinde Atılım!
07.10.2010

Çankaya Belediyesi ve Atılım Üniversitesi
Belediye Kurumsal Yapısının Analizi İçin İşbirliği Protokolu İmzaladı

İşbirliği kapsamında 7 Ekim 2010 Perşembe günü saat 10.00’da Çankaya Belediyesi Başkanlık Binası’nda düzenlenen, Çankaya Belediyesi –Atılım Üniversitesi işbirliği protokolü imzalama ve tanıtım toplantısına Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, Atılım Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Akay ve Prof. Dr. İsmail Bircan, Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcıları Funda Erkan, Haydar Ali Ulusoy, H. Savaş Yorgancı, Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyeleri Dr. Savaş Zafer Şahin ve Dr. Anıl Çekiç, Çankaya Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Şemsettin Durmuş, Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 2. Sınıf Öğrencileri ve Basın Mensupları katıldı.   

Gelişen dünyada yerel yönetimler ile bilimsel araştırma kuruluşlarının işbirliği giderek önem kazanmaktadır. Üniversite ile yerel yönetimler arasında kurulan ilişkiler bir yandan üniversitelere içinde bulundukları toplumu daha iyi anlama olanağı sağlarken bir yandan da yerel yönetimlere kurumsal yapılarını ve hizmet kalitelerini artırma olanağı tanımaktadır.

Ancak, Türkiye’de bu tür işbirliklerinin, olması gerekenin çok altında bir düzeyde olduğu görülmektedir. Örneğin Türkiye Cumhuriyetinin Başkenti Ankara’da toplam devlet ve vakıf üniversitesi; özel idare ile büyükşehir belediyesinin yanı sıra yetmişe yakın ilçe ve belde belediyesi, bin kadar köy ve mahalle muhtarı bulunmasına karşın yerel yönetimlerin kurumsal yapılarının analiz edilerek iyileştirilmesi, hizmet kalitesinin artırılması için yapılan işbirliği örnekleri yok denecek kadar azdır.

Atılım Üniversitesi Çankaya Belediyesi’nin Röntgenini Çekecek

Bu durumu değiştirmek için yola çıkan Çankaya Belediyesi ve Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi  Bölümü bir işbirliği protokolü imzaladı. Protokolle Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü 2. sınıf öğrencileri “Kamusal Akıl Stüdyosu” dersi kapsamında Çankaya Belediyesi’nin kurumsal yapısını, hizmet süreçlerini inceleyecek, analiz sonuçlarından yararlanarak yeniden yapılandırma programları geliştirecek. Çalışmanın sonuçları çalıştay, sergi ve yayınlar aracılığıyla kamuoyu ile de paylaşılacak.

Araştırma Sonuçları Sergi ve Kitap Haline Getirilecek

Araştırmanın başarıya ulaşması için Çankaya Belediyesi şeffaf bir biçimde tüm kurumsal yapısını ve hizmet süreçlerini incelemeye açarken Atılım Üniversitesi de araştırmayı yapan öğrencilerini LAP (Lisans Araştırma Projesi) adı altındaki bir ilk uygulama ile maddi olarak da destekleyecek. Araştırmalar kurumsal yapı analizi, hizmet analizi, iletişim ve algı analizinden oluşan üç temel başlık altında yürütülecek. Bu başlıklar altında araştırmanın içeriği ve yöntemi belediye yetkilileriyle katılımcı bir yaklaşım içerisinde tespit edilecek.

Atılım Üniversitesi Kurumsal İşbirliklerine Devam Edecek

Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde uygulanan “Kamusal Akıl Stüdyosu” adlı yenilikçi ve özgün programın sonucu olan bu işbirliğinin gelecek yıllarda Ankara’da bulunan diğer belediyelerle ve kamu kurum ve kuruluşları arasında da da yaygınlaştırılması hedefleniyor.